Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Globex-ügy: kezdődik az új másodfokú eljárás

Ma kezdődik a Globex-ügy új másodfokú eljárása a Fővárosi Ítélőtáblán.
A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság kimondta az elsőrendű vádlott Postáné Vellai Györgyike (a Globex egykori vezérigazgatója) és a másodrendű vádlott Vajda László (a cégcsoport egyik tulajdonosa) bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többi között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2008 februárjában jelentősen súlyosbította a büntetéseket, ami ellen a jogerős szabadságvesztésüket töltő vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A Legfelsőbb Bíróság 2009 januárjában hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és elrendelte a gyanúsítottak szabadlábra helyezését. Az ítélet hatályon kívül helyezését a Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta, a Fővárosi Ítélőtábla eljárásában esetenként "törvénysértőnek tűnik a terheltek bűnösségének a megállapítása".

A korábbi vád szerint a Globex két egykori vezetője 1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfólió-kezelés, illetve más ügyletek révén sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követett el, mellyel összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozott sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A családi pótlék elszámolása a bevallásokban

Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a családi pótlék… Tovább olvasom