Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Tele a kosár, de mivel?

Szeged - Nem újdonság: mostanság talán még kevesebbet ér a pénztárcánkban lapuló néhány húszezres. Egy bevásárlás igazi kihívás. Lehet-e válságban, az egyre zsugorodó családi költségvetés ellenére is egészségesen táplálkozni?
Hogy egészségesen étkezünk-e, elsősorban nem pénztárca kérdése – mondta Lőrinczné Losoncz Tímea táplálkozási szakember.

Egészségesen étkezni

– Van néhány alapvető vásárlótípus – mutat rá a dietetikus. – A bevásárlóközpontokban sokan csak lézengenek, órákig tologatják a kocsit, nem tudják, mit vegyenek. Amit meglátnak, beleteszik a kosárba. A végén pedig sok haszontalan holmival távoznak. Vannak, akik lekapkodják a polcról, amire szerintük szükség van, és már mennek is. Tipikus vásárló a férfi bevásárlólistával. Percek alatt végez, nyilván felesége tanácsait követi. A legjobb mindezek közül a negyedik kategória: a tudatos vásárló.

A legnagyobb gond talán éppen az: nem tudjuk, mi kellene a szervezetünknek, mennyi kalóriára van szükségünk – világít rá az alapvető problémára a szakember. Hisszük: egészségesen étkezni egyet jelent a diétázással, pedig szó sincs róla. A magazinok sztárdiétáit bújjuk, holott elegendő lenne odafigyelni vásárláskor, és kicsit mozogni. Már maga a szó, a fogyókúra is hibás kifejezés. A fogyás és a súlymegtartás nem kúra. Életmódváltással érhető el és tartható meg a testsúly.

Ne vásároljunk éhesen!

Nagy baklövést követhet el, aki éhesen megy az élelmiszerekkel megrakott pultok és polcok közé. Ha nem vigyáz, azon kapja magát, hogy rengeteg zsírt és adalékanyagot cipelt haza.

Jó tanács: tudatosan vásároljunk!. Fotó: Frank Yvette
Jó tanács: tudatosan vásároljunk!.
Fotó: Frank Yvette

– A magyar vásárlók többsége a mennyiségre ad, nem pedig a minőségre – mondja a dietetikus. – Nem feltétlenül drágább egészségesen élni, mint zsírt, sót és szénhidrátot fogyasztani. A gyenge minőségű élelmiszerekben ezekből jóval több van a kelleténél. 

C-vitamin nem csak a drága gyümölcsökben van. A savanyú káposzta lényegesen olcsóbb, mint a tabletta. Számtalan egészséges élelmiszer létezéséről egyáltalán nem is tudunk. A kölest például teljesen elfelejtettük, holott a tésztát, rizst remekül kiváltaná.

Minden a boltban dől el

A szakember jó tanácsa: tájékozódni kell, tervezni, és tudatosan vásárolni. Tele a kosár, de ha félig lenne csak, ugyanannyi pénzből az egész család egészségesebben táplálkozhatna, és nem híznának el. Fontos észben tartani: minden a boltban dől el. Gondolkodni kell, ismerni saját és családunk igényeit, megtervezni a vásárlást, nem pedig sopánkodni azon, hogy nincs pénzünk egészségesen élni – szűrjük le végül a tanulságot.

Aranyszabályok

Változatosan étkezzünk. Főzéshez, sütéshez margarint vagy olajat használjunk! Kevés sóval főzzünk, ne vagy csak csekély mértékben használjunk cukrot. Hetenként egyszer-kétszer együnk édességeket, naponta többször nyers gyümölcsöt, zöldséget. Fogyasszunk barna kenyeret! Köretként a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, a tészta helyett! A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, az összetevőkre! Mellőzzük a dohányzást, és rendszeresen sportoljunk!

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. bespin 2009. március 03. 21:37
  „Látod Mizujs, már elcseszted. Akkor kellett volna ezeket a jobb dolgokat enni, amikor a hitvány kajával, folyadékkal tönkretetted az emésztőrendszered.”
 • 48. Mizujs 2009. március 03. 19:33
  „Én is szeretnék sok halat, egzotikus és nem egzotikus zöldséget, gyümölcsöt enni. De sokszor drágák. Persze ehetsz savanyított káposztát is, ha bírja a gyomrod. Az enyém nem. Mint ahogy a foghagymát sem. Mindenki azt vesz, amit meg bír fizetni. De ahhoz, hogy tudatosan válassz, nemcsak tudás, hanem pénz is kell.”
 • 47. vogyo 2009. március 03. 18:27
  „Mignon, majdnem minden cikk arról szól, hogy milyen hülyék vagyunk mi emberek. A segítség, a pozitív gondolat nem újságírói erény.
  Ebből a cikkből én nem tudom leszűrni, hogy mit ajánlatos venni, és mit nem. De megíródott, munka elvégezve, mi meg "egymásnak ugrunk". Amíg ezt a csontot rágjuk, addig sem kutatjuk a miértet.
  :):):)))”
 • 46. flexsnake 2009. március 03. 18:05
  „Kifelejtették az egészséges macskacápát meg a tengeri gyümölcseit :D
  Meg együnk sok kaviárt meg banánt a fáról... Baromság. Együnk kínai műanyagot meg sok fincsi E-vitamint :D”
 • 45. Mignon 2009. március 03. 18:02
  „"vogyo"!
  Mi köze a DM-nek ahhoz, hogy Te hogy tartod el a csaladodat??
  Hogy miert nem tanacsokat?
  Mert, ha adna, akkor az lenne a baj!! ("Mi köze hozza?, stb.)

