Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szily Nóra a középkorúak gondjairól és a testkultuszról

Szeged - Szily Nóra nemrégiben tért vissza a képernyőre, nőnapra jelent meg interjúkötete „Ők, a nők" címmel. A női szépség kortalanságáról negyvenharmadik születésnapján Szegeden vallott a népszerű televíziós- és rádiós műsorvezető.
A népszerű televíziós és rádiós műsorvezetővel a Fészek Nagycsaládosok Egyesületének rendezvényén beszélgettünk Szegeden, ahol a valódi, kortalan női szépséget népszerűsítette – negyvenharmadik születésnapján.

– Sok helyütt járt már az üzenettel: a szépség természetes és kortalan. Milyen női problémákkal szembesült?
– A testével szinte mindenkinek baja van, a nők hatvan százaléka változtatna valamit a megjelenésén. A mai fiatalságkultusz azt sugallja a középkorú nőknek, hogy ők már nem kellenek, holott egy vizsgálat szerint a 45 év feletti nők 91 százaléka fiatalabbnak érzi magát, mint amilyen „öregnek" gondolja a társadalom. És a férfiak, ha minket szeretnek, nem a tökéletes feszességet szeretik, hanem a lényt, aki vagyunk. Én szeretem, hogy nő vagyok, nem szeretném a nőiségemet a múlt csak emlékként élő élményeként tudni.

– Az előadáson említette, a legfontosabb a harmónia. Hogyan lehet ezt megteremteni egy harmónia nélküli világban? Milyennek látja a közhangulatot?
– A társadalom is úgy „működik" mint a bulimiások: hipertempóban falunk, vásárolunk és dobunk el mindent. Semmi sem tartós, és ez az emberi kapcsolatokra is igaz. Réz András fogalmazta meg az interjúkötetemben a huszonegyedik század üzenetét: ne fogadd el a tested! Ami gazdasági kérdés, a pénzünket akarják. Az ember ezt tudatosítja magában, felfogja és elfogadja, hogy most ilyen világot élünk. Ám attól még a saját, személyes teremben van választásom, mit kezdek mindezzel és leginkább saját magammal.

– Hogyan teremt harmóniát a saját életében?
– Adott keretek között a pillanatot szeretném szeretni, aminek most nem kedvez a világ. Úgy próbálok ezzel szembe menni, hogy kitalálok apró célokat. Amelyek ugyan nehezítik az életemet, de nem a világ várja el, hogy teljesítsem ezeket, hanem én teszem magamért. Most például franciául tanulok, és soha nem sportoltam annyit, mint manapság.

Szily Nóra: Soha nem sportoltam annyit, mint manapság. Fotó: Frank Yvette
Szily Nóra: Soha nem sportoltam annyit, mint manapság.
Fotó: Frank Yvette

– Hogy fér bele mindez az idejébe?
– Nagyon fegyelmezetten kell ahhoz élnem, hogy legyen magamra időm. Olyan az életem, mint egy órarend, de megteremtem azt a pici töltekezést, ami nekem fontos. A fiaimnak is jobb, ha azt látják, hogy egy nő figyel magára, fontos számára a teljesítmény és a siker. És nem a tökéletesség a lényeg. A gyerek szenved egy tökéletes anya mellett, mert úgy érzi, hogy nem hibázhat, és szorong. A tökéletes nőkkel pedig nem tudnak mit kezdeni a férfiak. Elég jó anyának és elég jó nőnek kell lenni. Én az elég jóra törekszem.

– Rádió, televízió, és a nőnapra megjelent interjúkötet: sok műfajban alkotott már a médiában. Mi foglalkoztatja újságíróként? Mi érdekli egy interjúalanyban?
– Az Ők, a nők tematikus könyv: ami abban érdekelt, az az idő múlásával való megbarátkozás. Általánosságban – és ez az új, Őszintén Szily Nórával című műsoromra is igaz a Reflektor Televízióban – az elmúlt tizenhét évben, mióta látszom-hallatszom, soha nem a látszás, inkább a láttatás érdekelt. Katalizátornak tartom magam, ami lehetővé teszi, hogy a velem szemben ülő megmutatkozzék. Az út érdekel, ami az ismertséghez vezetett. A motivációk, a hatások, amelyek értek, a választások az útelágazásoknál. A megérteni vágyás vezérel: Miért pont ő? Miért így?

– Vágyott az újabb televíziós felkérésre?
– Hogy vágytam-e? Azt mondom, már nem. Már lemondtam róla, és talán azért kaptam, mert megtanultam nélküle élni. Mialatt nem voltam képernyőn, kiderült: Szily Nóra akkor is létezik, ha nem látszik. Tanítottam, rádióztam, rendezvényeken működtem közre. De kiderült az is, hogy Szily Nóra imádja a kamerát. Egyszerűen szereti a szervezetem az adrenalinfröccsöt, ami beindul, amikor élesben megy a műsor. A válásaimat fel tudtam dolgozni, de úgy tűnik, a televíziózás olyan szerelem, ami soha nem ér véget.

A nő, természetesen

Az egyik nagy kozmetikai cég 2005-ben indította kampányát a valódi női szépségért, amelyhez Szily Nóra nagykövetként csatlakozott. Úgy véli, a szépség fogalma manapság nagyon szűkre szabott, és a keretbe nagyon kevesen, rövid ideig férnek bele. Azért küzdenek, hogy a nők ne a reklámok, a média nyújtotta szépségeszményhez mérjék magukat, hanem saját adottságaiknak, koruknak megfelelően hozzák ki magukból a maximumot. A Pro Age szemlélet az öregedésellenes mániával szemben azt hirdeti: higgyünk a méltósággal múló időben, mert a szépség nem ismer korhatárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy tavaszi helySZINelés a Partfürdőn

Szeged - A Szegedi Ifjúsági Napok munkatársai április 26-ra „nagy tavaszi helySZINelést"… Tovább olvasom