Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Roma holokauszt: felfoghatatlan

Szeged - Nagyon sok síró arcot láttunk – mondta Kincses Ferenc, az Együtt a Romákért Országos Egyesület elnöke a szegedi Belvárosi moziban tartott filmvetítésekről, amelyekkel a náci népirtás borzalmaira hívták fel a figyelmet.
Budapest után Szegedre is eljutott a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz-rekviem programsorozat. Az alapítvány a roma holokauszt egyik első magyar kutatójaként húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa. A Belvárosi mozi Balázs Béla Termében olyan megrázó dokumentumfilmeket mutattak be kedden és szerdán, amelyek elénk tárják a második világháborúban a cigányság és a zsidóság körében végrehajtott etnikai tisztogatást.

Kincses Ferenc. Fotó: Karnok Csaba
Kincses Ferenc. Fotó: Karnok Csaba

– Minden egyes népcsoportnak megvan a maga holokausztja, de olyan tudatos fajirtás egyetlen népcsoportot sem érintett, mint amit a cigányok és a zsidók szenvedtek el. Beszélnünk kell erről – hangsúlyozta Kincses Ferenc, az Együtt a Romákért Országos Egyesület elnöke, aki a vetítések előtt a közönséggel is megosztotta gondolatait.

A nácizmus európai szinti és roma áldozatai emlékművének avatóünnepsége Berlinben. Fotó: Fotó: MTI/EPA/Rainer Jensen (galéria)

Új emlékmű Berlinben

Nagyjából egy hete avatta fel Angela Merkel német kancellár Berlinben azt az emlékművet, amelyet a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékére állítottak a német fővárosban. A kancellár szerint az utókor túl későn vett tudomást a népirtásról, és gyakran ma is a kirekesztés a legnagyobb európai kisebbség sorsa, de Németország mindent megtesz a jogaik védelmében.

A Számon kívül maradtak című dokumentumfilmet láthatták az érdeklődők kedden. A cím arra utal, hogy a kivégzett cigányokat egyáltalán nem regisztrálták, így csak becsléseket ismerünk a pusztítás mértékéről. – Nagyon sok síró arcot láttunk. Sokkoló képek, gyermektragédiák is megjelentek a filmvásznon. Hétszer voltam Auschwitz–Birkenauban, az ott látottakat nem lehet megemészteni.

Elemzők azt írják, hogy Európa-szerte mintegy 500 ezer cigányt pusztítottak el, de vannak, akik egymillió áldozatról beszélnek. Sokáig nem lehetett megemlékezni a roma holokausztról. Amikor ezek a borzalmak történtek, a cigány társadalomnak még nem volt valódi érdekképviselete – mondta Kincses Ferenc, aki több fórumon hangoztatja, hogy Csongrád megyében egyelőre nincs egy emléktábla sem a népirtás áldozatairól. Augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja, az elnök ilyenkor a vasútállomáshoz megy ki egy szál virággal, és mint mondta, sokak otthonában égnek akkor a gyertyák.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. czindi 2012. november 04. 16:10
  „49. Apollo , hány cigány-gyerek van az általad tanított osztályban? 54. macs: igazán érdekes lett volna, ha a török kényszeríti az itt lakó magyarokra a hitét?! NEM! Mi itt lakunk, vannak törvényeink, társadalmi együtt-élési szabályaink, amiket BE KELL(ENE) TARTANI AZOKNAK, AKIK IDEJÖNNEK HOZZÁNK ÉS ITT AKARNAK ÉLNI VELÜNK!!!! Kik élnek a társadalom perifériáján? Azok, akik elektromos (vagy benzines ) mopedekkel rohangálnak ( term. a járdán, de gyalog négyen-öten az úttesten, elzárva a forgalom elől?) Akiknek a gyerekei kidobják a tízórait a kukába, az ebédet nem eszik meg, de már reggel egy üveg kólával, csipsszel, vagy két kakaós csigával jelentkeznek az iskolába, term. 8 óra után, mert a munkanélküli szülő nem ér rá időben bevinni a gyereket az isibe, a kezükben a mobil, lerobbant autókkal száguldoznak (val. forgalmi, kötelező biztosítás és általában jogsi nélkül, - mert a szabályokról fogalmuk sincs?) Tudok cigány vezetőkről, akik lemondtak a posztjukról, mert látták, mi folyik a pénzek elosztása körül. Szóval igen bonyolult probléma ez, hihetetlen nehéz megoldást találni, de muszáj, mert a 24. órában vagyunk, vagy már egy kicsit túl is rajta...Aki pedig kíváncsi a holokausztra, javaslom olvassa el Hal Turner írását, vagya ( http://www.tbrnews.org/Archives/a2037.htm) esetleg a Guardien statisztikáját
  (http://guardian.ifasnet.com/holocaust/auschwitz-data.htm)
  Egyiket sem magyarok írták. Ennyit meg a számháborúról.”
 • 55. jozko 2012. november 03. 23:02
  „49. Apolló:

