Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Sófi ösztöndíjat ért az új agyi gyógyszerbeviteli módszer és az agyi áttérképezés

A zsűri szerint idén minden eddiginél erősebb volt a mezőny.
19 előadás hangzott el csütörtökön a Sófi Alapítvány idei tudományos ösztöndíj konferenciáján. A nyitott előadásokon a Szegedi Tudományegyetem biológus mesterszakos, illetve élettudományok doktori iskola hallgatói számoltak be kutatási területükről. A nap végén a SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjait is átadták a legjobbaknak.

A rendezvény díszvendége Erdei László Akadémiai díjas növénybiológus emeritus professzor volt, aki kiemelte: az alapítvány egyre magasabb színvonalon termeli ki a tudományos szakembereket.  

A mai napon mindenki nyertes, hiszen bemutathatta munkáját és gyakorlatot szerzett a tudományos előadások terén, ami jelentős lépés lehet karrierje során. Tudományos munkára pedig mindannyian alkalmasak

– jelentette ki a professzor.
Sófi ösztöndíjat ért az új agyi gyógyszerbeviteli módszer és az agyi áttérképezés. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
A zsűri szerint idén minden eddiginél erősebb volt a mezőny. A biológus mesterképzés kategória fődíját a vele járó százezer forinttal végül Porkoláb Gergőnek ítélték oda, aki csoportjával új agyi gyógyszerbeviteli rendszert fejlesztett ki: nanorészecskék segítségével juttat hatóanyagokat az agyba. A Phd-kategóriában, melynél az élettudományok bármely területéről lehetett pályázni, Molnár Kinga nyert. Ő az agyi áttérképezést kutatja, vagyis azt, hogy a tumorsejtek hogyan jutnak be az agyba.

A Sófi ösztöndíjat 18 éve alapította Sófi József, azóta pedig számos kiemelkedő tudósról mondható el, hogy ezzel  indult el karrierje.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Divat ide, divat oda, de milyen az igazi kokárda?

Divat ide, divat oda, de milyen az igazi kokárda?
Ahogyan mindennek, ma már a kokárdának is van divatja. Számtalan fazonban lehet kapni, hogy mindenki… Tovább olvasom