Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Imahelyet is terveznek az új M43-as mellé

Magyarcsanád - A benzinkút és a parkoló mellé „szakrális emlékhelyet" is rajzolt a tervező az M43-as új szakaszán, a Magyarcsanád melletti pihenőhöz. Az ötletgazda háttérben akar maradni, pedig az elképzelés eredeti: itt találkozik a nyugati és a keleti kereszténység, négy temploma van a falunak, és a közelben áll a titokzatos kőkereszt.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Ökumenikus imahelyet szeretne építeni valaki az M43-as új szakasza mellett, a tervekben kövegyinek nevezett, valójában Magyarcsanádhoz közelebb lévő pihenőhelynél. „A szakrális emlékhely kialakítása több megbeszélésen is felmerült, az ügyben jelenleg folynak az egyeztetések" – pontosította értesülésünket Loppert Dániel, az autópályát építtető állami cég, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. Most, tavasszal kezdik építeni a Makótól Románia határáig húzódó, 23,1 kilométeres szakaszt. A 40 milliárdos beruházást tervező cégnél, az Utiber Kft.-nél azt mondták, három héttel ezelőtt, a NIF-fel tartott egyeztetésen vetődött föl az emlékhely ötlete először, és a végleges engedélyes tervek jóváhagyása előtt fognak ismét egyeztetni róla. Magyarcsanád jegyzője, Benákné Bárdi Ilona azt mondta, a polgármesteri hivatalban már megvan a rajz, amelyen látszik a pihenőhelyre tervezett benzinkút és a parkoló. Ezek megépülnek rögtön, míg az étterem-szálloda és az említett emlékhely talán később. A pihenő a Románia felé haladó forgalom számára lesz könnyebben megközelíthető.

A magyarcsanádi, jeltelen kun kereszt egy legalább 500 éves emlékhely. Azt már nem tudni pontosan, mire hívta fel az utazók figyelmét. Fotó: Sulinet
A magyarcsanádi, jeltelen kun kereszt egy legalább 500 éves emlékhely. Azt már nem tudni pontosan, mire hívta fel az utazók figyelmét. Fotó: Sulinet


Az emlékhely nem állami pénzből, hanem adományokból, felajánlásokból készülhet el. Úgy tudtuk, kialakítását a Szeged–csanádi Egyházmegye kezdeményezte, de a püspökség sajtóreferense, Bartucz Katalin azt mondta, ez nem így van. Kiss-Rigó László megyés püspök azt javasolja nekünk, keressük az ötlet gazdáját. A NIF-nél ebben nem tudtak segíteni, eddig ők csak a püspökséggel egyeztettek.

Bárkié is ez az elképzelés, ennél jobb helyet tényleg nehéz lenne találni a megvalósításához. A közeli Nagylakot régebben a Balkán és a Nyugat kapujának nevezték, pedig ez a nyugati és az ortodox kereszténység találkozóhelye is. Az 1500 lelkes Magyarcsanád is egyedülálló, hiszen a románok, szerbek és cigányok lakta településen négy templom áll, ebből kettő ortodox. Az elsőt 1808-ban építették a románok és a szerbek együtt, később, 1880-ban a szerbek felhúztak maguknak egy újat. A reformátusok 1912-ben, a római katolikusok 1939-ben folytatták a sort. A közelben, az egykori Belezi ér partján van már egy szakrális emlékhely, bár azt nem lehet pontosan tudni, miért állították. Ez a 290 centi hosszú, de a földből csak 120 centire kiálló „kun kereszt". Gneisztömbből faragták, valószínűleg Erdélyből, a Maroson úsztatták le idáig. Jel nincs rajta. Ilyen kereszteket Közép-Európában a XIII.-tól a XVI. századig állítottak, határjelnek, balesetek, gyilkosságok vagy szerencsés megmenekülések emlékére. A néphit szerint itt volt IV. (Kun) László királyunk (1262–1290) sírja. Őt azonban a források szerint a Maros túloldalán, Őscsanádon temették el. A másik elképzelés szerint az 1514-es parasztfelkelés idején itt húzatta karóba Dózsa György a fogságába jutott urakat, többek közt Telegdy István kincstartót és Csáky Miklós csanádi püspököt. Ennek jövőre, május 24-én lesz az 500. évfordulója.

Olvasóink írták

 • 5. bo 2013. március 08. 11:25
  „Még azt is támogatnám, ha egy mecsetet is odahúznának, csak legyen már kész!!”
 • 4. yeye 2013. március 08. 11:00
  „A tevezett nyomvonalat figyelembe véve amit én találtam, bárhova is kerül a pihenő, szerintem közelebb lesz Kövegyhez mint Magyarcsanádhoz. Viszont ha van egy hivatalosabb nyomvonal térkép azt szívesen látnánk a neten is.
  Egyébként amint láttam az ásatást is ez a nyomvonal alapján végezték!
  http://www.kiksz.eu/projektek/19/m43-gyorsforgalmi-ut-mako-orszaghatar/”
 • 3. pachakuti 2013. március 08. 10:01
  „Ebből a pénzből akár egy csendőrörs is épülhetne.”
 • 2. _csutak_ 2013. március 08. 09:23
  „Németországban szinte minden autópálya mellett van imahely.”
 • 1. Anyádlóháton2 2013. március 08. 08:31
  „"Magyarcsanád is egyedülálló, hiszen a románok, szerbek és cigányok lakta településen ..."
  Biztosan csak véletlenül, figyelmetlenségből... kimaradtak a magyarok a felsorolásból. Való igaz, ma már egyre kevesebb magyar lakik a faluban, de azért vannak még és úgy tisztességes, ha róluk sem feledkezünk meg. Köszönöm.
  Szép tervek, elképzelések ... remélem meg is valósulnak úgy, ahogy azt a rajzasztalon megálmodták. Azt is csak remélni tudom, hogy az átutazó "turisták" nem lakják le, nem lopják szét, nem szemetelik körbe...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvádolta elfogóit a hummeres gázoló: 29 kilót fogyott Thomas B.

Az osztrák férfi a helyszínen talált késről vett vér és ujjlenyomatok ellenére is tagadja, hogy rátámadott Móra Ferencre. Tovább olvasom