Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Variációk egy óvodára

Szeged - Rendes és rendkívüli közgyűlés is lesz két hét múlva Szegeden, az utóbbit ellenzéki kezdeményezésre hívta össze a polgármester – az óvoda miatt.
Megérkezett a szegedi városházára a Fidesz- és a KDNP-frakció rendkívüli közgyűlés összehívásáról szóló kérelme és a napirendi javaslat – tudta meg lapunk tegnap. Az ellenzéki frakciók azt akarják elérni, hogy a Deák Ferenc utcai óvodát tovább működtessék.

A belvárosi intézményben szerdán volt utoljára foglalkozás, mert az önkormányzat a fűtés balesetveszélyessége miatt bezáratta. Az intézkedést és indoklását vitatta az ellenzék, és helytelenítették a tanév közbeni bezárást a várost vezető koalíció SZDSZ-es képviselői is. Így egy közgyűlési szavazás esetén a szocialisták kisebbségben maradnának az óvodaügyben.

– Akkor az óvoda fűtési rendszerének balesetveszélyességét meg kell szüntetnünk – válaszolt Botka László polgármester kérdésünkre: mit történik, ha az ellenzéki előterjesztést a rendkívüli közgyűlés megszavazza.

Kérdés, hogy végleg becsukódik-e az óvoda ajtaja. Fotó: Schmidt Andrea

– Kalkulációk szerint ez 3-4 millió forintba kerül, körülbelül január közepéig eltart a munka. Jövő január vége felé tehát visszavihetik a gyerekeket a Deák Ferenc utcai intézménybe azok a szülők, akik ezt akarják. De nehéz elképzelnem, hogy lennének olyan szülők, akik vállalnák hogy pár havonként cserélgessék az óvodákat. Az a helyzet ugyanis, hogy a jövő tanév végén kénytelenek leszünk megint bezárni ezt az óvodát. Az oktatási törvény módosítása 2008. augusztus 31-én lép hatályba, ez előírja, hogy udvar nélkül nem működhet óvoda. Az 51 szegedi óvodánkból egyedül a Deák Ferenc utcaiban nem lehet megoldani, hogy legyen udvar. Egyébként mindezek a tények az előző közgyűlésen elhangzottak – fejtette ki a polgármester.

A decemberi „rendes" közgyűlést 14-én 9 órára hívta össze a polgármester, az óvoda ügyét tárgyaló rendkívülit ugyanerre a napra, 19 órára.

– Tegnapra kértük a rendkívüli közgyűlés összehívását a beadványunkban, amit nem tegnap, hanem kedden nyújtottunk be, ezt a polgármesteri és jegyzői titkárság átvételi elismervénye is bizonyítja – közölte lapunkkal Hüvös László, a Fidesz-frakció vezetője.

– A működési szabályzat szerint a kéréstől számítva 15 napon belül kell összehívni a közgyűlést; ha tehát nem tegnapra hívták össze, ahogyan kértük, akkor a szabály szerint december 12-ére kellett volna – mondta a frakcióvezető. Kérdésünkre, hogy mit gondol az óvoda sorsáról a fentiek tükrében, azt mondta: a közeli napokban összehívja a Fidesz és a KDNP frakciószövetséget és megvitatják a kialakult helyzetet.

Olvasóink írták

 • 4. szülő 2007. november 30. 19:45
  „A gyík utcai óvoda tényleg nagyon szép lesz és nagyon kedvesen várnak minket az ott dolgozók. Az udvar az tényleg nagyon gyatra de elkezdték csinálni elképzelhető hogy hosszabb időbe telik mire teljesen elkészül de csinálják és ez a lényeg. Abban is igaza van a polgármesternek hogy nem fogjuk össze- vissza rángatni a gyermekeinket. A baj azzal van hogy erről az egész áthelyezésről nem 3 héttel előtte kellett volna minket szülőket értesíteni. És szerintem abszolút érthető hogy a végsőkig elmentünk mert féltettük gyermekeink biztonságérzetét amit a családon kívül ettől az óvodától kaptak meg. Tudomásul kell vennünk hogy a Deák ovink valóban az udvar nem léte miatt nem működhet de maguk kedves olvasók próbáljanak meg minket is megérteni, önök szerintem ugyanígy harcoltak volna a mi helyünkben. És mi pont azt szerettük volna a legjobban elkerülni hogy ebből politikai harc váljon, mert így a gyerekek akik a legfontosabbak kikerültek sajnos a látókörből.”
 • 3. KI 2007. november 30. 19:22
  „Engem nem érdekel semmilyen párt- DE! A gyerekek vajon hogy érezhetik magukat, hogy az egyik biztos pontot kihúzták a lábuk alól?
  Hné-nek: A törvényeket, szabályokat a gyerekek érdekeit sértve használni az nem szánalmas, hanem felháborító!!
  Az MSZP érdekei vajon fontosabbak-e, akár egyetlen gyerek érdekeinél is?
  Az én egyik ismerősöm azt látta, ahogy a gyereke óvodájából vitték ki a dobozokat. (Elkeseredve hívott fel utána) "Ma reggel volt megnézni"”
 • 2. Hné 2007. november 30. 10:19
  „Szánalmas a FIDESZ önkormányzati képviselőinek az az igyekezete, hogy fontosnak tűnjenek, s ezért felhasználják a gyerekeket is.
  Egyébként most beszéltem az egyik szülővel, aki szauperlatívuszokban beszélt a Gyík utcai óvodáról. ( Sószoba, fejlesztő szoba, gyönyörű udvar...) Ma reggel volt megnézni.”
 • 1. TMA 2007. november 30. 07:18
  „Szánalmas ez a piti sz@rakodás az időpontokkal.
  Mózes jegyző most boldog lehet, milyen ügyesein sikerült a sunyi érdekeiket a jogszabályok mögé dugni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől Rókusra szállít a pókos autó

Szeged - Hétfőtől nem a Bakay Nándor utca végére szállítják a rossz helyen parkoló autókat Szegeden. Ezentúl a járművet a Tescóval szemben, a Körtöltés utca végén található trolitelepen lehet kiváltani. Tovább olvasom