Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Megérkezett a Vadkerti téri gólya párja

Szeged - A gólyák az emberhez hasonlóan monogámok, egy életre választanak párt. Társas lények, ennek ellenére a szegedi Vadkerti téren egy teljes hétig magányosan élt egy fehér gólya.

Néhány nappal ezelőtt jobb kedvre derült, megérkezett a párja. Bár mi lemaradtunk róla, biztosan megtörtént a fészekfoglaló, kereplő hangot hallató szertartás.

A gólyapárok általában együtt repülnek, de előfordul, hogy a hímek előresietnek, hogy még véletlenül se foglalja el senki a fészküket. Jelen esetben is ez történhetett. A gólyák nagyon messziről, Közép-Kelet-Afrikából érkeznek, miután átkeltek a Boszporuszon vagy a Gibraltári-szoroson. Attól függően, hogy milyen kondícióban vannak, vagyis hogyan teleltek, illetve hogyan tudtak táplálkozni, hazaérkezésük után rövid idővel már le is rakják négy-öt tojásukat.

A Vadkerti téri gólya már nem magányos. Fotó: Frank Yvette
A Vadkerti téri gólya már nem magányos.
Fotó: Frank Yvette

Augusztusban kirepülnek a fiatalok, és a tavaszi „utazásnál" sokkal lassabban, tudatosabban kezdik meg ősszel dél felé vándorlásukat. A fiatal madarak megtanulják a biztos táplálékhoz vezető útvonalat. Ilyenkor előfordul, hogy több száz gólya gyűlik össze egy csapatba a nagyobb folyók mellett, réteken, kaszálókon.

A képen látható, Vadkerti téren fészkelő gólyapárra még nagy feladat vár: miután kinézelődték magukat, lehet, hogy már nem először, családot kell alapítaniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazó tanárok segítik a gyerekeket

Szeged - A szegedi volt Klúg Péter, ma Pápay Endre Általános Iskola, amelybe hallássérült gyerekek járnak, több partner intézménnyel közösen nyert uniós forrásokat egy projekt megvalósítására. Tovább olvasom