  Amit Te hianyolsz, az a "szeretetszolgalat", lehet, a neten megtalalod!!
  :):):)”
 • 44. vogyo 2009. március 03. 17:53
  „Ez a cikk olyan amilyen. Nagy meglepetés nem érhetett senkit. Írnak, de nem mondanak semmit. Keltik az emberben a bűntudatot, hogy nem jól látja el a családját, de hogy mit kellene tenni arról egy szó sem.
  Az egymás piszkálásán kívül indított-e egy-egy cikk bárkit is valami jóra, változtatásra csak a szűk környezetében?

  Jé, most látom, hogy másik IP számot írt ki a DM az elküldöm fölé. Na ez nekem rejtély.):):)”
 • 43. Mignon 2009. március 03. 17:25
  „42-nek:
  Hr. Wulff csak tudja, miröl beszel!
  (szül.1959-ben, Niedersachsen miniszterelnöke Hannoverben, CDU partalelnök.)
  Irod:
  "...követeli, hallgassak ki a felügyelöbizottsagi tagokat..".
  OK.
  Vele lehetne kezdeni.
  -Ö is felügyelibizottsagi tagja (Aufsichtsrat-nak) a Volkswagen AG-nel!!!

  (Ugye, mint "menedzser" a VW-nal, "az is hoz valamit a konyhara....?"
  Nem is keveset!).”
 • 42. szociálischarta.blog.hu 2009. március 03. 17:09
  „A demokratikus világban a válság kapcsán a sajtó (spiegel.de német hírmagazin) a felelősöket keresi!
  Ezt írják ,,Wulff a banki menedzserek kihallgatását követeli"--,,A CDU alelnöke azt várja, hogy a bűnüldöző szervek hallgassák ki a felelős felügyelőbizottsági tagokat és az elnökségeket. Az igazságszolgáltatásnak arról is gondoskodnia kell, hogy a bankárok magánvagyonát biztonságba helyezzék, hogy ezzel az esetleges későbbi kártérítési igényeket megkönnyítsék.
  A délmagyarnál erről nemis tudnak, vagy netán mélyen hallgatnak, a válság kapcsán egy ilyen cikkre telik csak? Ki írja meg, hogy a társadalmi kérdéseket nem lehet könyvelőkre bízni? Vagy hogy a társadalom fenntartására jött létre a gazdaság és nem fordítva, és hogy a refomszövetség néven új ötleteket előállok, a rendszerváltás óta benne vannak ennek az országnak a kudarcaiba, de maguk mérhetetlenül gazdag emberek, akik iszonyatos részvétlenséget tanúsítanak a szegények iránt.
  Ha valami -- így a válság kapcsán ez nagyon káros az egészségre.”
 • 41. Esovaro 2009. március 03. 16:16
  „39-hez