  A 9. # hozzászólásomban állást foglaltam a háborúk, esztelen tömeggyilkosságok, népirtások áldozataival és a felelősökkel kapcsolatban
  Úgy érzem, nem kell szégyellnem a véleményemet.

  Azt írod: az oktatás, rendvédelem területén / és hasonló hívatásokban/ dolgozóknak fel kell készülniük a "legrosszabbakra" is / saját szavaim.../.
  Ez egy nagy igazság - lehetne, úgy általában.

  A 48. # hozzászólásomban adtam hangot annak a véleményemnek, hogy bizonyos hívatásokat sokszor nem a pályaalkalmasság szerint töltenek be sokan / jelesül a pedagógusok - az okokat felsoroltam/.
  Nehezen várható el tőlük az " átlagos, normális" teherviselő képességükön túl olyan többletteljesítés , ami az ugyancsak általam említett deviáns viselkedésűekkel terhelve alapkövetelmény lenne...
  Ugyancsak Te kérdezed: hogy jön ide a roma gyerekek szociálializációja ?
  Úgy, hogy a rossz fát a tövénél kell kivágni - vagy nemesíteni!!
  A lenyakazással nem megyünk semmire, úgy egyre több vadhajtást növeszt!

  Pedagógusnak mondod magadat.
  Gratulálok, nem lehet ma könnyű a nemzet napszámosának lenni.
  Lehetsz más véleményen - de szerintem a roma családok nagy részénél az alapvető "nevelő" ,a szocializáció későbbi kimenetele szempontjából meghatározó intézményi és családi ráhatást a roma gyerekek nem vagy rosszul kapják meg!
  A bölcsödére, óvodára és a szűkebb családi környezetre gondolok, ahol az alapvető /szoba/tisztaságra, higiéniára, társas együttlét szabályaira kellene "rászoktatni" a gyerekeket.
  Szeretettel ötvözött, szigorú felelősségre vonással /és büntetéssel/ kellene szembesülniük, hogy időben megtanulják a szabályokat és a megszegésükért járó büntetéseket!
  Ezeket később már az úgynevezett "oktatási-nevelési" intézetek nem tudják pótolni /esetleg csak részben/, legyenek azok iskolák, intézetek, netán börtönök.
  Az iskolákban a diáktársak, tanárok és szülők nem az esetleges tanulmányi lemaradásokat vetik a "hátrányos helyzetű" tanulók szemére / egy határon belül/ - de nem tudják tolerálni a mosdatlanságot, tetvességet,
  az angol WC használatának képtelenségét, a trágárságot , a lopást és az erőszakot.
  Lehet, hogy Te másképpen ismered a valóságot - én bizony ilyenekről hallok és tudok!
  Tisztelet a mindenkor meglévő kivételnek!

  A "felzárkóztatásra" tett anyagi és tevőleges erőfeszítések rendre kudarcot vallanak.
  Az emberek többsége ugyanis azt látja, hogy feneketlen zsákba kerül a pénz - a romáknak saját választott vezetőik, tehetséges, karriert befutott vállalkozóik, értelmiségeik, vagy pénzzel igen jól eleresztett celeb
  "véreik" sem akarnak segíteni!
  Pedig úgy illenék, hogy ők kezdjék a beillesztést, a felzárkóztatást!

