Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Lukács János Csongrád megye új díszpolgára

Szeged – Lukács János dandártábornoknak ítélte oda a megyei közgyűlés a Csongrád Megye Díszpolgára címet. Az ország legrégebb óta hivatalban lévő főkapitánya olyan szervezetet irányít, amely az országban a legmagasabb osztályzatot kapta az önkormányzatoktól 2013-ban végzett munkájára.
331 millió 445 ezer forintos bevételi főösszeggel fogadta el a megyei önkormányzat 2014-es költségvetését pénteken a közgyűlés. Kérdés, hozzászólás nem volt, a határozatot és a rendeletet 14 igennel és három tartózkodással fogadták el a képviselők. Tudomásul vették, hogy a regionális fejlesztési ügynökség a megye résztulajdonába került, és egyhangúlag fogadták el a megye közrendjéről és közbiztonságáról szóló beszámolót is, amelyhez a legtöbb hozzászólás érkezett.

Kitüntetettek

Csongrád Megye Civil Szervezete Díjjal ismerte el a megyei önkormányzat az 1982 óta működő mórahalmi Bástya Nyugdíjasklub közösségteremtő munkáját. A Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat ezúttal Simor Márton szobrászművész és Nagy Imre művészettörténész, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója vehette át. Az ünnepségen a szegedi Klúg Péter iskola Gondolat-jel csoportja adott műsort.

Lukács János rendőr dandártábornok 17. alkalommal tartotta meg tájékoztatóját, ő az ország legrégebb óta hivatalban lévő megyei főkapitánya. Ezúttal arról számolt be, hogy a megyében tavaly 12 ezer 296 bűncselekmény történt. Ez 32,6 százalékos csökkenést jelent. Ezen belül közel 10 százalékkal kevesebb lopás, autólopás és lakásbetörés ügyében kellett nyomozni, a rablások száma 43 százalékkal csökkent. Javult a nyomozási eredményesség, minden emberölést felderítettek – Lukács János azonban hozzátette, nem felejtik, hogy egy 2002-es és 2004-es gyilkosság tettesével még adósak. Az utóbbi évek csökkenése után tavaly 14 százalékkal nőtt a közúti balesetek száma, 26-an haltak meg az utakon. A legnagyobb munkát a határ adja a kapitányságnak: 17 ezer 475 illegális határátlépőt fogtak el, ez 269 százalékos növekedés. „Az országos főkapitány hetente kérdezi, győzzük-e a munkát. Egyelőre igen, és ebben nem maradtunk magunkra" – mondta Lukács. Kollégái egész Európa schengeni határvédői között a legtöbb jogsértést derítették föl, és a legtöbb bevándorlót tartóztatták föl. A jelenlévő Papp Károly altábornagy, országos főkapitány ehhez hozzátette, a Csongrád megyeiek 4,4-es osztályzatot kaptak az önkormányzatoktól. A megyei kapitányságok között ez a legjobb eredmény.

Az ülésen a legtöbb képviselő köszönetet mondott ezért a munkáért. Csányi László (Fidesz) azt javasolta, az ásotthalmi átkelő nyitvatartási idejét hosszabbítsák meg, Toroczkai László (Jobbik) az országgyűlési képviselők támogatását kérte, akár uniós szabályo módosításával is a határt „végvári vitézként" őrző rendőrökre nehezedő nyomás csökkentésében. Tóth Péter (Jobbik) pedig a falkában támadó szegedi kóbor kutyák ügyében kérte a rendőrök, az állatvédők és a közterület-felügyelők munkájának összehangolását.

A Csongrád Megye Díszpolgára kitüntető címet március 15-én szokták átadni, ezért az év első közgyűlésén, zárt ülésen döntenek arról, ki kapja. A képviselők most úgy határoztak, hogy a kitüntető címmel Lukács János dandártábornok munkáját ismerik el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örülünk, Vincent! Hétfőtől folytatódik a Kossuth sugárút felújítása

Az ideiglenes forgalomtechnikai munkákkal folytatódik Szegeden a Kossuth Lajos sugárút felújítása a nagykörút és a rókusi csomópont közötti egy kilométeren. Tovább olvasom