Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Nem zárják ki a szentesi Hornyik Lászlót a szocialisták

Szentes - Megtarthatja MSZP-tagságát Hornyik László – mondta Demeter Attila, a párt szentesi szervezetének elnöke. A helyhatósági képviselő még a nyáron lépett ki a városi frakcióból, azóta függetlenként dolgozik.
Megtarthatja MSZP-tagságát Hornyik László – mondta Demeter Attila, a párt szentesi szervezetének elnöke. A helyhatósági képviselő még a nyáron lépett ki a városi frakcióból, azóta függetlenként dolgozik. Azt mondja, csak úgy, dacból nem voksol az MSZP–SZDSZ ellen. Még Hornyik László kilépésével is megvan Szirbik Imre többsége az önkormányzatban.

A szentesi képviselő-testület júliusi ülésén jelentette be Hornyik László, hogy kilép az MSZP–SZDSZ-frakcióból, és függetlenként akar dolgozni. A 9. számú egyéni választókerület képviselője már harmadik ciklusát tölti, és sokakat váratlanul ért, hogy megválik a szocialistáktól. A szociális és egészségügyi bizottság elnöki teendőit is ellátó Hornyik lapunknak korábban azt mondta: nem azért lépett ki a frakcióból, mert nem választották meg a feleségét az egyik óvodai körzet vezetőjévé.

Az MSZP-tagságát szüneteltető Hornyik László azt mondja, számára fontosabb a család, mint a politika. Fotó: Tésik Attila

Szerinte az volt a baj, hogy nem egyeztettek a pályázatok elbírálásakor, így nemcsak a feleségét bántották meg, hanem az MSZP-s képviselőként szintén pályázó Geréné Dunaháti-Vas Mártát is. Mint beszámoltunk róla: egyik jelöltet sem bízták meg, végül Szirbik Imre polgármester egy harmadik személyt kért fel a vezetői teendők ellátására. Hornyik László érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy számára a család fontosabb, mint a politika. Ezzel együtt sem lépett ki a szocialista pártból, csak szünetelteti a tagságát egy évig.

Az MSZP szentesi szervezetének elnökét arról kérdeztük, hogy kizárják-e Hornyik Lászlót a pártból. Demeter Attila úgy gondolja: megtarthatja a tagságát az érintett, nincs szó arról, hogy kizárnák. Mint fogalmazott, tudomásul veszik azt a motívumot, hogy Hornyiknak a család a fontos. Érdeklődésünkre azt is elmondta az elnök, hogy nincs szándékukban visszahívni a tagságát szüneteltető képviselőt a szociális és egészségügyi bizottság elnöki tisztségéből sem.

Dicséret az ellenzéknek

A város érdekeit szolgálja az ellenzék és a koalíció – állítja Demeter Attila, az MSZP helyi elnöke. A pénzügyek legkomolyabb őrének nevezte a szakbizottság fideszes elnökét, Kozák Jánost. Az ellenzéket konstruktívnak említette Demeter, példaként hozva fel a Petőfi Szálló felújítására létrehozott kft.-t, amelyet nemcsak a függetlenek, hanem a jobboldaliak is megszavaztak.

Megkeresésünkre Hornyik László azt mondta tegnap: mostanában már nem foglalkozott azzal, mi lesz vele, hogyan döntenek majd róla. Úgy érezte, hogy olyat nem követett el, amiért kizárhatnák. A saját üzletet működtető független képviselő sokkal inkább az áruk beszerzésére koncentrált a karácsonyi ünnepek közeledtével. Elárulta: semmi nem változott képviselői munkájában, hiszen a szavazáskor a város érdekeit tartja szem előtt. A politikai meggyőződése nem módosult, ugyanakkor független képviselőként az MSZP–SZDSZ-koalíciótól eltérő véleménye is lehet. – Dacból azért nem fogok szembe menni velük – állította.

Gyurcsány Ferenc kormányfőt, a szocialista párt elnökét is meghallgatta a múlt héten a szentesi látogatásakor. Vállalkozóként egyelőre Hornyik Lászlót is hátrányosan érintik a reformintézkedések, de mégis bízik abban, hogy „egyenesbe kerül az ország".

A függetlenek szerepe nőtt

A szentesi képviselő-testületnek huszonhárom tagja van, Szirbik Imre polgármester nélkül. Ismeretes: két képviselő halála miatt az idén időközi helyhatósági választásokat kellett tartani, mindkét voksolást a Fidesz nyerte. Így a jobboldalnak és a kormánykoalíciónak egyaránt kilenc-kilenc képviselője van. A függetlenek csoportjához pedig – most már Hornyik Lászlóval együtt – öten tartoznak. A helyi rendeletek alkotásánál, személyi döntéseknél 13 szavazat szükséges a minősített többséghez. A független képviselők közül ha csak hárman szavaznak az MSZP–SZDSZ-frakcióval, a polgármesteri vokssal együtt megvan Szirbik többsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több szentesi intézmény bezárhatja kapuit

Szentes - A kormány törekvése szerint az alapfokú művészeti iskolák működését megvizsgálják, és… Tovább olvasom