Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Marad a kommunikáció szak

Szeged - A felsőoktatási alap- és mesterképzésben nem, csak a felsőfokú szakképzésben szűnik meg a kommunikáció és médiatudomány szak - közölte a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság.
 Cégekkel tárgyalnak

A szegedi kommunikáció szak és a Magyar Telekom 2013 óta nívódíjjal jutalmazza a mobilkommunikációval és közösségi médiá-
val kapcsolatos legjobb szakdolgozatot, de a szakon további együttműködést is terveznek a piaci szereplőkkel.
 

Az államtitkárság új felsőoktatási szakstruktúra javaslatában a média szak is szerepel. Ez azt jelenti, hogy nem szűnnek meg a kommunikációs szakok. Bár a kormány tagadja, hogy a képzés megszüntetését tervezte, korábban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, az ELTE, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem médiatudományi tanszékvezetői levelet írtak az államtitkárságnak a kommunikációs alapképzés 2016-os tervezett megszüntetését ellenezve. A levélben megfogalmazottak szerint a munkaerő-piaci adatok és a jelenlegi finanszírozás sem igazolja azt, hogy ne lenne életképes a szak.

Az életképességet bizonyítja az is, hogy a 455 körüli állami ponthatár miatt csak elvétve találni államilag finanszírozott hallgatókat, mégis működik a képzés. Szegeden azért sem értették az alapszak megszüntetésének ötletét, mert 2011 óta mobil- és közösségi kommunikációs képzéssel igyekeznek piacképessé tenni a szakot.

Csúcstechnikát használnak

A szegedi kommunikáció és médiatudomány szak tehát épp az állam által elvárt módon, piaci igényekhez igazodott, amikor 2011-ben először szervezett előadásokat és szemináriumokat mobil- és közösségi kommunikáció témakörében.

– Ma már nincs olyan nagy kommunikációs cég, ahol ne kellene érteni a közösségi médiához – például a Facebookhoz – és a mobilkommunikációhoz – mondta Balogh Csaba, a szegedi mobilos szakirány vezetője. 2011-ben előbb csak néhány kurzust tartottak a témában, tavaly óta viszont másoddiplomát adó szakként végezhető el a képzés. Jelenleg mintegy 25 hallgató folytat mobilos tanulmányokat, közülük többen 360 ezer forintos képzési díjért.
 

Csúcstechnológia a szegedi médialaborban. Fotó: Kuklis István
Csúcstechnológia a szegedi médialaborban. Fotó: Kuklis István


– Nagyon sokan használunk okostelefont, alkalmazásokat töltünk le, olykor pénzért is. Jó dolog használni, de még jobb pénzt keresni az alkalmazásokból. Olyan embereket képzünk, akik ebben a szakmában is elhelyezkedhetnek – magyarázta Balogh Csaba.

Gyakorló szakembereket hallgatnak

A mobilkommunikáció tudománya gyorsan fejlődik, ezért fontos, hogy piaci szereplők bevonásával képezzék a hallgatókat. Szegeden a Magyar Telekom, a Carnation-Possible Group és a Kirowski-Isobar reklámügynökségek szakemberei tartanak előadásokat, így a hallgatók közvetlen kapcsolatot építhetnek ki későbbi lehetséges munkaadóikkal. Aki ügyes, már az egyetemen eladhatja magát.

– Fontosnak tartottuk, hogy erős elméleti alaptudást adjunk a gyakorlat mellett, ezt az egyetem szakemberei biztosítják. Hallgatóink kutatás-módszertani képzést is kapnak, megtanulják a különböző kommunikációs stratégiák alkalmazását, és biztonsággal mozognak a digitális kultúra területén – fogalmazott a szegedi mobilos szakirány vezetője.

Könnyen elhelyezkednek

– A hallgatóinknak nincsenek elhelyezkedési gondjaik. Az írott és elektronikus sajtó mellett a kreatív kommunikációs ügynökségek, valamint a PR és a turizmus területén is találnak munkát – mondta lapunknak Pusztai Bertalan tanszékvezető-helyettes. A közelmúltban a teljes képzési szerkezetet frissítették a piacképesség érdekében. Jelenleg a mesterképzést alakítják át: kortárs média, a public relations és imázsmenedzsment illetve a humán kommunikáció kap nagyobb szerepet a jövőben. A tanszék 15-nél is több piaci szereplővel tart kapcsolatot, ezek között gyakornoki helyet biztosító médiumok is vannak.

Ottroba Anna, a mobilkommunikációs képzés hallgatójaként jelentkezett a Kirowski-Isobar ügynökséghez. – A kommunikációs ügynökségektől érkező szakemberek előadásaikban életszagú példákkal támasztották alá mindazt, amit elmondtak. Ekkor tetszett meg az ügynökségi világ, jelentkeztem a gyakornoki programba, ahová fel is vettek – mondta lapunknak a fiatal szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes hosszában áll a mobil gát

Órák alatt felépíthető korszerű mobil gát védi ezentúl Szeged belvárosát az árvíztől - közölte Botka László polgármester kedden a Móra-múzeum előtt, amikor az utolsó elemet ő helyezte el a védműben. Tovább olvasom