Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Őszibarackban fürdött Szatymaz - galéria

Szatymaz - Minden az őszibarackról, a belőle készített lekvárról és pálinkáról szólt az őszibarack fesztiválon és falunapokon a hétvégén Szatymazon.
- Na ki a leghíresebb szatymazi ember a világon? Hát Barack Obama! - mondta vidáman egy férfi a szatymazi őszibarack fesztiválon és falunapokon szombaton délután az üst fölött, amiben már rotyogott a lekvárnak való.

- Százötven kiló barackot főzünk meg, ebből nagyjából kilencven kiló lekvár lesz, mivel nagy a gyümölcs víztartalma. Mindet a vasárnapi palacsintasütéshez használjuk fel töltelékként - mondta két kavarintás között Palotás Ilona, Falusiné Erika és Nyerges Ibolya.

Barackfesztivál Szatymazon. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A baracklekvár illata belengte a faluház környékét, aminek egyik termében a homokháti gazdák állították ki legszebb gyümölcseiket és zöldségeiket. A termés idén átlag feletti volt: olyan szem őszibarackot is láttunk, amiből egy szem majdnem egy kilót nyomott.

Barna Károly őstermelő szintén dicsérte a baracktermést, amit idén a termelő bánatára fele akkora áron tud értékesíteni, mint tavaly. Hogy miért ilyen olcsó most a gyümölcs, a gazda nem tudtam megmondani. Ettől függetlenül örömmel pakolta zacskókba a számtalan fajta barackot, amit a vevők talán éppen az ára miatt is bátran mertek vásárolni. Az őstermelő egyik segítsége frissen érettségizett lánya volt, aki jövőjét inkább jogászként, semmint a barackbirtok közepén képzeli el. - Ládákba tenni szeretem a gyümölcsöt, de a szüretelés nem az én világom - mondta.

Barackfesztivál Szatymazon. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A sátor alatt a vendégek a szatymazi barackból limitált példányszámban készült pálinkákat kóstolhatták végig: az egyik pálinkát eperfa, a másikat tölgyfahordóban érlelték. Akárkit kérdeztünk, mind büszke volt falujára, és az itt termett barackra. Kormányos László polgármester elmondta, bár hatalmas feladat lenne a község barackját lekvárként és pálinkaként teríteni az országban, de ha sokan összefognak ezért a településen, az önkormányzat támogatni fogja a kezdeményezést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás a röszkei határátkelő kilépő oldalán

Az autóval utazók kettő, a buszok egy óra várakozásra kényszerülnek. Tovább olvasom