Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

120 szélsőségessel végzett a Fülöp-szigeteki hadsereg

A Fülöp-szigeteki hadsereg végzett 120 szélsőségessel és további mintegy 100 társukat ostrom alá vette az ország déli részében, utóbbiak várhatóan a hét végéig megadják magukat - jelentette szerdán a Straits Times című szingapúri lap Eduardo Ano tábornokra, a Fülöp-szigeteki vezérkari főnökre hivatkozva.
A tábornok szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek felesküdött szélsőségesek, a Maute nevű terrorszervezet fegyveresei Marawi városának mélyén rejtőznek, ezért nehéznek ígérkezik a megsemmisítésükre indított művelet. Emellett az iszlamisták az elszigetelt területek peremén gyakorlott orvlövészeket helyeztek el, ami szintén megnehezíti a térség megtisztítását. Ano ugyanakkor olyan meggyőződésének adott hangot, hogy néhány napon belül nem marad terrorista a városban.

A vezérkari főnök közölte azt is, hogy a Mindanaón két hete indított terrorellenes műveletben a Fülöp-szigeteki hadsereg és a rendőrség 38 tagja meghalt, valamint 38 civillel végeztek a szélsőségesek.

Az akciót vezető Joe Herrera alezredes elmondta: Marawinak az iszlamistáktól felszabadított egyik kerületében mintegy 1,6 millió dollár készpénzt találtak. A helyiséget orvlövészekkel és géppuskafészkekkel védték. A katonai vezető szerint ez arról tanúskodik, hogy a fegyveresek a többi között pénzügyi támogatáshoz jutnak nemzetközi terrorszervezetektől.

A Fülöp-szigeteki hatóságok állítása szerint legfeljebb 400 szélsőséges vesz részt a harcokban, köztük 40-en külföldi zsoldosok. A szomszédos Indonézia és Malajzia ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy akár az iszlamisták akár 10 ezren is vannak.

A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. Marawi városában immár második hete tartanak az összecsapások a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hadiállapotot hirdetett a Manilától 800 kilométerre délre fekvő Mindanao szigetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz hackelés: fontos dokumentumokat adott a szenátusnak Trump lemondásra kényszerített főtanácsadója

Orosz hackelés: fontos dokumentumokat adott a szenátusnak Trump lemondásra kényszerített főtanácsadója
Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója kedden több száz oldalnyi dokumentumot adott át a szenátus hírszerzési bizottságának. Tovább olvasom