  Természetesen ezért egyetlen nép, népcsoport sem köteles elviselni a népirtás rettenetét - és áldozatoknak kell tekinteni miden , ténylegesen atrocitást szenvedett embert, fajra, bőrszínre, vallási felekezetre tekintet nélkül!
  Ugyanakkor gazembernek azokat , akik ilyet elkövettek - és azokat is, akik a saját fajuk szenvedésén próbáltak és próbálnak nyerészkedni!
  És lusta ingyenélőknek azokat, akik a - több rendszeren is átnyúló- tanulási és munkalehetőségeket nem használták ki és csak élősködnek a társadalom nyakán!
  Nem mondhatod, hogy ezt az utolsó mondatot bőrszínhez kötöttem.
  Akire mégis ráillik, tegyen ellene.
  Tanuljon, alkalmazkodjon, dolgozzon!”
 • 54. macs 2012. november 03. 17:02
  „dodoni, nem, ne kövessünk el öngyilkosságot, csak ne söpörjük a szőnyeg alá a dolgokat.
  Csak megjegyezném, hogy a törökök 150 évig voltak itt, de pl. senkit sem kényszerítettek arra, hogy áttérjen a mohamedán vallásra. És az is megérdemelne egy misét, ha kielemeznénk, miért sikerült a törököknek elfoglalni az ország kb. 1/3-t.”
 • 53. dodoni 2012. november 03. 16:15
  „52. macs

  És azért mert ez történt, mi, magyarok, akiknek nem voltak gyarmataik, akik nem hurcoltunk senkit el rabszolgának, sőt, akik a mohamedán török igáját nyögtük évszázadokon át (ez ugye eleve nem illik a liberális képbe, mert rabszíjra fűzni, falvakat felgyújtani csakis a keresztények szoktak) kövessünk el öngyilkosságot vagy más módon mea culpázzunk?”
 • 52. macs 2012. november 03. 13:04
  „Csak halkan kérdezem, az a tény, hogy az európai bevándorlók szinte teljesen kiirtották az őslakosokat Észak-Amerikában, Ausztráliában, a kereszt jegyében gyilkoltak Dél-Amerikában, a felsőbbrendűségi érzéstől vezérelve hurcoltak embereket Afrikából az amerikai ültetvényekre, ahol beszélő szerszámként kezelték őket, a németek Afrikában koncentrációs táborok csinálta, ahová a helyieket deportálták, nem folytatom tovább, felmentést adhat mindarra, ami a XX. században Európában történt?
  És még egy kérdés, akik most vicsorognak, mit csinálnának, ha olyan körülmények között kéne élniük, mint azoknak, akik napjainkban a társadalom perifériáján, sőt még azon kívül kell élni immár közel 20 éve?”
 • 51. Dittaa 2012. november 03. 12:33
  „"Arról nem is beszélve, hogyha innen EGYMILLIÓ cigányt és HATMILLIÓ zsidót vittek el, akkor kinek kell kárpótlást fizetni, hiszen akkor nem maradt lakosság, aki végze igye ezeket a szörnyű tetteteket."

  Tévedsz az adatokat illetően: Magyarországról úgy 600 ezer zsidót és mintegy 50 ezer cigány származású embert deportáltak...”
 • 50. acidrain 2012. november 03. 12:20
  „Elég volt ebből! Elég!

  Hány MAGYAR halt meg a világháború alatt!
  Az mind tömeggyilkos náci volt???

  Elég volt a 70 évvel ezelőtti sajnálkozásból! Jobbak nem lettetek egy fokkal sem!

  A segélyek mellé még egy kis pénzt ki kéne sajtolni a roma egyesületeknek, esetleg ne fizessenek a magyarok kárpótlást??

  A romák hány magyart öltek meg csak az elmúlt 20 évebn!

