Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket

A stockholmi kormány a belbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekkel indokolta döntését.
Svédország februárig meghosszabbítja a határellenőrzéseket - jelentette be a stockholmi kormány csütörtökön a belbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekkel indokolva döntését.

A hatóságok szerint "továbbra is fennállnak a közrend és belső biztonság elleni fenyegetések".

A megfontolások részét képezte ezen felül a svéd biztonsági szolgálatnak (SAPO) a terrorveszéllyel, valamint az Európai Unió külső határain végzett határellenőrzésekkel kapcsolatos helyzetértékelése, illetve aggálya is.

Svédország a migrációs nyomásra tekintettel 2015 novemberében vezetett be határellenőrzéseket, s vizsgálja az országba komphajókon és az Öresund hídon érkezők iratait. Abban az évben rekord számú, 163 ezer menedékkérelmet nyújtottak be a skandináv államban a végsőkig terhelve a menekültközpontok és a helyi önkormányzatok befogadó képességét. A svéd kormány júniusban kiterjesztette a határellenőrzéseket, aminek keretében a stockholmi, a malmöi és göteborgi repülőtereken, illetve a nagyobb kikötőkben kezdték el vizsgálni az utasok útleveleit a megváltozott kockázati tényezőkre tekintettel.

Stockholmban tavaly áprilisban az üzbég Rahmat Akilov öt embert halálra gázolt és 14 embert megsebesített, amikor egy lopott teherautóval több száz méteren át száguldott a belváros egyik sétálóutcáján, majd az egyik üzletbe csapódott.

A svéd kormány emlékeztetett, hogy Ausztria, Németország, Dánia és Norvégia - a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagjai - az utóbbi időben szintén meghosszabbították határellenőrzéseiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság, nemi erőszak - tarthatatlan migránshelyzet a határon

Gyilkosság, nemi erőszak - tarthatatlan migránshelyzet a határon
Az illegális bevándorlás egyik fő útvonala már Bosznián keresztül vezet. A helyi lakosság… Tovább olvasom