Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Milliókat emészt fel a lángok eloltása

Csongrád megye - Közel 100 tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt két hétben Csongrád megyében. Az országban március 11-e óta van tűzgyújtási tilalom, amelyet sokan nem tartanak be. Egy kivonulás akár az 1 millió forintos költséget is elérheti.
Makrai: Nagyobb szigorúságot!

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László elmondta: társaságuk az önkormányzati tulajdonban lévő és kezelésre átadott területek üzemeltetéséért felelős. A zöldterület 3 millió 300 ezer négyzetméter, amelyből 2 millió 800 ezer többször, 5–8 alkalommal nyírt, ápolt gyep. E fölött 670 ezer négyzetméternyi külterületet is ellátnak évi 1–2- szeri parlagfű-mentesítéssel. A lehullott lombot már a tél beköszönte előtt igyekeztek eltávolítani a közterületekről. Az elhanyagolt és égésre hajlamos területekkel kapcsolatban megjegyezte: azok nem önkormányzati területek. – Az elhanyagolt ingatlanok kapcsán bennünket megkereső panaszok jogosak, de a felelősek nem mi vagyunk. Ezen panaszokkal rendszeresen megkeressük levélben az igazi tulajdonosokat, de mivel nem vagyunk hatóság, csak jelzéssel tudunk élni. A szankcionálás nem a mi feladatunk. Nagyobb szigorúságra lenne szükség.

A március 11-e óta érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom ellenére szinte egymást érik Csongrád megyében a nádas- és avartüzek; legutóbb csütörtökön a Tiszai teherpályaudvarra vezető vágányok mellett égett az avar. Szerdán egy nádas gyulladt ki Sándorfalva közelében, múlt szombaton a bordányi Seregélyes-dűlőben égett 40 hektárnyi nádas és avar. A rendőrség ebben az ügyben két embert állított elő gondatlanságból elkövetett közveszély okozása miatt. Március elején több ezer négyzetméteren égett az avar Szeged határában, a Medikémia-gyártelep közelében.

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense elmondta: a tűzgyújtási tilalom óta eltelt két hétben közel 100 tűzesethez riasztották őket Csongrád megyében. – Úgy tapasztaljuk, hogy az emberek nem veszik komolyan a tűzgyújtási tilalmat. A tűzesetek többségének hátterében az emberi gondatlanság állt – mondta el.

Megtudtuk: egy kettes fokozatú kivonulás – ilyenek voltak a fenti tűzesetek is – rezsiköltsége nagyjából 1 millió forint. Az összeg jelentős része a benzinpénzből és a tűzoltás helyszínén is működő járművek miatt keletkezik: a szivattyúk például motorról mennek. – Szerdán az összes szegedi kocsi a sándorfalvi tűz eloltásánál segédkezett. Ezzel párhuzamosan ütött ki több kisebb tűz Szeged környékén, ahova kényszerűségből Makóról és Hódmezővásárhelyről kellett járműveket küldenünk: a kilométerdíjak miatt ezek az oltások jóval többe kerültek, mint ha Szegedről tudtunk volna indulni – magyarázta.

Kiss-Patik Péterbordányi alpolgármester a település külterületén történt múlt heti tűzesettel kapcsolatban elmondta: a mezőőrök a tűzgyújtási tilalom elrendelése óta fokozottan kémlelik a tanyavilágot. Tapasztalataik szerint a gazdák 99 százaléka tudja, hogy most nem szabad gallyakat vagy szemetet égetni. Tegnap kapták kézhez a községbeliek a helyi hírlevél legújabb számát, amelynek címoldalán kiemelten foglalkoznak a Seregélyes-dűlőben történtekkel.

Olvasóink írták

 • 16. pistimolnar 2012. március 25. 20:37
  „valakilajos2! IQ=Pí!
  vassmazsola! 42 év után én is ezt teszem!”
 • 15. mittaláltam 2012. március 25. 13:02
  „A sándorfalvi tűz:
  http://www.youtube.com/watch?v=eRoXl8qJa6Q”
 • 14. Qllancs 2012. március 25. 11:52
  „Emberek ! Nem tudja valaki mi volt tegnap a 43. ason ? 2 tűzoltó , mentő és rendőrség rohant du. ??”
 • 13. bánki 2012. március 25. 11:21
  „Na azért maradjuk annyiba, hogy a hulladék megsemmisítésének legjobb módja az égetés !

  Milliókat emészt fel a lángok eloltása = ellenkező esetben már 35 éves korba elhúzhatnának nyugdíjba!

