Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

SZTE GYTK: Sokszínű képzés a minőségi diplomáért

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara tudományos és oktatási teljesítményét tekintve méltán vívott ki elismerést határokon innen és túl. Az immár kilencvenéves éves szegedi gyógyszerészképzés büszkén vállalja hagyományait és örökségét, ám az igényekhez igazodva folyamatosan megújul. A karon végzettek átlagosan három-négy állásajánlat közül válogathatnak.
A gyógyszerészképzés tekintetében a legnagyobb változást az jelenti, hogy 2009. január 1-je óta a magyar egyetemeken gyógyszerészi diplomát szerzetteket is megilleti a doktori cím!

A gyógyszerészi hivatás – amellett tehát, hogy a doktori titulus viselésére jogosít – azért igazán szép, mert mindenki megtalálja benne a kedvére valót. A szegedi gyógyszerészkar is arra törekszik, hogy sokszínű képzésével mind a biológia, mind a kémia, mind az orvostudomány, mind a természetes gyógymódok iránt érdeklődő hallgatókkal megszerettesse a szakmát. Ám ennél többet is nyújt: biztos és széles körű elhelyezkedési lehetőséget kínál.

Sokoldalúan képzett diplomások

„Karunk sokoldalúan képzett diplomásokat bocsát ki a munkaerőpiacra, mivel a hazai viszonylatban egyedülálló módon komplex képzésünk 25 százaléka a természettudományi, másik 25 százaléka pedig az orvoskaron zajlik" – tájékoztat Fülöp Ferenc, a GYTK dékánja. „Nem adjuk könnyen a diplomát, de garantáljuk a minőséget. A szegedi gyógyszerészdiplomával a tarsolyukban remek esélyekkel szállhatnak versenybe a pályakezdők a legjobban fizetett pozíciókért, hiszen a nálunk szerzett oklevélnek országosan és nemzetközileg is kiemelten jó az elismertsége, amit az ipari és kutatóhelyi kapcsolataink is bizonyítanak" – teszi hozzá az akadémikus.

Képek az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának életéből (galéria)

A graduális képzés öt évében külföldi részképzéseken bővíthetik tudásukat a GYTK-s hallgatók (számos európai intézmény mellett az amerikai Toledói Egyetemmel is folyamatos a hallgatócsere), majd diplomaszerzésüket követően jelentkezhetnek a különböző szakgyógyszerészi képzésekre (Szegeden posztgraduális képzésben az összes gyógyszerészi szakképesítés megszerezhető), vagy – a kutatni vágyók – részt vehetnek a Gyógyszerésztudományok Doktori Iskola (PhD-) képzésében is.

Álláslehetőségek itthon és külföldön

A munkaerőpiacra lépők pedig három-négy állásajánlat közül válogathatnak, mivel a rendszerváltozás óta számos új magángyógyszertár létesült, így rendkívüli mértékben megnőtt a kereslet a fiatal, jól képzett gyógyszerészek iránt. „Biztosra vehető, hogy az országban jellemző gyógyszerészhiány a következő években sem enyhül majd, ezért a nálunk diplomázók továbbra is több álláslehetőség közül választhatják ki a nekik leginkább megfelelőt. Ráadásul a diplomát Európában mindenütt elfogadják és elismerik, így aki külföldön szeretne munkát vállalni, azt is tárt karokkal várják több, még a hazainál is komolyabb gyógyszerészhiánnyal küszködő országban" – mondja Fülöp Ferenc.

Mivel a kar rendkívül széles körű ismereteket nyújt, ezért nemcsak a patikákban, hanem például a gyógyszerismertetés, a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar vagy az analitikai ellenőrzés területén is elhelyezkedhetnek a diplomások. A magyar és nemzetközi cégek, gyógyszerkutatók, a nagy gyógyszergyárak folyamatosan keresik az itt végzett gyógyszerészhallgatókat, illetve a szegedi doktoranduszokat. A Chinoin például évi három PhD-hallgató képzési költségeit fizeti, a képzés során külföldi gyáregységeikben is gyakorlatoztatja őket, majd azt követően állást ajánlanak nekik.

Képek az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának életéből (galéria)

A gyógyszerészkaron folyó oktatás és kutatás minőségét jelzi, hogy a HVG Diploma 2011 különszámában az Országos Felsőoktatási Információs Központ szakemberei az orvosi és egészségtudományi képzési terület valamennyi hazai kara közül az SZTE gyógyszerészkarát a hatodik helyre rangsorolták, az oktatói kiválóságot vizsgáló listán pedig az első helyen végzett a fakultás!

Remek közösség

A szegedi GYTK igazán családias kar, a több mint hatszáz itt tanuló diák – köztük nyolcvanan az angol nyelvű képzés hallgatói – nagyszerű csapatot alkot az oktatókkal.

Nyílt nap

Az SZTE GYTK nyílt napot rendez január 30-án (vasárnap) 10-12 óra között a kar Eötvös utca 6. szám alatti épületében, az I. emeleti tanteremben.

Aki azt hinné, ezt csupán képletesen értettük, nagyot téved! A gyógyszerészkar tanárai és diákjai ugyanis közös futballcsapattal vesznek részt az egyetemi kispályás labdarúgó-bajnokságban, de az egyéb lehetőségeket is igyekeznek megragadni a tanórákon kívüli találkozásra. A GYTK hagyományos eseményei közé tartoznak az oktatói-hallgatói focimeccsek, rendkívüli népszerűségnek örvend a Patikus táncest, de a Medica nevezetű szórakozóhelyen is fergeteges bulikat élhet majd át, aki sikerrel felvételizik a karra. A közösség összekovácsolásához az önálló gyógyszerészkari kollégium is nagyban hozzájárul: a több mint kétszáz férőhelyes diákszálláson gyakorlatilag minden jelentkezőt fogadni tudnak.

A kar sok energiát fektet abba is, hogy folyamatosan szépüljön kívül és belül. A GYTK épületét az elmúlt években újították fel: modern, légkondicionált előadók és szemináriumi termek várják a hallgatókat, s két számítógépes kabinet is a rendelkezésükre áll. Minden adott tehát a jövendő nagyszerű gyógyszerészeinek felneveléséhez, már csupán a fiatalok lelkesedésére, szorgalmára és kitartására van szükség.

Kínálat

Az SZTE GYTK-n gyógyszerész szakra jelentkezhetnek az érdeklődők 10 féléves egyetemi képzésben (mesterképzés, a végzéskor Pharm.D doktori fokozatot ad), valamint iskolarendszeren kívüli OKJ-s képzésben 10 hónapos, költségtérítéses formában végezhető gyógyszertári asszisztens és gyógyszerkiadó szakasszisztens szak indul 2011 szeptemberében. Részletek a kari honlapon: www.pharm.u-szeged.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE JGYPK: A legszélesebb képzési paletta

Rendkívül széles képzési kínálat, kiváló oktatók és infrastrukturális ellátottság –… Tovább olvasom