Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Hadüzenet a rucaörömnek

Mártély - Évről évre sok bosszúságot okoz a mártélyi Holt-Tiszán elszaporodó rucaöröm. A vásárhelyi önkormányzat hadat üzent a védett növénynek. A mártélyi üdülőterületen zárt szennyvíztárolók kialakítására szólítottak fel minden tulajdonost – ők kezdtek aláírásgyűjtésbe a múlt héten.
A rucaöröm évek óta visszatérő probléma a Vásárhelyhez tartozó mártélyi üdülőterületen, a tájvédelmi körzetnek számító Holt-Tiszán. Nyárra annyira elszaporodik, hogy használhatatlanná válnak a stégek, nem lehet horgászni és fürödni – mondta Ékes József, a vásárhelyi önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője. Nem mellékesen veszélyezteti a víz oxigénfelvételét.

A képviselők hadat üzentek a védett rucaörömnek. A célt a tápanyag megvonásával akarják elérni. A Holt-Tiszába három helyről jut tápanyag: Mártély tisztított szennyvizéből, amely a darvasszéki belvízelvezető csatornába kerül, ezt szükség esetén emelik át a holtágba mint másodlagos befogadóba. A második tápanyagforrás a szerves iszap, amely az ottmaradt, elrohadt növényi részekből keletkezik. Kisebb jelentőségű az üdülőterületen keletkező szennyvíz, amely áradáskor is bekerülhet a holtágba. Megírtuk: az önkormányzat a közelmúltban 45 napos határidővel zárt szennyvíztározók kialakítására szólította fel ismét – erről már 1993-ban született rendelet – a tulajdonosokat, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek, és méltányossági kéréssel fordulnak a hivatalhoz. Nem akarnak ugyanis egy dologra – szennyvíz – kétszer költeni, egyszer a zárt tározóra, illetve később a csatornázásra. Az üggyel kapcsolatban május 28-án egyeztetnek a tulajdonosok és a szakemberek.

Fotó: Török Anita,
Évről évre sok bosszúságot okoz a mártélyi Holt-Tiszán elszaporodó rucaöröm.
Fotó: Karnok Csaba

– Elsősorban úgy lehet megszüntetni a tápanyagforrást, hogy a mártélyi tisztított szennyvíz az élő Tiszába kerüljön, amivel a vízügyi szakemberek is egyetértenek. Ez mintegy 40 milliós beruházást igényelne a községtől, igaz, ehhez léteznek pályázati források. Az összeg elenyésző ahhoz a 290 millióhoz, amely a meder kotrásának költsége. A vásárhelyi közgyűlés egyhangúlag szakhatósági felülvizsgálatot kért. Fokozottan ellenőrizzük az üdülőterület szennyvízgazdálkodását, és a rucaöröm lehalászásáról is döntött a közgyűlés. Ideiglenes megoldás a védett növény más élőhelyre, például a Tiszába telepítése, de ezt évente el kellene végezni, ami rendkívül költséges. A legfontosabb, hogy a Holt-Tisza biológiai egyensúlya helyreálljon – közölte Ékes József.

Vízi rucaöröm

A vízi rucaöröm a tápanyagban gazdag, meleg állóvizek, holtágak és kisebb tavak lakója. A víz felszínén úszó, gyökér nélküli páfrány nem vagy gyengén elágazó rövid szárán két sorban átellenesen helyezkednek el úszó levelei. A vízbe gyökérszerű, módosult levelek csüngenek. Tavasszal az iszapban áttelelt spóráiból fejlődnek ki az új növények.

Mártélyi vélemény

Balogh Jánosné, Mártély polgármestere elmondta: a belvizes, szemetes csatornából tavalyelőtt például semmi sem került a holtágba. Közölte: számukra is fontos a Holt-Tisza, ezért a csatornát kezelő TIMA-val kéne közös megoldást találni a problémára, hogy semmilyen szennyező anyag ne juthasson a tájvédelmi területre.

Olvasóink írták

 • 20. booo 2011. május 18. 21:47
  „Mondom én, a végén még gyógyszer alapanyagnak is megfelelő lesz! :)”
 • 19. markus.aranka1975 2011. május 18. 20:53
  „Azt hiszem tudom a megoldást: A partszakaszt LÁZÁR JÁNOS fényképeivel borítanám be.

  Ettől a jóérzésű lucaüröm már felvágná az ereit !!!!

