Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Orvosnak készült, most cápák esznek Mucsi Dávid kezéből

Szeged, Budapest - Egy szavazatgyűjtő pályázat megnyerésével fehér cápákkal merülhet szeptemberben egy szegedi fiatalember. Mucsi Dávid számára nem idegen a közeg. Jelenleg is ilyen állatokkal dolgozik, hiszen ő tréningezi azokat a cápákat, amelyek hazánk legnagyobb akváriumába kerülnek majd.
Magyarországon alig féltucatnyi szakértő van, akik értenek a cápaetológiához. Egyikük egy szegedi fiatalember, Mucsi Dávid. A 29 éves egyetemista élete véletlenül sodródott ebbe az irányba, de ha már így alakult, úgy döntött, szakértője lesz a területnek.
Mucsi Dávid egy macskacápával kezében.
Mucsi Dávid egy macskacápával kezében.
– Eredetileg orvos akartam lenni, de 2 ponttal lemaradtam az egyetemről – mesélte. Biológia szakon kezdett el tanulni, és bár megszerette, tudta, hogy nem akar laboratóriumokban üldögélni. – Összesen 16 évet vízilabdáztam, közel 7 éve elkezdtem búvárkodni is, így adott volt, hogy valami olyasmit keresek magamnak, ami kapcsolatba hozható a tengerrel. Így végeztem el az ELTE-n tengerbiológia-kurzusokat.

Dávid jelenleg az Állatorvosi Egyetem mesterképzésére jár, PhD-fokozatot szeretne szerezni cápaetológiából. Mellette a fővárosi állatkert cápasulijában dolgozik: azokkal a cápákkal és rájákkal foglalkozik, amelyek az épülő Biodóm 1 millió literes medencéjébe kerülnek majd.
Mucsi Dávid. Fotó: Kuklis István
Mucsi Dávid. Fotó: Kuklis István
– Arra tréningezzük őket, hogy szokják meg az ember közelségét, és partnerkent vegyenek reszt állatorvosi vizsgálatokban. Kézből etetjük őket. Ezt világszerte is csak kevesen vállalják, és megtanítjuk bizonyos kézjelekre is őket – mesélt munkájáról. Dávid tehát szinte napi szinten úszkál cápák között, a nyílt tengeri búvárkodás viszont egészen más.

– A tengeri búvárkodás megmaradt hobbinak, bár abból is megszereztem a merülésvezetői képesítést, és időnként viszek csoportokat. Egyedüli magyarként voltam már Dél-Afrikában is egy négyhetes cápakutató programban, ahol felszíni ketrecben merülhettem fehér cápákkal. Nemrég azonban olyan lehetőséget kaptam, amire mindig is vágytam: szeptemberben Mexikóban merülhetek fehér cápák közé, 10 méteres mélységbe.
Fehér cápákkal merülhet szeptemberben Mexikóban.
Fehér cápákkal merülhet szeptemberben Mexikóban.
Az utat Dávid egy internetes szavazáson nyerte meg, ahol 180 indulóból a világ minden tájáról ő gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot. Kalandjairól filmet is forgat majd.

– A mélységben fokozatosan elvesznek a színek, így egyetlen felvétel sem adja vissza, milyen csodálatos ez a világ. De igyekszem azoknak az embereknek is megmutatni ezt, akiknek nincs lehetőségük személyesen látni – mondta Dávid, aki annak ellenére is Magyarországon maradna, hogy cápakutatóként itt viszonylag kevés gyakorlati tapasztalatot szerezhet. – Utazni bármikor tudok, viszont szeretnék az lenni, aki itthonról tudja szakmailag segíteni azokat, akik szintén ezzel a területtel akarnak a jövőben foglalkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születés Hete - a családdá válás ünnepe: minden a babák és a szülés körül forgott

Születés Hete - a családdá válás ünnepe: minden a babák és a szülés körül forgott
A Születés hete programjain olyan információkat szerezhettek a leendő szülők, amelyekre máshol nincs lehetőségük. Tovább olvasom