Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nem kell Tihanyig menni a levenduláért - szüretelni jártunk Mórahalmon

Sokan éltek a lehetőséggel, hogy saját kezűleg szedhessenek maguknak a különleges növényből, melyet ugyan a többség csak dísznek vitt, de számtalan egyéb módon is fel lehet használni. Adunk pár tippet.

- Tetszik az illata – mutatta frissen szedett virágcsokrát szombaton a kétéves Tüskei  Emma. Amikor megkérdeztük, tudja-e, mi az, gondolkodás nélkül rá is vágta: „lemendula".

Szombaton bárki szüretelhette a levendulát Mórahalmon: az Aradi tanyán fizetős szedd magad akcióban lehetett gyűjteni a közkedvelt  növényt. Aradi Ágnesék telkén 600 tő virágzik a napokban, tavaly ebből a mennyiségből közel 35 kilogrammnyi morzsolt, szárított virág lett.

- Bele lehet tenni sütibe, teába, készíthető belőle szörp, vagy éppen fürdősó is – sorolta a levendulaültetvény tulajdonosa, aki a növénynek elsősorban a nyugtató, relaxáló hatását emelte ki. Úgy tapasztaltuk azonban, hogy a szüretelők többsége inkább díszként hasznosítja otthonában a megszárított virágcsokrokat.

- Imádom a levendulát – lelkendezett Molnár Fruzsina, aki párjával, Faragó Lászlóval érkezett Szegedről. – Igazi nyári hangulata van ennek a virágnak, az illata pedig megnyugtat. Szerintem nagyon jó program együtt szedni, szárítva pedig szépen mutat majd a lakásban.

Levendulafesztivál Mórahalmon. Fotó: Török János

Szintén férjével érkezett a szüretre Kiss Judit, ők egy hirdetésből tudták meg, hogy városukban van levendulaültetvény. – Évek óta el akarunk jutni Tihanyba, erre kiderült, hogy nem is kell olyan messzire mennünk – mosolygott az asszony, aki elárulta, éppen a napokban vett levendulát – Budapesten. – Ez viszont egy élmény, hogy mi szedhetjük. Így a minőségre megyünk, nem a mennyiségre: szálanként válogatjuk ki a legszebbeket.

Levendulafesztivál Mórahalmon - GALÉRIA. Fotó: Török János

Találtunk olyan szüretelőket is, akik a mórahalmi levenduláért több órát utaztak. A nyugdíjas Almási Anna például a Vajdaságból érkezett, kifejezetten a szüretre. – Nem nehéz munka és megéri. Tihanyból van egy kétéves csokrom és még mindig van illata – mesélte a nő, aki a mórahalmi virágokat ajándékba szánta.

A levendula tűző napon egy-másfél hát alatt elvirágzik, változékonyabb időben azonban akár két és fél hétig is tarthat, amíg szedhető. Egy bokron belül is több fázisban nyílik, így az ültetvények ilyenkor folyamatosan szüretelhetők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták meg a cukorbeteg üllési édesanyát

Holtan találták meg a cukorbeteg üllési édesanyát
A családtagok szombat hajnalban kapták a hírt, hogy a nő az elsődleges adatok szerint önkezével… Tovább olvasom