  Arról nem is beszélve, hogyha innen EGYMILLIÓ cigányt és HATMILLIÓ zsidót vittek el, akkor kinek kell kárpótlást fizetni, hiszen akkor nem maradt lakosság, aki végze igye ezeket a szörnyű tetteteket.”
 • 49. Apollo 2012. november 03. 11:51
  „"jozko"

  Pedagógus vagyok, úgy hogy tudom miről beszélek.....Csak azt nem tudom felfogni, hogy egy ilyen hír/újság cikk kapcsán, hogy jön ide az iskolás roma gyerekek szocializációs problémája .....???

  Egyébként meg, egy ilyen területen dolgozó embernek, pl. rendvédelem, büntetés-végrehajtás, pedagógus....stb. ezekkel a problémákkal meg kell küzdeni. ( vagy lehet szakmát váltani)”
 • 48. jozko 2012. november 03. 11:26
  „45. Apolló :

  Beállsz esetleg helyettük /Lásd 44 # hsz./ tanítani, "rendvédeni", "igazságszolgáltatni" ?
  Elemzéseim során megállapítottam : a büntetésvégrehajtásban dolgozók a foglalkozásukat hívatás szerűen űzők közül a lelkileg leginkább a "mosott rongy" kategóriába tartozók!
  Totál kikészülnek!
  Nyomukban ott vannak a lelkiismeretesen szolgáló rendőrök - a tűzoltók edzettebbek.
  A tanárok közül is sokan kidőlnek - de náluk nem annyira a pályaalkalmasság , hanem többnyire az elhelyezkedési kényszer "motiválja" a pályaválasztást - így kevésbé strapabírók, de ez nem az ő hibájuk!
  A nyilvánvaló túlterhelés mellett túlnyomó részben a deviáns, szocializálatlan, öntörvényű állampolgárok
  / tanulók, bűnözők, rabok.../ verik ki náluk a biztosítékot!
  Tudom, sőt elfogadom: Isten /vagy ha úgy jobban tetszik: az evolúció/ színesre alkotta a világot.
  Ami viszont a színskálán sötét - azt nem lehet fehérnek látni !
  Sőt álcázni sem érdemes : "Növeli, ki elfedi a bajt"
  Éppen az említett evolúció teszi lehetővé az alkalmazkodást a fejlődés során.
  A kivételező törvények - mert vannak !- ennek ellene dolgoznak! Kvázi védik őket!
  Tiszteletem a kevés kivételnek - de én az egyetemlegesen érvényes törvényeknek, reklamációs szabályokak,
  általános emberi normáknak engedelmeskedő cigányt még nem láttam!
  Aki pedig állja a szavát, betart egy üzleti megállapodást - még mutatóba sem került elém!

  Apátfalvi:

  Ahogyan rendszeresen nyilatkozol a "hazádról" /ahol azért élünk még vagy tízmillióan/ :
  az is hajlik a nacionalizmus felé!
  Na jó, nem karlendítős - de ne adj csak a látszatra!”
 • 47. lamatic 2012. november 03. 11:25
  „Csak a miheztartás végett: Vajdaságban a cigányt a magyart ugyan úgy verik a szerbek, Erdélyben a cigány és a magyar nagyon jóban van, mert (az Ő szavaikkal élve) : a román sokkal rosszabb mint két nációra nézve, Felvidéken a cigányt ugyan úgy elnyomják mint a magyart, Kárpátalján is a helyzet pont ugyan ez. Mint a magyar, mint a cigány tudja mi a szenvedés, ezért fontos hogy a jövőben e két népcsoport egyre jobban jóban legyen. Tudom fura, azt is tudom sok érdekcsoportnak nem fog megfelelni, de gondoljatok bele!!!”
 • 46. Dittaa 2012. november 03. 11:01
  „tavimaszlag:

  Köszönöm, de nem kell pszichológusi szolgáltatás..”
 • 45. Apollo 2012. november 03. 10:26
  „""tavimaszlag""

  "....igazságszolgáttaásban, rendvédelemben dolgozunk...."

