Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Újra növekszik a dohánytermékek feketepiaca

Magyarország, Csongrád megye - A GfK friss kutatása szerint az adóemelések miatt 6 év után újból növekedett a dohánytermékek feketepiaca Magyarországon – a csempészáru főleg Szerbiából érkezik. A NAV regionális főigazgatósága úgy véli, a kutatásnak nagyobb a füstje, mint a lángja, de a jövőben mégis számítani lehet az illegális cigikereskedelem növekedésére.
Az elmúlt másfél évben három jövedékiadó-emelésre került sor Magyarországon, ami több mint 20 százalékos adóemeléssel járt együtt a dohányipari termékeknél. Hétfőn újabb emelésről döntött a parlament: a dohánytermékek ára a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő december 1-jétől – a legtöbb márkánál dobozonként 70 forintos drágulás várható.

Lefoglalják a csempészcigit. Fotó: Frank Yvette
Lefoglalják a csempészcigit.
Fotó: Frank Yvette

Rekordfogások 2012-ben

Röszkén jelentkezett belépésre egy szerb férfi üresnek mondott tehergépjárművel. A pénzügyőrök kamionröntgen segítségével világították át a járművet: a képeken eltérő sűrűségű foltokra lettek figyelmesek. Házilag barkácsolt, átalakított rejtekhelyről 2000 doboz szerb adójeggyel ellátott cigaretta került elő: értéke megközelítette a 2 millió forintot. Szintén Röszkén járt pórul az a szerb férfi, aki 21 ezer kiló fagyasztott szedret akart szállítani Németországba, ám a szigorított vizsgálat során kiderült, hogy a szeder között 10 ezer doboz különböző márkájú szerb adójegyes cigarettát rejtettek el. Az előkerült füstölni való piaci értéke meghaladta a 9 millió forintot.  

Ezért sem meglepő a GfK Hungária legújabb felmérésének eredménye, miszerint a dohányipari termékek feketepiacának eddigi csökkenő tendenciája visszafordult, és az illegális kereskedelem újra növekedésnek indult. A kutatóintézet 2004 óta vizsgálja az illegális dohánytermékek piaci részesedését: ez 2005-ben 27,4 százalék volt. Az elmúlt 6 évben az arány fokozatosan csökkent, 2011-re elérte a 4,2 százalékot, ami idén újra felkúszott 5,8 százalékra. A kutatás szerint a feketekereskedelem által eddig leginkább sújtott keleti országrészből fokozatosan tevődik át az illegális forgalom a déli megyékbe, köztük Csongrádba.

– Illetékességi területünkön 2012. október 15-éig közel 6,6 millió szál adózás alól elvont cigarettát foglaltunk le, ami 17 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakánál. A csempészáru 68,4 százalékát Csongrád megyében foglaltuk le, a legtöbb cigit főként a röszkei határátkelőn akarták az országba juttatni. A GfK kutatása azonban mindössze az üres cigarettásdobozok származását és eredetiségét vizsgálta, így azt nem, hogy a nem magyar származású cigarettásdobozokból mennyi a valóban adózás alól elvont termék.

A déli megyékben élők rendszeresen látogatják Szerbiát: amennyiben útjaik során a legálisan behozható cigaretta mennyiséget be is hozzák, úgy a felmérésben ezen eldobott cigarettásdobozok is mint „illegális termékek" szerepelnek – közölte lapunkkal Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagy.
Az igazgatási főreferens megemlítette: a magyarországi adóemeléseknek köszönhetően az alacsonyabb jövedelműek körében valóban igény van az olcsóbb termékre, viszont a több évvel ezelőtti piacokon történő kiszolgálás áttevődött a vásárlók személy szerinti, akár lakóhelyen vagy közterületen történő kiszolgálására, aminek felderítése összetettebb feladat. A jövőben a további áremelkedések miatt a NAV a szerbiai származású cigaretták iránti kereslet emelkedését várja, ezért fokozott ellenőrzéseiket továbbra is fenntartják.