  Egyébként hashatónak is igen kiváló!”
 • 18. booo 2011. május 18. 15:15
  „17. airwaves írásodból a lényeg maradt csak ki, tételesen hogy a nem kotort részen nincs annyi növény mint a megbolygatott területen. (Erről korábban már cikk is jelent meg.)
  Egyébként régen jobban megoldották, illetve megoldotta Józsi bácsi aki 2 nap alatt, csónakból gereblyével kiszedte a hínár, sulyom -meg minden gaz- nagy részét. Az üdülőtulajdonosok kompenzálták a munkáját pár sörrel, hogy legyen szállóvendégük. Mert ha egy turista meglát egy felfordult pocsolyát, nem fog ottmaradni. (Mondjuk a szúnyogok miatt sem!!!)
  Most a "szakértők" tervezik a milliós projekteket, pedig nem kell más hozzá mint Józsi bácsi és egy kis munka. (Majdnem társadalmi munkát írtam, de azt már a mai világban büntetik)
  Egyébként is ha egy védett növény károsan túlbúrjánzik, miért ne lehetne ritkítani?
  Lehetne belőle arcpakolást, gyógykrémet készíteni.
  Híres lehetne a "dög" tisza! :)”
 • 17. airwaves 2011. május 18. 10:51
  „"Az összeg elenyésző ahhoz a 290 millióhoz, amely a meder kotrásának költsége."
  Csak halkan jegyzem meg, hogy pár évvel ezelőtt sok-sok millióért (ha jól emlékszem kb 100 milla)kikotorták a mártélyi holtágat, de sokunk elképedésére, csak a strandig, hogy a zélővilágot ne háborgassa a Szegfű felé...
  Már akkor sokan pénzkidobásnak tartották, mondván ezzel csak elodázzák a problémát, bár aki a munkát kapja az bizos jól jár vele, csak a holtág nem.
  Magyarország! Én így szeretlek!”
 • 16. DMagóg 2011. május 18. 10:20
  „"A vásárhelyi önkormányzat hadat üzent a védett növénynek."
  Védett növénynek hadat üzenni? Hogy van ez?”
 • 15. mivan? 2011. május 17. 22:56
  „A rucaöröm csak egy újabb ok amiért bele lehet rúgni a mártélyi polgármesterbe...”
 • 14. bélás 2011. május 17. 14:19
  „a kacsák megeszik :)”
 • 13. balihoho 2011. május 17. 13:27
  „Még a hetvenes évek végén, nálam egy nagyméretű akváriumban voltak amurjaim. időnként adtam nekik békalencsét. Dehogy ezt milyen élvezettel kapkodták le a víz tetejéről, azt látni kellett volna! Sajnos nemzetközi egyezmény tiltja, az árvíz idején folyóval kapcsolatba kerülő holtágakba, a nem őshonos halfajok, így az amur és a többi növényevők telepítését. Ennek ellenére szórványosan előfordul valamely faj, főleg busa megjelenése a holtágakban.”
 • 12. holo2 2011. május 17. 12:58
  „pusztuljon a rucaöröm”
 • 11. hm... 2011. május 17. 12:24
  „varadipal:
  Nem akarok okoskodni, távol áll tőlem. :) A szöveged nagyon jó. :D
  De a kacsafiú a gácsér, a kacsalány a tojó. A Te szövegedben az jön le, hogy a kacsák sem a régig, azaz mások (budzsik). :D”
 • 10. Én2 2011. május 17. 12:17
  „Meg kellene büntetni a vásárhelyi önkormányzatot amiért ilyen állapotban van Mártély és kötelezni arra, hogy 4 hét alatt hozza rendbe. Ugye mi is tudunk ilyeneket létrehozni nem csak ők.”
 • 9. varadipal 2011. május 17. 11:46
  „Én meg azt hittem, hogy a rucaöröm az, mikor a kacsa kandúrja rárepül a gácsérra.”
 • 8. Lixus_kzs 2011. május 17. 11:42
  „Ha védett ha nem, tönkreteszi az egész holtágat. Lehalászni, kiirtani, stb.”
 • 7. seawasp 2011. május 17. 10:19
  „Csak kérdezem, ennek a "békalencsének" nincs természetes ellensége? Ha a ruca a kacsát is jelenti, azok nem szeretik? Szerintem, a madarászok, és bogarászok csak tudhatnak olyan megoldást, ami mindkét félnek jó, és élvezhetőbb lenne a pocsolya, amiben most nagyon otthon érzik magukat a kis élősködök! Ha jól eszelek, valamikor volt az amur nevű zöldség zabáló, azt ideiglenesen nem lehetne betelepíteni?
  Vidéken élve, csak kíváncsiskodom! :-D”
 • 6. csaktudja 2011. május 17. 09:14
  „Jó pénzért exportálni kéne nyugat-Európába, legalább lenne kis sikerélmény.”
 • 5. balihoho 2011. május 17. 08:38
  „száz szónak is egy a vége. Szennyezett folyó a Tisza! Ha levonul egy árhullám, a folyó menti kubikok vizét teljesen beborítja a békalencse! ilyen jelenséget a hetvenes évek vége óta lehet tapasztalni. Az unió védi a rucaörömöt, mert nyugat Európában ritka, nálunk viszont a szennyezett vizeinknek köszönhetően, bőségesen tenyészik.”
 • 4. achilleus 2011. május 17. 08:25
  „---- egyet mégis, ha már 1. bakosandras 2011.05.17. 06:52 is szóvá tette:
  Elképesztően álszent "megoldásról" van szó, a "védett növény" ugyanis a folyóvízben elpusztul, ráadásul azt előbb élve, majd halva, szennyezi. Mindezért még horribilis pénzeket is kidobni, hihetetlen.”
 • 3. achilleus 2011. május 17. 08:16
  „"Ideiglenes megoldás a védett növény más élőhelyre, például a Tiszába telepítése,"

  --- , ekkora baromságot. Le sem írom, hogy miért. Akinek ilyesmi eszébe jut, annak úgyis minden hiába.”
 • 2. gubanc 2011. május 17. 07:41
  „A milliárdos beruházással épült oda-vissza szivattyútelep a víz frissítésére minek van??????????
  Tán a Tisza friss vize ezt megoldaná.”
 • 1. bakosandras 2011. május 17. 06:52
  „"Ideiglenes megoldás a védett növény más élőhelyre, például a Tiszába telepítése, de ezt évente el kellene végezni, ami rendkívül költséges. A legfontosabb, hogy a Holt-Tisza biológiai egyensúlya helyreálljon - közölte Ékes József."

  A Tiszába telepíteni? Mert onnan úgyis gyorsan lefolyik?
  Ott sem örülnek ám neki, mert bármilyen hihetetlen, a Tiszánál is szeretnének horgászni, fürödni, pihenni a zemberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem az ittasoké volt a hétvége Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Három ittas vezető ellen indult eljárás a hétvégén Hódmezővásárhelyen, egyikőjük… Tovább olvasom