Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Novemberben lesz a Mezzo fesztivál döntője Szegeden

Szeged - November elején rendezik Szegeden az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű megmérettetés döntőjét, az öt darab közül az Alföldi Róbert által rendezett Emmeline-t már bemutatták, három mű próbái zajlanak és az utolsóé is hamarosan megkezdődnek.
A második alkalommal megrendezett verseny döntőjére november 3. és 17. között kerül sor. Az öt országból érkező produkciókat Szegeden tekintheti meg a közönség és a zsűri, innen közvetíti a Duna Televízió segítségével a Mezzo Televízió 39 országban. A verseny végén a legjobb női és a legjobb férfi előadói díjat ítélik oda. A 2009-es év győztesei A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál valamely későbbi rangos produkciójában kapnak kiemelt fellépési lehetőséget.

A szegedi döntőben David Alagna Egy halálraítélt naplója (Debreceni Csokonai Színház), Richard Strauss Ariadné Naxosban (Balti Opera), Bohuslav Martinu Alexandre bis; Maurice Ravel Pásztoróra (Théatre Bienne Soleure), Marco Tutino Vita (Morva-Sziléziai Nemzeti Színház), valamint Tobias Picker Emmeline (Dicapo Opera Theatre) című darabját adják elő. A döntőben három magyar énekes - Nyári Zoltán, Rácz Rita és Balczó Péter - lép a közönség elé.

A zsűri elnöke Fabrizio Melano lesz, aki több évtizeden át a New York-i Metropolitan rendezője volt, s mint ilyen, az operairodalom minden jelentős művét színre vitte. A zsűri tagjai között két magyar is lesz - Marton Éva operaénekes és Bátor Tamás, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója - mondta el Havas Ágnes, a fesztivál igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az operaverseny produkciói otthoni bemutatóikat követően utaznak a novemberi fesztiválra. Jelenleg egyedül Alföldi Róbert és az általa a New York-i Dicapio Operában rendezett darab három versenyzője, köztük a magyar Nyári Zoltán van túl az első éles megmérettetésen. Az Emmeline próbaidőszaka augusztus második hetében kezdődött. Alföldi Róbert az operaverseny keretében már tavaly is ebben az operaházban rendezett, darabját, a Salemi boszorkányok a 2008-as verseny legjobb produkciójának járó díjjal jutalmazták.

"A tavalyi siker egy éven át kitartott" - jegyezte meg Alföldi Róbert. Az Emmeline bemutatója szeptember 10-én telt ház előtt zajlott, ahogy a további négy New York-i előadás. A közönség állva tapsolt, s a produkcióról igen jó kritikát közölt a The New York Times, valamint a Wall Street Journal.

Havas Ágnes tájékoztatása szerint, a cseh és a svájci produkció próbái 3 hete kezdődtek meg, a lengyelé a múlt héten, a debrecenié pedig októberben startolnak.

Az igazgató felidézte, hogy az idei megmérettetésre 41 ország 384 énekese jelentkezett. A verseny első fordulójára áprilisban került sor, amikor a zsűri az öt helyszínen válogatta ki a továbbjutó versenyzőket, 56-an jutottak tovább 18 ország képviseletében. A második fordulóra május végén került sor Szegeden, ahol a rendezők válogatták ki a produkciók leendő szereplőit, vagyis a döntőbe kerülő nyolc ország 14 versenyzőjét, köztük a három magyar énekest.

Solymos László, Szeged alpolgármestere azt emelte ki, hogy a verseny segít megújítani az operajátszást, s fiatal tehetségeket juttat fellépési lehetőséghez. Mint kifejtette, Szegeden igen régiek az operajátszás hagyományai, amelyek 300 éves múltra tekintenek vissza, s 126. évadjába lépett a szegedi operatársulat. A város az idén kiemelt támogatást nyújt a versenynek. A Szegedi Szabadtéri Játékokkal kötött szerződés alapján 72 millió forintot, ebből 40 milliót az önkormányzat biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki tud róluk? Rablás miatt keresik őket!

Szeged - Több rablás is történt a közelmúltban Szegeden a Rókusi körúton lévő hipermarket és a… Tovább olvasom