Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Óriási siker a balett Orff-estje a Margitszigeten

Budapest, Szeged - A Szegedi Kortárs Balett a hétvégén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon zárta 2014/15-ös évadját: két alkalommal is előadták kétrészes Orff-estjüket. Az első részben a Catulli Carminát, a másodikban a Carmina Buranát táncolták – mindkettő a Kossuth-díjas Juronics Tamás koreográfiája.
– Fantasztikus sikerünk volt, háromezer ember őrjöngve tapsolt mindkét előadásunkon. Óriási szerencsénk volt az időjárással is, mert a nagy vihar ugyan tönkrevágta a szerelési napunkat, és csak késve tudtuk elkezdeni a beépítést, de pénteken és vasárnap este is, amikor a két előadást tartottuk, már remek idő volt. A Carmina Buranához új technikai megoldásokat is ki kellett találnunk, például a Nap felhúzását nem lehetett úgy megcsinálni, ahogyan szoktuk – mondta Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.

– Mindkét darabot Hollerung Gábor karmester vezényletével élő zenével adtuk elő a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Cantemus Vegyeskar, valamint szólisták közreműködésével. A Catulli Carminát átírták ütős verzióra, így a Talamba Ütőegyüttes játszotta, a Carmina Buranát pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar szólaltatta meg. Számomra az volt a két emelkedett hangulatú előadás konklúziója: többször kellene ezt az estet így játszanunk, mert mindkét Orff-mű megérdemelné az élő zenét, a zenekart és a nagy énekkart – fogalmazott a balettigazgató.

– Úgy érzem, Orff-estünknek ott lenne a helye a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán is. A Margitszigeten mindkét alkalommal telt ház előtt játszottuk, és a nagy siker bizonyította: érdemes ilyen léptékű terekben, ilyen „körítéssel" előadni – hangsúlyozta Pataki András. A Catulli Carminát november 20-án láthatja először a szegedi közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülni nehéz

Anya azt mondta, most már elég nagy vagyok, hogy megpróbáljak repülni. Tovább olvasom