Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

5 vérfagyasztó középkori kínzás

A vallomás kicsikarása érdekében sokféle módszert alkalmaztak a sötét középkor bírái. Bármelyiket is választották, a siker garantált volt.
1. Kínai harang

Több mint ezer éves Távol-Keleti találmány, de még a huszadik század elején is alkalmazták. Az elítéltet beültették egy harangba, majd a bírák által kiszabott számú ütést mérte a hóhér és segédje a harang testre. A következmény borzalmas volt: a delikvens elvesztette a hallását, a pokoli zene pedig az idegrendszerét sem kímélte, elharapta a nyelvét, őrületében szétmarcangolta a saját arcát. Ilyenkor hagyták még egy kicsit szenvedni, majd sor került a kivégzésre, karddal lecsapták a fejét.

2. Kilencfarkú macska

Jellegzetesen angol találmány, először a tizenhetedik században alkalmazták, főként hajókon. A 9 hosszú kötélpászmából álló eszköz hatásfokát növelte a fonatokba rögzített számtalan éles és hegyes szegecs. A kilencfarkú macska egyszer használatos tárgynak minősült, amelyet a büntetés végrehajtása után mindig eldobtak, a rátapadt vérrögök ugyanis a következő használat során a felszakadó sebekben fertőzést okozhattak. Az ütések száma 6-tól 100-ig terjedhetett, melyet mindig a függelemsértés súlyától függően mérték ki. Az ütlegelésnek egyetlen szabálya volt: a korbácsolónak mindig olyan testhelyzetet kellett felvennie, amely által tudta fokozni a csapások erejét.

Kilencfarkú macska.
Kilencfarkú macska.

3. Vízkúra

Az inkvizíció alkalmazta erőszeretettel, több variációja is létezett. A legegyszerűbb a közönséges fullasztás volt. Az áldozat fejét a vezető hóhér vezényszavára a hóhérinasok a vízzel teli dézsába nyomták, majd meghatározott ideig a víz alatt tartották. Fejlettebb változatához kötél és csiga szükségeltetett. Ilyenkor a vádlottat lábánál fogva felkötötték, majd fejjel lefelé lógatva mártogatták a vízbe. De volt olyan vízzel végrehajtott kínzás is, amikor a delikfenst levetkőztették, padhoz kötötték, szájába tölcsért nyomtak, és azon keresztül juttatták a szervezetébe a vizet, amelynek mennyisége akár 10-15 liter is lehetett. A folyadék szétfeszítette a gyomrot és felpuffasztotta a hasat, ezáltal pokoli kínokat okozva.

4. Strappado

Az inkvizíció egyik legförtelmesebb találmánya mindössze egy kötélből és egy csigából állt. Az áldozat két karját a háta mögött, a csuklójánál összekötözték, majd ezeknél fogva a lehető legmagasabbra felhúzták a levegőbe. Ekkor a kötelet elengedték. Az illető lezuhant a padlóra, esését azonban, mielőtt a magatehetetlen test a padlóhoz csapódott volna, megállították, hogy minél nagyobb terhelés érje a váll és a könyök izületeit, illetve izmait.

Strappado.
Strappado.

5. A kút

A feltételezett vétkest egy akkora verembe rakták, amely mélységében pont a feje búbjáig ért, és csak annyira volt kiszélesítve, hogy ne tudjon benne megmozdulni. Aztán otthagyták napokig étlen-szomjan, míg az ellene felhozott vádakat be nem ismerte. Mivel az üreg szűkössége nem tette lehetővé sem a mozgást, sem az alvást, a kútba vetett személy borzasztó kínokat élt át: izomgörcsök, légzési nehézségek, keringési zavarok, illetve az alvás tartós hiányából eredő pszichikai zavarok léptek fel.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. floridaimagyar 2009. október 12. 22:55
  „En szerintem meg ma is leteznek hasonlo praktikak sajna - kubai kinzotabor vagy amikor Egyiptomot bereltuk fel gyanusitottak kinzasara ... es szerintem muszlim orszagok is csinaljak ezt meg mindig. KIna, Oroszorszag sem artatlan e teren ... Sajna ennek meg nincs vege.”
 • 25. tron 2009. október 12. 21:28
  „én kiprobáltatnám a mai korrupt bünöző politikusokon.....100 milla végkileégités mingyáá nem lenne olyan vonzóóó”
 • 24. james27 2009. október 12. 19:50
  „maci52, ha így gondolod, akkor sokáig élj ebben a mai rendszerben...
  akkor majd értékeled a régit !!!”
 • 23. maci52 2009. október 11. 19:24
  „40-50 év kommunista uralom,az sem semmi!!!!!!!!!”
 • 22. leeannlarue 2009. október 11. 10:58
  „az inkvizíció és a boszorkányperek idején ennél sokkal cifrábbakat is műveltek, csak az már tényleg nem tűri a nyomdafestéket. nőkkel, férfiakkal, gyerekekkel, állatokkal... az "Isten nevében", a kereszt szentsége alatt komoly gyilkosságokat követtek el hívő emberek. Mózes törvényeiből: ne ölj, ne kívánd azt, ami a felebarátodé... szép kis társaság volt. hacsak a szegedi boszorkányperek anyagát átolvassa valaki, már kifordul a gyomra a képmutatástól. :S szomorú, hogy ők voltak az erkölcsi útmutatók.”
 • 21. szgy 2009. október 08. 12:02
  „18: Én még olyat nem hallottam, hogy történészek használják a "sötét középkor" terminust, ez simán egy buta közhely. A reneszánsz ugyanúgy középko! - csak 1850 körül találták ki a terminust azért, hogy az ellophatatlanul középkori kulturális örökséget (főleg építészet, képzőművészet és irodalom) valahogy kimentsék egy korból, amelyet a tényekkel tökéletesen ellentétesen, továbbra is sötétnek akartak látni.

