Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Kiben bízunk?

"Bizalmi kérdés marad, ki hol adjon életet az új nemzedéknek."
Azt várnák az embertől, hogy józanul döntsön, hol hozza világra gyermekét. De szülészeti osztályokon indult műhibaperekről éppúgy hallani, mint bíróság elé állított bábáról. Mivel nincs mankó, ami egyértelművé tenné a helyzetet, marad a tapasztalat meg a hiedelem, amiből van ilyen is, olyan is.

Mint ahogy a várandósság is lehet terhes vagy áldott, attól függően, hogy a kismama és a párja miként tekint a világra. Ha van bizalmuk az eljövendőhöz, tiszta öröm a kilenc hónap, ha viszont nincs, csupa aggodalom. Arra, hogy valójában miben, illetve kiben bíznak, először szüléskor derül fény. Mert valakit a nyakig csempézett szülőszoba steril szaga, a sürgő-forgó szülésznők és ápolók látványa nyugtat meg, másnak pedig a megszokott otthoni környezet jelent biztonságot.

Tavaly 17 otthon szülést regisztráltak régiónkban, éppen annyit, mint 2004-ben. Ezt csak azért érdemes említeni, mert hat évvel ezelőtt sem volt, és most sincs olyan, az Egészségügyi Minisztérium által jegyzett dokumentum, amelyben részleteznék az otthon szülés szakmai feltételeit. Vagyis ha akarna, sem tudna megfelelni a törvényi előírásoknak az az orvos vagy szülésznő, aki – hivatalosan – „segítő személyként" van jelen az otthoni szülésnél. Mindezek tükrében bizalmi kérdés marad, ki hol adjon életet az új nemzedéknek. De ez nagyon messze van még a szabad választástól.

Azt hiszem, lassan két év távlatából elárulhatom: a Csongrádon utoljára anyakönyvezett újszülött, akiről két éve írtam, valójában nem is csongrádi. Az 1999-ben világra jött kisfiú születését otthonra tervezték, a családnak Geréb Ágnes segített, de nem az Attila utcában, hanem a Dunántúlon. Az anyuka ugyanis túlhordta a picit, de nem akart császármetszésre befeküdni a szentesi kórházba, inkább az autóba ültek, hogy időben a szülésznőhöz érjenek. Ők csak benne bíztak.

Olvasóink írták

  • 1. jq 2010. február 04. 09:17
    „A szerző látott már szülést? Nincsenek ott sürgő-forgó szülésznők meg ápolók; max egy szülésznő időnként benéz, aztán jön az orvos, ha kell. Ha nincs baj, lehet otthon szüni, de mi van, ha mégis? Úgy tudom, Geréb Ágnes ellen is ilyen okok miatt folyik eljárás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy úr a megszokás

"Nem feltétlen kellene feleslegesen gazdagítanunk a gyógyszeripart." Tovább olvasom