Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Már öntőben a doni áldozatok szobra

Szeged - Szobrot állítanak október 31-én a Donnál odaveszett Csongrád megyei emberek emlékére a szegedi Rákóczi téren. A megyei önkormányzat kezdeményezésére sokan adakoztak is, Kligl Sándor alkotása már az öntőműhelyben készül, 28-án kerül a helyére.
Katonaköpeny, rohamsisak, puska: minden élethű a szobron, amely két második világháborús katonát ábrázol – de az emberi test hiányzik az öltözetből. Kligl Sándor szegedi szobrászművész azt mondja, kutatott is annak érdekében, hogy a ruha és a fegyver is élethű legyen, ebbe mindenki beleképzelheti a háborúban elesett, eltűnt hozzátartozóját. Sok emberről van szó, hiszen Csongrád megye II. világháborús embervesztesége közel 20 ezer fő, majdnem 10 ezren a Don-kanyarban estek el. Szeged például 4728 főt veszített, ebből 2500–3000 ember halt meg a doni harcokban. A megyei önkormányzat azért döntött úgy, hogy szobrot állít a tiszteletükre, hogy legyen egy hely, ahol nyilvánosan lehet emlékezni rájuk.

A felállítás költségeit a megye viseli, de lehetőség volt arra, hogy aki akar, hozzájáruljon. A szobor a Rákóczi téren fog állni. A megyei önkormányzat épülete előtt, a bejárat felől Nagy Imre szobra látható, a doni áldozatoké a tér másik felére kerül. – Épp most öntjük ki, a talapzat a jövő hét elején készül, a szobor október 28-án kerül a helyére – tájékoztatott Kligl Sándor. A mű 2 méter 50 centi magas lesz.

Bárki beleképzelheti odaveszett hozzátartozóját a szélfútta köpenybe. Fotó: DM/DV
Bárki beleképzelheti odaveszett hozzátartozóját a szélfútta köpenybe.
Fotó: DM/DV

Az avatást október 31-én, szombaton tartják, előtte 4 órakor Kiss-Rigó László megyés püspök misét tart a doni áldozatok tiszteletére, a szoboravató pedig 5-kor kezdődik. A megyei önkormányzat meghívta, és emlékéremmel köszönti mindazokat, akik túlélték a II. világháború magyar szempontból legtragikusabb fejezetét. Eddig hatan jelentkeztek, de a megye azok jelzését is várja, akik nem tudnak eljönni az ünnepségre, az emlékérmet nekik is elküldik.

Olvasóink írták

 • 19. darch 2009. október 26. 13:04
  „Nekem tetszik a szobor. Számomra jól jelképezi azokat az embereket, akiket már akkor szellemlétre ítélt a hadvezetés, mikor még foszladozó rongyaikban próbálták meg - pisztollyal - feltartóztatni a szovjet tankokat.
  Több forrás megegyezik abban, hogy a 2. Magyar Hadsereg 120000 főnyi veszteséget szenvedett el a keleti frontszolgálat egy éve alatt. Ennek nagy részét a Don környéki csatákban. Mikor rájuk emlékezünk, illik persze megemlékeznünk a többi magyar hősi halottról is.
  Mégis, a doni katasztrófa talán azért fájdalmasabb az utókornak, mert a 2. hadsereget vezetőik és szövetségeseik - magyar szempontból - a semmiért áldozták fel.”
 • 18. Moagim 2009. október 25. 00:56
  „Nekem személy szerint nem tetszik a szobor, inkább egy "élő", kitöltött egyenruhás, feltűzött szuronyos magyar bakát látnék szívesen az önkormányzat épülete előtt.
  A Don-kanyar mindössze egy epizód volt a szörnyű világégésben, s a veszteségek sem voltak olyan súlyosak nagyságrendileg, mint azt sokan gondolják. A hadművelet egész ideje alatt, ´42 nyarától ´43 elejéig kb 50 ezer véres veszteséget ( elesett, megsebesült, fogságba esett ) szenvedett a Magyar Királyi Honvédség. Nem egyetlen csatában, hanem több mint fél éves frontszolgálat után a II. világégés legkegyetlenebb arcvonalán.
  De mindez "csak" epizód, holott más témák méltánytalanul kevesebb figyelmet kapnak. Vajon hány honvéd esett el a Kárpátokban, Erdélyért, az Alföldet vagy a fővárost védve? Ők nem érdemelnek egy szobrot?
  Az érdeklődőknek ajánlom Számvéber Norbert, a Hadtörténeti Múzeum kitűnő munkatársának e tárgyban megjelent írásait.
  S még egy etikai gondolat. Ha egy már régen elhunyt kedves ismerősre, barátra, hozzátartozóra emlékezünk, nem arra gondolunk, hogy milyen volt a temetése, hanem arra, hogyan élt!”
 • 17. maradando 2009. október 23. 01:13
  „Egy két öreg vélénye szerint, tollától megfosztott,törött szárnyú turúl madár ,jobban jelképezte volna az akkori kiszolgáltatott magyar katonák sorsát .”
 • 16. csakmost5 2009. október 22. 23:45
  „Szerintem csak csúfitai fogja Szeged látképét”
 • 15. madártej 2009. október 22. 11:47
  „Szellemes szobor, szellemes...Remélem, vmi korábbi Lenin szobor anyagát használták fel hozzá.”
 • 14. IVY 2009. október 22. 09:55
  „12.
  Mindenki ezt tette volna a helyében!
  A gond (nem is kicsi) az volt, hogy ő az ország kormányzója volt.”
 • 13. apátfalvifaszagyerek 2009. október 21. 20:21
  „KÖSZ! :P”
 • 12. lelketlen 2009. október 21. 18:05
  „igen horthynak is szobrot kell állítani.eléjük kettő méterrel,hogy soha senki ne feledje Ők azért kerültek IDE és ODA
  kettő méterrel a föld alá,mert az előttük álló a saját és családja hatalmi érdekeit az ország érdekei elé helyezte.”
 • 11. bespin 2009. október 21. 14:51
  „A kompozíció nem rossz, de valahogy nem emlékezésre sarkalló gondolatokat ébreszt.
  Inkább egy horror FPS játék borítójának illene be.

