Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Hetven felett már nincs hitel egyes hazai bankokban

Hitelbírálat nélkül, automatikusan kizárják a hetven évnél idősebbeket egyes hazai bankok a hitelfelvételből. Erre hívta fel a figyelmet vasárnap az MSZP Európai Parlamenti képviselője.
Herczog Edit a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az eljárás teljes mértékben törvénysértő, és az ügyben sürgős kivizsgálást kért az Európai Bizottságtól, illetve az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságától.

Törvénysértő módon zárják ki a hetven évnél idősebbeket némely pénzintézetek a hitelképesek sorából. Az Európai Unió alaptörvénye, a Római szerződés ugyanis kimondja az egyenlő bánásmód elvét, ezen kívül ezt konkrét jogszabályok, például éppen a fogyasztói hitelekről szóló szabályzat is rögzíti - mondta Herczog Edit vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Igaz, a törvény csak egy általános paragrafusban fogalmazza meg a hitelkérelmekre vonatkozó eljárási módot, de csak azért, mert ilyen diszkriminációra sehol máshol nincs példa az Unióban - tette hozzá a képviselő.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ajánlásaiban korábban már egyértelműen elítélte ez a gyakorlatot. Az Egyenlő Bánásmód Hivatala pedig két határozatban figyelmeztette az antidiszkriminációs törvényt megsértő cégeket - mondta Herczog Edit.

A politikus hozzátette: hazánkban a hetven évnél idősebbek száma eléri az 1 milliót, vagyis ennyi ember életét nehezítik meg egyes pénzintézetek.

Olvasóink írták

 • 7. Cseter János 2008. január 28. 19:39
  „A rendszer szégyene lenne, ha volna a haszonélvezőinek a képén olyan bőr amely elpírúlna az idős emberek megalázása miatt! De ahol nincs ott vannak olyan alantas különbségek mint (Pl.) kettöszáz ezer forint kölcsöt, ha a lejárta előtt visszafizet az adós, akkor az egyik bank felszámonl 8400,.Ft zárlati dijat. Ugyan ennyi pénzért a másik bank 35000, azaz harminc ötezret! A többi e kettő közt átlag 20 ezer forintot mind össze tí-tizenöt perces munkáért! Az, hogy a hetvenéves nem kap kölcsönt, hisz a házáért lakásáért a bankok és a különféle szerveződések ragyogóbbnál, ragyogóbb ötleteket is adnak!
  Hát, ha szegény szerencsétlen vagyontalan, akkor a kutyának sem kell! A nyugdíja egyre értéktelenebb tesz, hisz arról tesz e kormánykoalició! Lassann humánusabb lenne az eljárás, ha visszahoznák a "köbaltás rendszert"! Ott egy jól irányzott ütéssel elvolt intézve a nyugdíjas űgy!”
 • 6. S.Grandpierre Cecília 2008. január 27. 20:21
  „Amerikában - bár nem pártolom - nézzék meg a hitelrendszert. Tanulmányozzák, ne csak mindig a rosszat vegyék át külföldről. A 70 éves embert is embernek tekintik. Ottjártamkor tapasztaltam ezt, és megbecsülést, hitelt kapott, sőt új életet kezdhet alapon van hitele is. Itt csak a kizsákmányolás folyik a bankoknál is.”
 • 5. Naca 2008. január 27. 17:37
  „A 70 vagy azon feletti már nem ember? Nagyrészük becsületesen dolgozott és ha tudott, takarékoskodott. A kis pénzecskéjét pedig bankba tette. Ők azok, akik a hagyományos megtakarítási formát választják, még ha az nem is korszerű. Saját családomban látom, hogy még a 80-on túli nyugdíjast is bombázzák különböző befektetési ajánlatokkal, mert van egy kis megtakarítása. Amíg ő akar betenni, addig minden oké, de ha esetleg egy váratlan élethelyzetben hitelre kényszerül(ne), akkor mereven elzárkóznak. Sajnos nem olyan világot élünk, mikor egyértelmű, hogy a gyerekek a legjobb szándélk ellenére is, ki tudják az idős szülőt segíteni, legalábbis nagyobb mértékben.”
 • 4. zoltán 2008. január 27. 17:22
  „hitel????
  Amikor a fiam megszületett kiderült hogy nagyon beteg(doown kor,izom sorvadásban szenved)
  2 millio ment ki ezt hitelböl fedeztem.
  Ma barlistás vagyok és munkanélküli csoro,ha most hitelt kapnék a fiamra költeném.
  Apám segiteni akkart vett is volna hitelre egy autot(mivel gyogy tornázhoz kellene vini a gyereket heti 3x)nem kapott mert idös már.
  Akinek van ötlete az a chameleonlive@citromail.hu-n irhat.”
 • 3. VCrash 2008. január 27. 16:39
  „A 70 éves ember már nem ´ember´. Csak fogyasztja a ´nyugdíjkasszát´, sokba kerül az orvosi-, kórházi ellátása az OEP-nek, nem kap hitelt a bankoknál mert esetleg nem tudja ojektív körülmény miatt visszafizetni, mert ez a társadalom nem biztosítja a nyugodt, hosszú, gondtalan nyugdíjas éveket. Hát ezek szerint ´leírják´ az ´embert´ ha 70 éves lesz.”
 • 2. gondolkodom 2008. január 27. 15:34
  „És mennyivel kisebb összegű lenne a nyugdíj...”
 • 1. sevenof9 2008. január 27. 14:35
  „mekkorat valtozna a bankok hozzaallasa,ha a nyugdij orokolheto lenne ...egybol lehetne akar a halalos agyukon fekvo embereknek is gyorshitelt nyujtani (thm: 900%)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt és élelmiszert lopott a fojtogató rabló

Rablás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Kiskőrös Rendőrkapitányság egy 91 éves tázlári… Tovább olvasom