Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Eggyel több első osztály indulhat Makón

A mostani héttel szemben szeptemberben nyolc elsős osztály indulhat Makón, a gyereklétszám nem csökken tovább. A makói városházán dolgoznak azon, miként lehet átalakítani a város oktatási intézményrendszerét, alkalmazkodva a jogszabályváltozásokhoz, például a kötelező óraszámemeléshez.
A makói önkormányzati oktatási rendszer legradikálisabb átalakítására egyébként éppen tíz éve került sor: a hat önkormányzati általános iskolából – összevonásokkal – három lett. Ma is ennyi van, ugyanakkor a katolikus egyházi általános iskola mellett időközben református is indult Makón. Az eredetileg ugyancsak önkormányzati fenntartású középiskolákat az előző ciklus végén adta át a város a megyének, finanszírozási okokból.

Oktatás Makón – számokban

Makón három önkormányzati általános iskola működik, az intézményekben összesen 168 pedagógus dolgozik. Az Almási utcaiban a legutóbbi, októberi statisztika szerint 424, a belvárosiban 832, a kertvárosiban pedig 351 nebuló koptatja a padokat. Óvoda kettő van a városban: a belvárosi 407 aprósággal és az újvárosi 348-cal. Az óvodapedagógusok száma 69.

Debrey Attila, a polgármesteri hivatal közoktatási osztályvezetője lapunk kérdésére egyelőre nem tudta megmondani, mi változik szeptembertől az önkormányzati oktatási rendszerben Makón. Így arra sem tudott válaszolni, lesznek-e iskola-összevonások, illetve a kötelező óraszámemelés miatt hány pedagógus álláshelye szűnik meg. A szakemberek még dolgoznak az átalakítás tervein. Végleges elképzelések júniusra várhatók, döntés pedig a júniusi testületi ülésen – ez egyébként hosszú évek óta mindig így történik a városban. Az oktatási rendszer további működésével kapcsolatban azonban egy bíztató tényező mindenképpen akad: a városban évek óta nem csökken a beiratkozó gyerekek létszáma. Éppen ezért annyi már eldőlt, hogy míg tavaly hét elsős osztály indulhatott az önkormányzati oktatási intézményekben, idén szeptemberben nyolcra lesz lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puszta Zoltán kapta a fődíjat

Puszta Zoltán nyerte meg alkotásaival az idei makói fotópályázatot. Az operatőrként és vágóként… Tovább olvasom