  A sonal az a helyzet ,hogy az agyonfinomitott szinte 100 szazalek NaCl-t tartalmazo so sossagerzete joval kisebb mint egy durva, kicsit koszos marhasoe ,mert az tartalmaz mas sokat is nem csak NaCl-t es ezek a szennyezesek erosen megnovelik a sossag erzetet ezert jelentosen kevesebbet kell hasznalni belole egy etelhez az azonos sossagerzet eleresehez mint a finomitott konyhasobol vagyis joval egeszsegesebb,viszont ez is boven fedezi a szervezet soigenyet sot jobban mert mas kationokat es anionokat is bevisz.
  Ugyanugy van ez a cukornal is, a melaszos barnacukor joval edesebb erzetu,mint a hofeher finomitott kristalycukor.
  En pl nagyon regota kaveba ,teaba es a piskota kivetelevel minden sutemenybe barnacukrot hasznalok. Nekem az ize is jobb .Pontosabban a barnacukornak van ize. Sokaknak a melaszrol a haborus idok jutnak eszebe es rossz a hangzasa ,de aki osszahasonlitja a barnacukrot a finomitott kristalycukorral az erzi a kulonbseget.”
 • 40. petermeister 2009. március 03. 15:57
  „NEM MINDEN A BOLTBAN DŐL EL! Sőt: hiába vásárolsz a boltban a minőségibb alapanyagokból, ha hazamész és hagyományos módszerrel szarrá főzöd őket. VAN egy módszer, ami végre megoldás: legyen egészségesebb, ami finom. TÉNYLEG nem kell lemondani mindenről, mert víz és zsír hozzáadása nélkül készítem el az ételeket, zártan , forrpont alatt, gyorsan, stb. Állat. Ha érdekel, keress: amc.partner@freemail.hu”
 • 39. vogyo 2009. március 03. 15:47
  „Most értem haza, és visszaolvastam.
  A sóról. A finomított, szép fehér só semmit nem tartalmaz csal nátriumkloridot. Az egyéb sókban pl. a tengeriben pedig vannak egyéb ásványi anyagok is. Először olvastam róla, hogy nem nyomja el az ételek eredeti ízét.....stb. Kipróbáltuk, és nagyon bevált. Egyébként vicces, de az unokám megérzi a felvágott hagymán, hogy aprószenű, vagy nagy szemű sóval sóztam. és nem azért mert megtalálja a nagy szemeket, mert addigra már az nem látszik. Érződik a hagyma édessége is a tengeri sóval. Lassan már nem is szeretünk máshol enni csak itthon:):):)
  Jó lenne indítani egy fórumot azokról a tapasztalatokról, amivel megpróbáljuk elkerülni a szemetet.”
 • 38. morci 2009. március 03. 15:34
  „Én már 13 kiló mínusznál járok..:)”
 • 37. Perszóna 2009. március 03. 14:33
  „24. hozzászólás Naca: teljesen egyetértek a hozzászólással...
  Annyit még, hogy amúgy tényleg nem pénz kérdése az egészséges táplálkozás, mert lehet egy vagyonból is gagyi kaját vásárolni, de sokan örülnek a "gazdaságos" ennivalónak is, és nem azért veszik, mert az tetszik vagy mert nincs étkezési kultúrájuk. Egyébként azt a sok ilyen-olyan összetevőt meg jelet a csomagoláson a legtöbb ember ha el is tudja olvasni, nem biztos, hogy tudja, mi mit jelent. Ha meg olcsón akarunk "természetesen" táplálkozni, nekihasalhatunk legelni... De van egy jó hírem is: a válságban is a kaján spórolnak az emberek, vagyis (az én értelmezésemben) a rossz kajából is kevesebbet vesznek és esznek, így egészségesebbek és karcsúbbak is maradnak...”
 • 36. trixi11 2009. március 03. 13:36
  „bespin
  Asszem nyertél!”
 • 35. Esovaro 2009. március 03. 13:27
  „Vitatkozzon vele a radai rossebb”
 • 34. bespin 2009. március 03. 13:22
  „Esovaro, megadjam a dietetikus telefonszámát?
  Leht vele vitatkozni!”
 • 33. Esovaro 2009. március 03. 13:17
  „Na aki azt mondja suteshez fozeshez margarint hasznaljunk es rizs helyett krumplit annak fingja nincs a dologhoz”
 • 32. .suhym. 2009. március 03. 13:05
  „25/bespin!

  Hidd el, én minden terméken elolvasom a tájékoztatót vásárlás előtt:)) Csak a cikk írójának a figyelmét szerettem volna felhívni, hogy így lenne korrekt a tájékoztatás.))
  Miután semmiféle töltelékes hentesárut nem veszek, így az "ócsó" parizer példa nálam nem jött be.))))”
 • 31. Boytronic 2009. március 03. 12:52
  „bespin... igazságod vagyon de hogy egy élelmiszerbe mennyi minden lehet ezt a guargumi szindroma óta csak sejteni lehet,de inkább maradjak tudatlan!!!”
 • 30. JungHeinrich 2009. március 03. 12:49
  „...naca....Öreganyad ideje ota eltelt egy kis idö asszem es a vilag ha szamodra nehezen is eszrevehetö,de megvaltozott egy kisse.Mivel nagyon sokan a hagyomanyos etrendet követik es nem mozognak erdemben ezert is hullanak a buszke magyarok sziv es errendszeri megbetegedesek okan es az atlageletkor is hagy nemi kivannivalot.Nagyidnal egy mosas lehet egy egesz napig tartott es a kenyerert se valsza sarki fuszeresnel allt sorba. A kemeny fizikai munkat tekintve pedig nagyszuleink altal es hasonlo munkabirassal nem sokan maradnanak talpon ma.A fizikai munka ma nem ugyanaz ,mint 80 vagy 100 eve. Söt ha pölö belelapozol a Czifray fele szakacskönyvbe sokan meglepödnenek ,mert sokszor olyat hasznalt alapanyagnak a magyar amit ma ritkan ennenk...szal nagyid nagyija tudta...a sziroskenyer pedig kenyszermegoldas. A cikben arrol van szo,hogy a hazai földeken öshonos es termeszthetö elelmiszer növenyekkel nagyon sok ma fogyasztott es mara nagyon egeszsegtelen etelt lehet kivaltani.

  Quimby55-tel egyetertek teljesen, kisfiam etelallergias amit dietaval kezelhetö,de amit otthon kell torturat kiallni csak azert mert szeretned pontosan megtudni mit tartalmaz az etel, elegge elszomorito. De a hozzaallas az nagyon gaz, milyen pofakat kepesek vagni az eladok többsege es hiaba magyarazom hogy nem vele akarok szorakozni....”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Klára hiányzott, büntetést kapott

Szeged - 25 ezer forintra büntette Sándor Klárát az SZDSZ – a politikus egy megbeszélés miatt… Tovább olvasom