  A középkori tudományt az újkoriak, pl. Descartes és Newton idézés nélkül használták, tehát kvázi "le van nyúlva" - éppen Jáki foglalkozott azzal, hogy az újkori tudomány és technológia megannyi középkori gyökerét visszafejtette.”
 • 20. varadipal 2009. október 08. 10:22
  „Eltörölték a halálbüntit, a köztörvényesek nem tartoznak a Genfi Egyezmény hatálya alá. Egyik-másik módszert fel lehetne venni a BTK általános és/vagy különös részének szankció leírásába. Több visszatartó ereje lenne, mint a konditeremnek a sitten.”
 • 19. nepi 2009. október 08. 10:03
  „Igen, egyébként meg a 17. század már nem is középkor...”
 • 18. szatyi 2009. október 07. 16:39
  „A Jáki Szaniszló honnan tudja tudja amit a többi történész nem?”
 • 17. szgy 2009. október 07. 15:58
  „Ezek nem is középkoriak (17. sz. mint középkor?...)
  A középkor (nem) sötétségéről l. Jáki Szaniszló életművét pl., jó lenne ezt az igaztalan terminust elfelejteni.”
 • 16. jq 2009. október 07. 15:26
  „Ahogy a kurucinfo, meg a felvilágosodás, meg a nácik.”
 • 15. flexsnake 2009. október 07. 15:26
  „Van egy jó könyv: kínzások és kivégzések, tele van ilyennel. Érdekes hogy a keresztények alkalmazták ezeket elsősorban. Természetesen istenük nevében...”
 • 14. apátfalvifaszagyerek 2009. október 07. 14:32
  „11! Én sosem védtem Amerikát, nem tudom hogyan jön ide ez...”
 • 13. nanemaaa 2009. október 07. 14:18
  „3-hoz
  Ez valóban nem a top 5, de mivel az a lap bárki által olvasható, így a valóban elborzasztókat nem tehették közre. Nem beszélve arról, hogy az egyébként is fantáziátlan bodzaszedő bandáknak nem kell tippeket adni. Az utóbbi időkban így is több kínvallatásos bűncselekményről kaptunk tájékoztatásokat. Elég ha csak a a levágott gyerekfülre gondolok.”
 • 12. comet 2009. október 07. 13:49
  „miért középkori? A vízkúrát és a kutat most használták az USA Abu Ghraib-i és guantanamói támaszponti fogdáiban, persze nem kutat ástak, hanem szerencsétlen pózba kényszerítették az illetőket, akik legtöbbjéről pár hónap múlva kiderült, hogy ártatlanok. A kilencfarkú macska bőrváltozatát bőrszerkós párok használják előszeretettel, a kínai harang és strappadó viszont valóban kiment a divatból, de jött helyettük az áramütéssel és lámpafénnyel kínzás. Az emberi lelemény szinte végtelen.”
 • 11. jq 2009. október 07. 13:12
  „Apátfalvi!

  Te meg olvasgasd a korlátlan szabadság nevében a demokrácia hazája által Guantanamon elkövetett kínzások jegyzőkönyvét, az is tanulságos”
 • 10. IVY 2009. október 07. 11:39
  „Csurik szájába tölcsért és csak önteni, önteni, önteni, önteni..................”
 • 9. Mathiasking 2009. október 07. 10:58
  „Ezt én élőben láttam San Marino-ban abban a múzeumban, ami egyedülálló. Minden kínzó eszköz eredeti és leírás is van hozzá.”
 • 8. apátfalvifaszagyerek 2009. október 07. 10:48
  „a kollaboráns kurucinfo-n írogató náci Lipusz Zsolt (aki beteg hitvallása mellett még bigott keresztény is, amely rohadt nagy ellentmondás az előbbivel szemben) a "felvilágosodást" "elsötétülésnek" nevezte (megsúgom TÖRTÉNELEMtanár az ürge)... ajánlanám neki a fene nagy keresztényszeretet jegyében, a felvilágosodás gondolatait és vívmányait elvetve olvasgassa el az inkvizítorok által alkalmazott kínzásokat...”
 • 7. Csecs 2009. október 07. 10:43
  „Így könnyen napvilágra kerülhetnének az elmúlt 7 év politikai bűntettei...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkok és tények az anyakirálynéról

Hatalmas érdeklődés kíséri Nagy-Britanniában az anyakirálynéról napokban megjelent életrajzi… Tovább olvasom