Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Mikola: Nem privatizálunk

Mikola István, a Fidesz-MPSZ miniszterelnökhelyettes-jelöltje tegnap Szegeden elmondta, hogy miért változtatta meg álláspontját a tervezett szegedi kórház-privatizációról, és kitért arra is, hogy kijelentéseit szándékosan elferdítik.
Mikola István (balról) a Fidesz szegedi székháza előtt. Fotó: Schmidt Andrea

– Öt éve előbb példaértékűnek nevezte és támogatta, majd nem sokkal később megakadályozta a szegedi kórház-privatizációt. Miért változott meg a véleménye?
– Fájó kérdés, amire ennek ellenére egyszerű választ tudok adni: az előzetes elképzelések szerint közhasznú-társasági formában működtették volna a szegedi kórházakat és a járóbeteg-ellátást, utána, ezt megváltoztatva, nyereségérdekeltségű kft. kezébe adták volna az intézményeket. Ez elfogadhatatlan volt számomra, ezért akadályoztam meg. A kérdés azért fájó, mert ha emlékszik, saját emberünkkel szemben kellett meghozni a döntést.

– Az elmúlt napokban számos kijelentése (szinglik, bőrnadrágos, fülbevalós fiúk, techno) miatt támadták, amire ön azzal válaszolt, hogy kórházprivatizáció-ellenessége miatt vált célponttá. Ezt továbbra is fenntartja?

– Kampány van, ez is a kampány részévé vált. Azt tartom fenn, hogy beszédeimből, nyilatkozataimból kiragadtak, megváltoztattak, elferdítettek egy-egy kijelentést, amit utána gunyorosan tálaltak. Hogy csak egyet említsek: én éppen segíteni akarok az egyedül élőknek, a szingliknek. Meggyőződésem, nekik is jó lenne, ha részt vennének különböző közösségek életében és munkájában. Tehát sem az említett, sem a többi kifejezést nem pejoratív értelemben használtam.

– Kibővítve az előbbi kérdést: a minap azt mondta, hogy a kórházakat csak a testén keresztül engedi privatizálni. Kormányzati pozícióba kerülve, miniszterelnök-helyettesként meg tudja akadályozni a kórház-privatizációt, amit egyébként az MSZP is elutasít?

– Kormánypárti politikusok ott ólálkodnak a kórházak környékén, hiába mondanak mást, zajlanak az előkészületek a kórház-privatizációra. Az egészségügy zsíros üzlet, évi 1500 milliárd forintról van szó. Hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak: a Fidesz nem támogatja a kórházak magánosítását és elutasítja az egészségügy fizetőssé tételét.

– Mit gondol, a sokat kritizált kijelentéseivel hozhat pluszszavazókat a Fidesz- MPSZ-nek a bizonytalanok vagy a választásoktól tartózkodók táborából?

– Higgye el, amikor a Fidesz-MPSZ egészségügyi álláspontjáról beszélek, arról tájékoztatom az embereket, hogy kormányra kerülve melyek a legfontosabb szándékaink.


Bartha László: nem kft., kht.

– Ha a miniszterelnökhelyettes-jelölt úrnak fájó a kérdés, akkor nekem duplán fájó. Ugyanis nem változott meg a korábbi elképzelés, az intézmények egészségügyi szolgáltatását továbbra is többségi önkormányzati tulajdonú kht. formában akartuk megvalósítani. Ez szerepelt abban az előterjesztésben is, amit személyesen vittem el Mikola Istvánnak – nyilatkozta lapunknak Bartha László fideszes országgyűlési képviselő, volt szegedi polgármester. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek jobbról és balról Szegeden

Szegeden a Fidesz a munkahelyteremtésre, az MSZP pedig az infrastruktúra fejlesztésre helyezi a… Tovább olvasom