Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Csanádpalotán a gólyák is dolgoznak

Csanádpalota - Igazi városi főtere lesz a nemrég várossá avatott Csanádpalotának, új parkolókkal, díszburkolattal, öntöttvas kandeláberekkel. Kész az új óvoda, de új bölcsőde is kell, a régit kinőtték. Eddig száz házat vásároltak erdélyiek, de a gólyák is szeretnek itt: most két újabb fészek épült.

Madártani szempontból biztosan kuriózum a Csanádpalota főterére vezető Kálmány Lajos utca, ahol tavalyig tizenhat gólyafészket tartottak számon. Minden második-harmadik villanykaróra jut egy. A madarak nagyon szerethetik ezt a helyet, mert most két újabb fészek épült. A gólyák megszaporodásával és alkotókedvével nyilván nem függ össze, mégis érdekes, hogy közben új bölcsődére van szüksége a nemrégen várossá avatott településnek, mert a mostani már szűk, és a csoportok létszámát nem lehet tovább növelni az előírások miatt. Az új bölcsőde fogadja a közeli Nagylak és Kövegy kisgyerekeit is. Az új óvoda pedig már el is készült, hamarosan megkapja a használatba vételi engedélyt, nyár végén át lehet költöztetni az intézményt.

Amikor ott jártunk, épp megérkeztek az új bútorok. Az önkormányzat 153 milliós beruházással egy régi iskolaépületet alakított át és bővített. Az udvaron új játszótér, nagy fákkal, amelyeket megnyestek, hogy az ágak ne bántsák a tetőt. Odabenn pedig minden új: a vízmelegítő rendszernek napelemmel működő része is van, amely a keddi, esős-borongós időben is 45 fokos meleg vizet állított elő.

Az új óvodába már megérkeztek a bútorok. Fotó: Veréb Simon
Az új óvodába már megérkeztek a bútorok.
Fotó: Veréb Simon

A főtéren, a polgármesteri hivatallal átellenben pedig gép veri föl az aszfaltot, mert ki kell cserélni a közművezetékeket a főtér rendbetétele előtt. Az első, már városként megnyert 50 milliós pályázatból – ahogy Kovács Sándor polgármester tájékoztatott – 26 parkolót alakítanak ki, öntöttvas kandelábereket, padokat, órát helyeznek el, 120 csemetét, többek között tölgyet, ostorfát ültetnek, közösségi rendezvényre alkalmas placcot alakítanak ki középen, ahol a helyi fúvószenekar is elfér. A szökőkút és az emlékművek a helyükön maradnak. Természetesen Csanádpalotán is a csatornázás lesz a legdrágább beruházás, 1,5 milliárdba kerül, a tisztítómű fogadja a két közelebbi község szennyvizét. 99 milliót már nyert a város az előkészítésre.

Két újabb gólyafészek épült a főtérre vezető utcán. Fotó: Veréb Simon
Két újabb gólyafészek épült a főtérre vezető utcán.
Fotó: Veréb Simon

Új gazdák száz házban

Csanádpalotát is elérte az a hullám, amely korábban a Békés megyei településeket, egyre több erdélyi vásárol házat a városban. Kovács Sándor szerint már vagy száz háznak van külföldi gazdája. Az állandóan vagy időszakosan itt lakó jövevények egyike kolozsvári egyetemi tanár, aki felajánlotta: szívesen segít az ivóvízminőség-javító programban. A palotai víz ugyanis vasas.

Olvasóink írták

 • 5. wallemberg 2010. június 04. 23:35
  „ezek a gólyák jó kanosak lehetnek :D:D”
 • 4. AN 2010. június 04. 15:30
  „Valami munkalehetőség nagyon kellene!
  Erre kellene ráfeküdni, mielőtt a leendő sztráda mellett élők el nem happolnak mindent.”
 • 3. scott1 2010. június 04. 13:55
  „A gólyák megszaporodásával és alkotókedvével nyilván nem függ össze, mégis érdekes, hogy ezen költöző madarak elszaporodása mellett, az elköltözők száma is szaporodik... Rendkívül nagy szükség van ezekre a beruházásokra, mivel ha nem változnak ezek a negatív tendenciák a lakosság lélekszáma 3000 fő alá zuhan.”
 • 2. törppicur 2010. június 04. 10:20
  „Örülök, hogy mióta város vagyunk, fejlődik Palota. Ez kellett már Palotának szerintem, hogy fejlődjön, és ezt csak úgy tudta részben elérni, hogy várossá avatták.
  Örülök ennek, és remélem így fog tovább menni a fejlődés.”
 • 1. Hmmm... 2010. június 03. 09:42
  „Orom az ilyen cikkeket olvasni. A kozos akarat es osszefogas vezet az ertekek megbecsulesehez. Abbanbiztos vagyok, az aktiv resztvevok es a hozzajarulokban bizhatunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartják a határidőt a makói fürdőépítők

Szivattyúkat vetett be a fürdő építője, hogy minél hamarabb megszilárduljon a talaj, és folytatni tudják az alapozó munkát. Tovább olvasom