  Elég baj ez ennek az országnak, hogy ilyen felfogású embereket tűr meg az igazságszolgáltatásban és a rendvédelemben....elszomorító !”
 • 44. tavimaszlag 2012. november 03. 09:36
  „ditta: Menj pszichológushoz, ha nem tudod a történteket feldolgozni! Én is a párom is az igazságszolgáttaásban, rendvédelemben dolgozunk tudnánk mesélni az "ártatlan" romákról, meg arról, hogy ha már két-három hátrányos helyzetű c. gyerek van egy osztályban, ott már nem lehet tanítani, hogy az ember kénytelen a gyerekét a város másik végébe iskolába vinni, ahol ez nem fordul elő!!!”
 • 43. maros50 2012. november 03. 07:27
  „A karlendítősók, bakancsosok kora le fog járni,elfognak tűnni a történelem süllyesztőjében mint a MIÉP-esek.”
 • 42. Egyolvasó 2012. november 03. 06:34
  „Ma-holnap már azt írják a történelemkönyvek, hogy a Magyarok tehetnek a "náci" népirtásokról.
  Ha jól tudom, a holokauszt miatt már csak a Magyar állam fizet.”
 • 41. Voober 2012. november 03. 02:54
  „" Minden egyes népcsoportnak megvan a maga holokausztja, de olyan tudatos fajirtás egyetlen népcsoportot sem érintett, mint amit a cigányok és a zsidók szenvedtek el"

  javaslom kicsit olvasgassál még a történelemben...kezd mondjuk az ukránokkal :)”
 • 40. tucat 2012. november 03. 00:48
  „Senki sem vitatja az ázsiai, az afrikai, vagy éppen az Újvilág meghódítása kapcsán a keresztényi szeretet és értékrend palástja mögé rejtett hódítási-hatalmi törekvések motiválta, szervezett népirtások tényét, miként a nem is túl rég, és tőlünk nem is messze zajló, a Jugoszlávia szétesése kapcsán elkövetett háborús gaztetteket sem. Ahogyan az is igaz, hogy napjainkban is zajlanak ehhez hasonló, nem éppen az intelligencia dicsőségét hirdető folyamatok a világban, és úgy tűnik, ismerve az emberi természetet (sajnos látván a hazai politikai és köztudatformáló folyamatokat is), hogy ilyesmire mindig készülni kell. Az sem vitatható, hogy a tudomásunkra jutó, aktuális igazságtalanságok áldozataiért is lehet, és kell is tenni erőnk és lehetőségeink szerint.
  Mindez azonban nem teszi se meg nem történtté, sem pedig halványabbá azoknak az eseményeknek az árnyait, amelyekről most itt szó van. Még akkor sem, ha egyesek az akkori, SZERVEZETT NÉPIRTÁST - amelynek támogatásában kis hazánk akkori politikai elitje és árpádsávos-nyilaskeresztes hatalmi csürhéje (!) még akkor is buzgólkodott, amikor világos volt mindenki számára, hogy a fasiszta horda elvesztette az általa kirobbantott, eszement, vagy hatvan-millió ember életét követelő háborút - és a meghatározott embercsoportok megsemmisítésére irányuló törekvések gyalázatait egyesek (s mily sokan!) azzal igyekeznek még napjainkban is elmaszatolni, hogy összehasonlítják a gaztettekben résztvevők felelősségtét a krumplitolvajokéval, vagy azokéval, akik sanyarúságukban nem óhajtván télvíz idején keményre fagyni, fát lopnak az erdőn. Ja, tudom: dolgozniuk kellene, de nekik büdös a munka - állítják (sőt nyilvánosan, sajtótermékekben hirdetik, mi több, Magyarország legfőbb közhatalmi képviseleti és törvényalkotó testületében, ahová az istenadta bejuttatta őket a szavazataival!) róluk. Én ezt is máshogy tudom - tapasztalatból: pl. éppen a cigányok által sűrűn lakott Észak-Magyarországon ismeretlen fogalom volt a szegénység (és ezzel együtt a tulajdon elleni bűncselekmények is ritkábbak voltak az országos átlagnál is) egészen addig, amíg léteztek arrafelé azok a nagy bánya- és nehézipari vállalatok, amelyek tíz- és százezrével foglalkoztatták a helyi lakosságot, sőt, az ország más vidékeiről is jelentős volt a régiót megcélzó belföldi migráció. A bányaipar és a nehézipar szakmunkásigényét kielégítő, a jól képzett utánpótlást biztosító oktatási-képzési rendszerről akkor még egy szót sem szóltam, de most nem is akarok, noha elemi része ez is a kiterjedt és felelőtlenül meglovagolt, s lám, e tárgyban is újfent megkerülhetetlenné váló problémának. A helyzet sajnos sokat változott: ma már nemcsak az ott lakóknak, hanem bárkinek nehéz tisztességes megélhetést biztosító munkához jutnia. Ezzel együtt is élni, túlélni akarnak az emberek, s ha ez nem megy simán, törvényes módon, hát megy a törvények megkerülésével. Ez egyáltalán nem "cigány" jelenség, hanem teljesen általánosan emberi.