A GfK módszere
A GfK Hungária az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát: az utcán, illetve az utcai szeméttárolókban található üres cigarettásdobozokat meghatározott útvonalon gyűjtik össze az adott településre előírt darabszám eléréséig. A Dunántúlon megtalált dobozok 1,86 százaléka nem adózott termék, míg a Dunától keletre ezek aránya 9,69 százalék. A déli megyékben a Szerbiából érkező cigaretták terjednek, ami a külföldről érkezett teljes cigarettamennyiség 29 százaléka – ez az arány korábban nem érte el a 20 százalékot.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. diamond81 2012. október 19. 23:23
  „na nem azert mert ha a financok nem csempesz bagot szivnanak! ja az mas!? nekik szabad korlatlan mennyisegben!”
 • 26. pardon 2012. október 19. 20:54
  „ja még annyi:a vámosok is megszedik magukat megint!!”
 • 25. pardon 2012. október 19. 20:53
  „érdekes!hát hülyék ezek?erre nem gondoltak?!”
 • 24. hős 2012. október 19. 12:59
  „Dohányozzatok!Dohányozzatok!Dohányozzatok! Attól nektek csak jobb lesz???!Ha ingyen lenne mennyit szívnátok naponta?Dohányozzatok!”
 • 23. booo 2012. október 18. 16:40
  „Mire számítottak? Lesz ismét pár ember, aki megken mindenkit és ő lesz a király! Ilyen már volt és lesz is. Vagy csak egyszerűen kikocsikázunk Szerbiába 1-2 karton cigiért, már dupláján megtérült az út! De az a szerencsém, több mint fél éve nem szívom a cigit és így sokkal jobb! Az hazugság hogy az a pénz "megmarad", nem, nem marad meg, csak másra folyik el! Egyszerűbb letenni és olcsóbb, kifizetődőbb is!”
 • 22. WSS 2012. október 18. 15:39
  „Majd ha beindul a trafikos rendszer akkor mekkorát fog ugrani a feketepiac? Lehet, hogy a duplája lesz?”
 • 21. spiler 2012. október 18. 15:39
  „egészség az első....de abból nincs haszna a diktátorunknak és csapatának.....”
 • 20. uborka 2012. október 18. 15:36
  „Hála Istennek, most már fel lélegezhetünk, lesz pénzügyi forrásunk, ezt hamarabb is ki találhatták volna????? Elhozom, Szerbiát és Romániát, ott bizony nem lesz egy db. cigi sem. Hajrá most húzunk bele,még lehet, A kocsim tele jukkal indulunk estére már és meg sem állunk, még milliárdosok leszünk...Éljen a Kormány és a Pártunk.....”
 • 19. szandokán 2012. október 18. 14:08
  „Mindenki ugy él meg ahogy tud,és ahogy rákényszeriti ez a mocskos rezsim.Mégis mire számitanak?1000-ft-ot ki fog adni egy doboz cigiért? Lopjatok csaljatok HAJRÁ!!!!”
 • 18. macs 2012. október 18. 13:25
  „17. jozko,
  kinek, kinek, hát annak, akinek van pénze. A múltkor olvastam, hogy az egyszeri és folyamatos koncessziós díj a jelenlegi árrés mellett csak nehezen termelhető ki, nem beszélve az üzemeltető saját béréről és járulékairól, valamint az egyéb ráfordításokról.
  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20120913-nem-eri-meg-a-kis-cegeknek-a-dohanybolt.html”
 • 17. jozko 2012. október 18. 12:33
  „Az olajszőkítés "divatba jötte" előtt felemelték a gázolaj árát és megfejelték ÁFA-val...
  Így érte meg hamisítani.

  Olcsó cigit kinek érné meg csempészni és feketén árulni?
  Valaki komolyan azt hiszi, hogy az állami bevétel növelése volt a cél?
  /A jövedéki törvény eddig is érvényben volt, de az "egy falu-egy trafik" intézkedés gyakorlatilag ellehetetleníti a dohányáru - hivatalos ! - forgalmazását/.
  Kinek a malmára hajtja ez a vizet?”
 • 16. Együgyű 2012. október 18. 12:23
  „,,Újra növekszik a dohánytermékek feketepiaca"
  Sokan előre a dohánytermékek sarcolásának tervezetekor a fenti sorokat megállapították! Sokan érveltek az egészségmegőrzésre hivatkozva és a megosztottság jegyében az intézkedés mellett. Ilyen vagy olyan indokok miatt nő az élelmiszerek árai is. A termékek kereslete határozza meg úgy is a kínálati lehetőségeket. Az állam bácsi ebben az esetben átvitt értelemben korlátozza a kínálatot. Kárt magának okoz meg a hivatalos dohányforgalmazó cégeknek. Egyértelmű, hogy csak a feketekereskedelem nevet ilyen esetben. Az egész meg nevetségessé válik. Akkor lehetne az egész egészségvédelemnek hinni, ha az orvosok által megállapított egészségkárosító termékek forgalmazását a kormány betiltaná, felszámolná, a lakosság érdekében!
  Persze akkor mi maradna a polcokon?”
 • 15. Bakker18 2012. október 18. 12:10
  „Hogy ez a megállapítás miért nem okoz sokkot::))))?????????”
 • 14. zero 2012. október 18. 11:30
  „Szerintem a behozatal is azokon múllik akiken a megfogás .”
 • 13. macs 2012. október 18. 10:48
  „Igazából sose értettem, akik ilyen intézkedéseket hoznak, azok még nem hallottak a szesztilalomról, és a következményeiről?
  A gond az, hogy a növekvő árak miatt az emberek számos terméket feketén szereznek be, sőt ez a piac csak nőni fog, tehát az emelésekből prognosztizált bevétel nem fog befolyni a költségvetésbe, tehát a lyukak maradnak, sőt nőnek, tehát újabb és újabb ötletekre van szükség. Ebből a spirálból nem fogunk kijutni.”
 • 12. roxper 2012. október 18. 10:15
  „Nő a feketepiac, csökken az állam bevétele, újabb adót kell kitalálnia kancsi gyurkának és ezzel továbbra is adókivetés spriálban maradnak, ahonnan nincs visszaút!”
 • 11. karaly 2012. október 18. 08:56
  „Ezentúl elégetem az üres dobozokat. Mit beszélek, nem is dohányzom!”
 • 10. Ebgondolat 2012. október 18. 08:54
  „Ez most meglep valakit? A kurmány eddigi tevékenysége a feketekereskedelem növekedésének melegágya!
  Még annyi bevételük sem lesz, mint eddig volt...”
 • 9. bambulla 2012. október 18. 08:29
  „hát ez várható volt
  a cigire és a pénznyerőre is ez vonatkozik
  ne ringassuk álomba magunkat
  határon átcsempészett kétes eredetű cigit szív az átlagember majd
  poros, füstös pincékben nyomják majd a pókergépeket
  megint nem éri el a célját egyik se”
 • 8. KamuNeni 2012. október 18. 08:19
  „Nagyon helyes. Mi is feketen fogjuk venni a jovoben. Mindegy melyik orszag gyartja vegulis ugyanarrol van szo.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méregdrága a dió - mi lesz karácsonykor?

Jelenleg 2500–2800 forintba kerül a piacokon egy kiló dióbél, de ez még csak a kezdet – az ok: tavasszal elfagyott a dió is. Tovább olvasom