Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Napjainkban már simán zajlik a szavazás a számlálók szerint

Szeged - A vasárnapi önkormányzati választásra készültek már szombaton délután a szavazatszámláló bizottsági elnökök és jegyzőkönyvvezetők. Ellenőrizték az urnákat - mindegyik 29 plusz egy tételt tartalmaz.
Ellenőrizték a tartalmát, majd aláírták a lezárt , lepecsételt urnákat a szavazatszámláló bizottsági elnökök és jegyzőkönyvvezetők szombaton délután a Huszár utcai okmányirodában. Szegeden 131 bizottság dolgozik október 3-án, plusz egy a nemzetiségi választáson, tehát összesen 262 embert vártak 16 órára a "választási raktárba". Az urnák 29 tételt tartalmaznak - többek között a szavazólapokat, borítékokat, tollakat, bélyegzőt, kitűzőket. Minden helyszínen több szavazólap lesz mint szavazó, mert ha valaki ront, egy alkalommal cserélhet, ha még nem dobta be a borítékot. A 30. tétel az urnákban Mózes Ervin címzetes főjegyző tájékoztatója a jobbikos polgármester-jelölt visszalépéséről. A bizottságok vasárnap minden lapon áthúzzák majd a nevét. A visszalépés egyébként szombaton délelőtt lett hivatalos, akkor jelentette be a döntést Keresztúri Farkas Csaba a választási bizottságnak.

A szigorúan őrzött , lezárt urnákat hajnali 4-kor szállították el.

lezárt urnákat hajnali 4-kor szállítják majd el. Fotó: Segesvári Csaba
A lezárt urnákat hajnali 4-kor szállítják majd el.
Fotó: Segesvári Csaba

A bizottságok 5 tagúak, 3 tag választott, kettőt delegálhatnak a választáson induló jelölőszervezetek. Szavazatszámlálónak önként jelentkeznek az emberek, bizottsági tag az lehet, akinek választójoga van, nem tagja a választáson induló jelölőszervezetnek, és az adott választókerületben lakik. A közgyűlés hagyja jóvá a jelentkezők megválasztását.

A bizottságok 5 tagúak, 3 tag választott, kettőt delegálhatnak a választáson induló jelölőszervezetek.
A bizottságok 5 tagúak, 3 tag választott, kettőt delegálhatnak a választáson induló jelölőszervezetek.
Fotó: Segesvári Csaba

- Régebben több probléma volt, ma már fegyelmezettek a választók, megszokták a szavazást - mondta Lantos Péter az egyik bizottság elnöke, és László István jegyzőkönyvvezető. Mindketten hosszú évek óta vesznek részt a voksolások lebonyolításában.

Olvasóink írták

 • 3. palimadar 2010. október 02. 22:13
  „"Több évtizede nem értem, miért nem lehet a választás tisztasága végett átlátszó urnákba tenni a szavazatokat."

  Nem kötelező borítékba tenni. Ha az összehajtott lap bent szétnyílna, ezáltal nyilvánossá válna valakinek a szavazata, nagyobb problémát okozna.”
 • 2. palimadar 2010. október 02. 22:10
  „"Manapság , persze számítógépes manipula szoftverrel könnyebb csalni."

  Mit gondolsz, mióta összegzik számítógéppel a szavazatokat? Mert a bizottságokban most is kézzel számlálnak.”
 • 1. frakk 2010. október 02. 20:25
  „Több évtizede nem értem, miért nem lehet a választás tisztasága végett átlátszó urnákba tenni a szavazatokat. Manapság , persze számítógépes manipula szoftverrel könnyebb csalni. A csalásnak számtalan lehetősége lehet, a választási bizottsági tagok megvételétől kezdve, a legkülönbözbb variációs csalásokig. Lehet ebben valaki is érdekelt?? Nagyon!! Mint itt is a hatalom, és azáltal a pénz a döntő. Mint tudjuk Szeged csak a pályázati összegekből 200 milliárd körül érintett. Na ennek már 10 % áért mindenre képesek egyesek. 1 millától kezdődően bármilyen biztonságosnak hitt szoftvert feltörhetnek, átalakíthatnak észrevétlenül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bográcsos verseny és színes kavalkád a Paprikasón

Paprikás finomságok rotyogtak a bográcsokban a Dugonics téren szombat délelőtt. A Paprikasón mindenki megtalálja a saját szájízének megfelelő programokat. Tovább olvasom