Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nemzeti Vágta: Zuglóért lovagolt egy szegedi lány

Szeged - Pál Anita nem ijedt meg a kihívástól, egyből elfogadta a zuglói felkérést. Nem érezte magát veszélyben, a balesetek kapcsán csak részben okolta a pályakialakítást. Jövőre is szívesen részt venne, lehetőleg hazai színekben.
Az ópusztaszeri származású, ma Szegeden élő lánnyal szülei szerettették meg a lovaglást, ők ma is 30-50 lovat tartanak. Anita így saját hátasával vághatott neki a Nemzeti Vágta versenyének. Zuglóval a Speciális Mentők Sürgősségi Vérszállítás Kht-n keresztül került kapcsolatba, a városrész számos közös egészségmegőrző programot szervezett velük - ő maga lovasterápiákban segítkezett.

Gyakorlott lovasként izgatottan, de azért a profik nyugalmával várta a versenyt, amit mint programot nagyon szórakoztatónak, és jól megszervezettnek talált. Mivel azonban a kellemes érzéseket nehéz hosszan kifejteni, ő is inkább a hibákra tért ki. Anita kicsit úgy érezte, hogy sokszor feláldozták a lovak biztonságát a szoros időbeosztás, a szervezés miatt. Ő is néha megsajnálta paciját, ahogy a betonon kellett bemelegítenie.

Pál Anita segítőjével, Ran Amirral és lovával, Pikánssal
Pál Anita segítőjével, Ran Amirral és lovával, Pikánssal.
Fotó: DM/DV

Ha már a lovak biztonsága szóba került, megemlítettük a lovasokét is, utalva a szegedi versenyző, Tormási Gyula vagy éppen a sztárfodrász, Hajas László bukására. Anita elmondta, hogy bár sokan a pálya szűkösségét okolták, a problémát máshol kell keresni. Első körben egy ilyen versenyen balesetet okozhat a lovas rutintalansága, ha nem ez a helyzet, a pálya kialakítása is veszélyforrás lehet. Jelen esetben kifogásolhatónak érezte, hogy a palánkok pont a kanyarokban voltak megerősítve és kipárnázva, miközben egy kanyarban kisodródó lovas már az egyenes szakaszban esik ki. Véleménye szerint ez lehetett a baj a szegedi induló esetében is, aki a kanyar utáni fémszerkezetre esett párnázott rész helyett.

Teljes díszben...
Teljes díszben... Fotó: DM/DV

Még egy dolgot kifogásolt, ez azonban már a fair play-jel kapcsolatos. Egy futamban szerepeltek ugyanis az erős telivérek és a többi ló, melyeknek esélyük sem volt mellettük. Ez a lovasokra is kihatott, akik mindenáron nyerni mentek, azoknak nem esett le a lényeg, hogy egy nemzeti öntudatot ápoló, hagyományteremtő rendezvényt hozzanak létre. Azaz nem a bulit élvezték, hanem inkább a győzelmen aggódtak.

Pedig a hangulat egészen barátira sikeredett Anita beszámolója szerint, a médiások sem különültek el, és sok ismerős is felbukkant. Jópofának találta a jelmezben parádézást, annak ellenére, hogy az az idő haladtával egyre melegebbnek bizonyult.

Minden kanyarban figyelni kell
Minden kanyarban figyelni kell. Fotó: DM/DV

Anita reméli, hogy jövőre is megrendezik ezt az eseményt, ő is szívesen csatlakozna a versenyhez, ha ezt a néhány, első vágtához képest nem sok hibát kijavítják. Azt is, hogy akkor már (az ideivel ellentétben) egy szép emléktárggyal távozhat majd, remélhetőleg szűkebb hazája dicsőségére.

Olvasóink írták

 • 4. kertesz 2008. június 02. 18:40
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy jövőre megrendezik-e a Nemzeti Vágtát?”
 • 3. itti 2008. június 02. 18:38
  „höhö akkor az csalás kertesz:))
  ketten ültek a lovon..”
 • 2. áááááááááááááá 2008. június 02. 18:32
  „tán csak nem”
 • 1. kertesz 2008. június 02. 17:23
  „Hajrá, Anita! Remélem jövőre Szeged színeiben látunk. Azt hallottam, hogy volt olyan nő, aki terhesen indult el a versenyen. Az egy kicsit zúzós.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Család a pácban: nem ismeri el vétkességét az ittas sofőr

Szeged - Május elején egy ittas 19 éves fiatal Nivájával belerohant egy négy gyermekkel utazó család… Tovább olvasom