  7. nyugodj már le, te! Beírtam az ötöst, többet az idén nem kell felelned!”
 • 10. IVY 2009. október 21. 14:21
  „Bocsánat a szobrászművésztől, de.............hmmm, öhhömmmm......
  Jobb ötlete nem volt? Ezt távolról mindennek nézni, csak nem emlékműnek.”
 • 9. CID 2009. október 21. 14:01
  „Senkit nem akarok megsérteni, de szegény áldozatok, ha látnák, hát.......
  Szerintem, ocsmány.”
 • 8. Mike3 2009. október 21. 13:27
  „fémből???? őrültek ezek?”
 • 7. apátfalvifaszagyerek 2009. október 21. 12:46
  „Conquer, ne holokamuzzá´ már megint, mivel 1., a Donnál haltak meg zsidók is, a munkaszolgálat miatt 2., a Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonák áldozata a mocskos nácik lelkén szárad, mivel ők robbantották ki a háborút a szovjetekkel együtt, és a nácik kértek nagyobb részvételt a keleti fronton, nem törődve azzal, hogy a magyar hadsereg felkészületlen. A veszteségeket a mocskos németek etikátlan és erkölcstelen viselkedése is növelte, mivel "bajtársaink" már régen visszavonultak, amikor a magyaroknak tartaniuk kellett az állásaikat és a visszavonulás közben is végig b*szakodtak a magyarokkal (pl. kizavarták őket a meleg helyekről, hogy több hely jusson a németeknek, vagy nem engedték őket fel a teherautóikra). Ez kiegészülve azzal, hogy a beígért német segítség nem érkezett meg, bőven megmutatja a III. Birodalom felelősségét a dologban. Nyugodjanak békében az áldozatok, jó dolog a szoborállítás. Remélem azért a náci No.-t többször is éltető és dicsőítő kurucinfo nem fogja a mocskos pofájára venni a dolgot...”
 • 6. Gazficko 2009. október 21. 12:39
  „Végre a doni áldozatokra is gondoltak, és csinálnak nekik a szobrot.

  De viszont én arra lennék kiváncsi,hogy miután kihelyezik köztérre a szobrot a fémtolvajok mikor fogják ellopni?”
 • 5. maradando 2009. október 21. 12:21
  „3.Logaritmus.
  Ez jelképesen a kormányzó szobra is lehett ! Hiszen nagyon sokan szeretnék ott látni a sisak alatt az ő arcképét,a halottak szerettei közűl.”
 • 4. TrombiFrédi 2009. október 21. 12:19
  „Itt volt már az ideje!”
 • 3. Logaritmus 2009. október 21. 11:56
  „Nagyon szép szobor lesz, örülök, hogy a magyar honvédeknek méltó emlékhelye lesz a városban. Ideje volt. Őszintén bízom bennük, hogy a meleg ruha, fegyverzet, muníció, segítség nélkül feleslegesen a reménytelen halálba küldött emberek lelke megnyugvást talál. Megdöbbentett, hogy a megyében 10.000 ember halt meg ott, a Don kanyarnál. (Remélem, hogy az őket ilyen esélytelenül, felkészületlenül odaküldött Horthy kormányzónak soha semmilyen köztéri szobrot nem emelnek Szegeden.)”
 • 2. Conquer 2009. október 21. 11:53
  „Na végre. Remélem, hogy Csongrád megyei városok és falvak vezetői is részt vesznek az avatáson és nem csak akkor tudnak ajvékolni, ha valami holokausztos mesekiállításon kell megjelenni... Elmegyek és megnézem a szobrot. Egy félelmem van csak. Mivel bronzból van, így félek, hogy színes fémgyűjtőink esetleg lecsapnak rá...”
 • 1. gróf 2009. október 21. 10:52
  „Szép szobor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi hírek Szegedről: Harminc éve iszok, szerinted?

Az elmúlt 24 órában elsősorban a közterületen alkohol fogyasztók és az ittas járművezetők adtak… Tovább olvasom