Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Tovább keresi a méhmérgezés okait a Nébih: bírságra számíthat, aki nem nyilatkozik

Csongrád megye - Még mindig kérdés, mi okozhatta a méhek tavalyi nagy arányú pusztulását.
Tavalyi növényvédelmi munkájukról kér nyilatkozatot a kiválasztott gazdáktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezekben a napokban. A budapesti központból Jordán László igazgató aláírásával elküldött levélből többek között kiderül, hogy aki a felszólításnak a megadott határidőkön belül nem tesz eleget, azt a hatósági ellenőrzés akadályozása miatt 10 ezertől 1 millió forintig terjedő eljárási bírsággal sújthatják, és ezt többször is kiszabhatják.

A növényvédelemmel kapcsolatos információkra azért van szüksége a hatóságnak, mert továbbra is vizsgálja, milyen okai lehettek a 2018 nyarán országszerte tapasztalt méhpusztulásoknak. Az érintett méhészetek 3 kilométeres röpkörzetén belül lévő földek tulajdonosai kapták meg ezt a levelet. Az értesítés részletezi, hogyan kell a //portal.nebih.gov.hu internetcímen behívható oldalon beírni a megfelelő adatokat. Fel kell tüntetni a vetett növény fajtáját, az ahhoz használt csávázószert, a lombtrágyák, növényvédő szerek nevét, alkalmazásuk dózisát, a dózis mértékegységét, a kijuttatás időpontját.

Tavaly decemberben arról számoltunk be, hogy a méhpusztulás egyértelmű okát nem sikerült megállapítani. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettől azt az információt kaptuk, hogy sokféle tényező hatása lehetett, és végül nem derült ki, melyik lehetett a döntő. A vizsgálat legfőbb eredményének a méhészek azt látták, hogy a növényvédelmi hatósággal közvetlenebb lett az egyesület kapcsolata. A pusztulás legfőbb okozójának gondolt neonikotinoid csávázószereket azóta betiltották, idén már soron kívül sem lehetett engedélyt kapni használatukra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteherautó és gépkocsi ütközött Sándorfalván

Kisteherautó és gépkocsi ütközött Sándorfalván
Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült. Tovább olvasom