  Mindegy is, tudom, hogy kár a szóért: a magamfajta, "provokátornak" titulált egyének sóhaja teljesen hatástalan a populista politikai kalandorok szervezett akcióihoz képest, amelyek, nem is mellesleg, a legmélyebb és legerősebb emberi érzelmeket célozzák meg alantas módon: a félelmeket, s ezekre apellálva gerjesztik a nekik megfelelő, a minden közösségi felelősséget nélkülöző, sőt alapvetően közösségellenes és önző hatalmi törekvéseiket szolgáló indulatokat, ahelyett, hogy a társadalmi felelősségüknek megfelelve, a szóban forgó népcsoport valóban létező, ámde szörnyen bonyolult okmechanizmusú beilleszkedési zavarainak a feltárásán és megoldásán munkálkodnának.
  Egészen röviden tehát: az eszement ideológiákkal alátámasztott, szervezett népirtást az erdei falopással, vagy egy társadalmi csoport - a kérdésben járatos szakemberek számára egyáltalán nem érthetetlen - beilleszkedési zavaraival együtt tenni mérlegre, nem is tudom, hogy mondjam... Jobb talán, ha sehogy se mondom, ha nem akarom, hogy reggelre lefüstöljön a DM szervere.

  Meghökkentő állapotban van ez a társadalom. Meghökkentő és ijesztő. Alig tudom elhinni. Számomra ez ugyanannyira felfoghatatlan, mint Vida-Szűcs Imre számára (is) maga a holokauszt...

  Mivel ez csak reggel jelenik meg - ha megjelenik -, szép napot kívánok!”
 • 39. qrumpli 2012. november 03. 00:35
  „A Törököktől megkaptuk már a kártérítést a 150 évért?
  Nem kéne mán abbahagyni ezt a nyivákolást?
  Tessék dolgozni munkalehetőséget teremteni ,alkotni és gurul a kerék!
  Azt rebesgetik könnyű a vállalkozónak igen azt ki kell próbálni.
  A lakatos még vasat se látott már tízen nyújtják a kezüket a pénzért.
  Minduntalan azt hallom :agyanak agyanak Boldogult nagyanyám mondta agya a tehén a ..git.”
 • 38. Apátfalvi** 2012. november 02. 23:09
  „34.

  jaja, a győztesek írtak mindent, sőt, ők gyilkolták le a zsidókat és a cigányokat is, csak azért hogy az ártatlan nácikat besározzák...

  1944. március 19-én a náci Németország megszállta a hazámat. Már előtte is, de ettől fogva különösen a nácik Magyarország, a magyarság ellenségei! Védeni őket, tetteiket magyarázni hazaárulással ér fel!”
 • 37. Lackó50 2012. november 02. 22:42
  „33. Koszta 2012.11.02. 21:34
  Egyetértek. Szinte majdnem ugyanazt írta mint én.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítják az 1-es körzet határát

Papcsák Ferenc többek között Csongrád megye 1-es választókerületét is módosítaná. Tovább olvasom