Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Alapítvány Nagymáté Hanna emlékére

Alapítvánnyal állított emléket a makói Nagymáté család másfél éves korában elhunyt kislányuknak, Hannának. A kislányt – a szülők meggyőződése szerint – orvosi mulasztás miatt veszítették el, ám már nem csak a felelősök megtalálását tartják a legfontosabbnak: segíteni szeretnének, hogy hasonló tragédia többé ne történjen.
Farkas Éva karjában második kislánya, Nagymáté Nadja. Fotó: Szabó Imre
A makói Nagymáté Hanna története két évvel ezelőtt az egész országot bejárta – mindenütt felháborodást, döbbenetet és részvétet ébresztett. A másfél éves kislányt szülei négy nap alatt veszítették el, miután egy teljesen hétköznapi vírusfertőzés miatt egy este hányni kezdett. Attól tartva, hogy kiszáradhat, a kórházba rohantak vele, ahol infúziót próbáltak neki adni – ez nem sikerült, így preparálták a vénáját. Ez fertőződött el, és Hanna végül vérmérgezés miatt halt meg. A kislány elvesztése miatt indított rendőrségi eljárás azóta sem zárult le.

Az édesanya, Farkas Éva tart attól, hogy a bíróság előtt végül nem lesz elegendő bizonyíték a mulasztásra – ám azt mondja, ma már nem is ez a legfontosabb számára. Úgy gondolta, Hanna értelmetlen halála úgy nyerhet értelmet, ha a megrendítő történet tanulságaiból minél többen okulnak, és ha a jó szándékú, tisztességes orvosok és a szülők segítséget kapnak ahhoz, hogy lehetőleg ne forduljon elő még egyszer ilyesmi.
Ennek érdekében nemrégiben alapítványt hozott létre. A Nagymáté Hanna Alapítványt – bejegyzése szerint – a műhibák megelőzéséért és kárvallottjainak megsegítéséért, az egészségügyért és a gyermekekért hívták életre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, a szervezet segíteni szeretne többek között abban, hogy a gyermekosztályok barátságosabbak, jobban felszereltek legyenek, az orvosok, orvostanhallgatók részesüljenek színvonalas továbbképzésekben, a szülők pedig kapjanak biztatást, jó szót és akár jogi segítséget is az alapítvány majdani tanácsadó szolgálatától. Honlapja már van az alapítványnak: a www.hannaalapitvanya.gportal.hu oldalon érhető el. Farkas Évának egyébként nincs tapasztalata alapítványok működtetésében, a szervezésben és az adománygyűjtésben. Azt reméli, lesznek, akik segítenek majd neki.

Az alig néhány hete, százezer forinttal létrejött alapítvány persze a célkitűzésben megfogalmazottakat egyelőre nem tudja finanszírozni – Farkas Éva egyelőre azt szeretné, ha minél többen megismernék, illetve támogatnák célkitűzéseit; először Makón és környékén, később pedig szerte az országban. Ennek érdekében néhány héten belül egy szülőknek szóló önismereti tréninget, illetve szeptember 4-én, Hanna elvesztésének évfordulóján jótékonysági koncertet szervez. Arra a kérdésre, hogy a kitűzött célok közül mi lenne az első, amit szeretnének megvalósítani, Farkas Éva szinte gondolkodás nélkül válaszolt.

– Azt szeretnénk ösztönözni, támogatni, hogy az orvostanhallgatók a megelőzés érdekében tanulmányozhassák, elemezhessék a műhibaeseteket. Jó lenne, ha többé egy szülőnek sem kellene átélnie azt, amin mi keresztülmentünk – mondta az édesanya, akinek azóta született még egy kislánya. Nagymáté Nadja hamarosan az első születésnapját ünnepli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltévedt horgász

Csupán horgászfelszerelés volt annál a román férfinál, akit Csanádpalota közelében, a határvonaltól… Tovább olvasom