  Szívás a 45 év ?”
 • 12. Queenmargareth 2012. március 25. 08:50
  „2. valakilajos2 http://www.trains.hu/hu/kepeslap/10-06-11_tisza, vagy Tengelyterhelési jegyzék stb.”
 • 11. Queenmargareth 2012. március 25. 08:42
  „2. valakilajos2 2012.03.24. 20:21 és még annyit:3 évet dolgoztam ott.és Tisza pályaudvar volt, ezek szerint változott.”
 • 10. Queenmargareth 2012. március 25. 08:35
  „Szóval lehet hülyézni, két hete nem lehetett.”
 • 9. balihoho 2012. március 25. 07:23
  „Az avar, és kerti hulladék komposztálása, ami környezet kímélő is egyben, sajnos még nem elterjedt szokás. Az avar, és kerti hulladék égetése annál inkább!”
 • 8. mike0077 2012. március 25. 04:49
  „5. anya5353

  Teljes mértékben, egyetértek veled. Kecskés telepen (Szeged-külváros) ez megszokott dolog....... sajnos.”
 • 7. zongorista 2012. március 24. 21:49
  „5!
  NEm csak kiskertek.....a faluban is égetnek,...és tudni se akarom, mivel fűtenek, mert a kéményekből terjengős fekete füst száll......fúúúúúj!!!!
  Van még Levegőcsoport, vagy ilyesmi?”
 • 6. vassmazsola 2012. március 24. 21:36
  „Szerettem volna a mai címlap sztorihoz hozzászólni!!! Hová tünt a vezércikk????? Miért nem nyilvános az álamfő SZEGEDI látogatása??? Miért kell dajcs tomit zárt kapuk mögött kitüntetni??? Egyáltalán hová tűnt a szólásszabadság??? Miért végzek 5 perc alatt reggel a délmagyar elolvasásával???? Mert unalmas és egysíkú az újság?
  Rengeteg kérdés válasz nélkül,de ezt megszoktuk mi egyszerű emberek .... Jövő hónaptól azt hiszem már én sem fogok az előfizetők táborába tartozni...... jó éjszakát mindenkinek”
 • 5. anya5353 2012. március 24. 21:31
  „Az emberek egyszerűen NEM ÉRTIK a tűzgyújtási tilalom fogalmát....És nem félnek a tűztől!
  Egész nyugodtan a hatósaág -önkormányzat, jegyző, vagy bárki....-jöjjön csak ki gyálaréti kiskertekbe bármelyik nap, és naponta több szemétégetést is láthatnak..!
  Csak tegnap a mögöttünk lévő utcába egyszerre 3 kertben égettek. Hozzánk egész közel.
  A kertben nem tudok dolgozni, a gyereket nem engedem ki az udvarra, mert már köhögnek, ruhákat nem szárithatok és a jó tavaszi levegőt sem élvezhetem.
  Helyette: mostmár én is köhögök, mert a napok óta tartó folyamatos SZEMÉTégetéstől ismét védekzni kezdett a szervezetem.Ez így megy tavasztól őszig.....
  NEm azt szeretném, hogy pénzbüntetést kapjanak, hanem csak azt, hogy ha én nem károsítom az ő egészségüket, ők se károsítsák az enyémet! Ne gyújtsák meg a szemetüket!!!”
 • 4. zémann 2012. március 24. 21:26
  „Amíg ti azon vitatkoztok, hogy létező pu van-e, addig a cikk mondanivalója lassan emelt szinteken nyer értelmet, és a végén még a károsultat fogja terhelni az oltási díj, mert sokba kerül az államnak.”
 • 3. NTK 2012. március 24. 21:02
  „2. valakilajos2 2012.03.24. 20:21

  Te éppen annyira vagy hülye mint amilyenek az olvasótársadat titulálod. Sőt még olvasni sem tudsz. Az általad betett linken az van, hogy Tisza Pályaudvar (Teher Pu.), i nélkül.”
 • 2. valakilajos2 2012. március 24. 20:21
  „Queenmargareth !!!! Te annyira hülye vagy!!! olvasd már el a cikket!!! nem Tiszai Pályaudvar, hanem Tiszai Teherpályaudvar!!!! és az nem ugyan az, a kettő nem ugyan az!!!! a teherpályaudvar : http://www.vasutallomasok.hu/allomas.php?az=szet
  ostoba vagy!!!! azt sem tudod, hogy hol van!!!!!”
 • 1. Queenmargareth 2012. március 24. 13:00
  „áááááááááááááá Hány ezer embernek kell még leírnia, hogy az NEM TISZAI PU??????????????????????Szegeden NINCS Ilyen oké?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márai-listás szerzőkkel találkozhatnak az olvasók

A következő hetekben 12, a Márai-listán szereplő szerzőt várnak a megyei könyvtárakban és a Vajdaságban. Tovább olvasom