Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Makói költségvetés: tűz és jéghideg víz

Makó - A tűz és a jéghideg víz költségvetésének nevezte Buzás Péter polgármester a 2009-es városi büdzsét, amelyet tegnap fogadott el a makói képviselő-testület. Az ülésen Halmágyi Pál az Uniót ostorozta, Toldi János pedig azt javasolta, hogy a tűzijátékok árát szúnyoggyérítésre fordítsák. Nagy vitát váltott ki a tervezett Maros-parti sétaút.
Buzás Péter polgármester az ülés elején elmondta, hogy a pénzügyi válság és a gazdasági recesszió miatt nehéz esztendő lesz az idei, de szerinte ezt az évet guggolva is ki kell bírni, s csak remélni lehet, hogy egy év múlva jobb lesz. Szóba került a Korona étterem ügye is. Ismeretes: a korábbi bérlő 5 éves szerződése lejárt, amit nem hosszabbított meg. A polgármester Mágori Józsefné (Fidesz) kérdésére válaszolva – aki arról érdeklődött, van-e valamilyen titkos terv a városi tulajdonban lévő Korona szállodai részének felújítására – azt felelte: nem szeretnék sokáig üresen hagyni a Koronát, keresik az étterem új üzemeltetőjét. De az épületet is eladják, ha akad rá jelentkező, mert úgy gondolják, hogy a szállodai részt a magánbefektetőnek kell felújítania. Buzás szerint a fürdő megépítése, vagyis 2010 után két évvel megoldódik majd a Korona ügye.

A 2009-es költségvetési rendelettervezet kapcsán Endes Zsigmond (Fidesz) példabeszédében a New Dealről – ami Franklin D. Roosevelt amerikai elnök politikája volt, aki a nagy gazdasági világválságból való kilábalást a gazdasági folyamatokba való állami beavatkozással akarta elérni – és „az aranyos tőkésekről" szólt, akik szerinte az 1933-as válság idején felajánlották vagyonuk felét a kormánynak. Buzás a valóság talaján maradva a tűz és a jéghideg víz költségvetésének nevezte az idei városi büdzsét. A tüzet az uniós támogatással induló nagyarányú fejlesztések, a jéghideg vizet pedig a megszorítások jelentik. Elhangzott: 400 ezer és 3 millió forint közötti összeget, összesen 72 millió forintot vontak el az önkormányzati fenntartású intézményektől. Kitimsóztuk a rendszert – fogalmazott Buzás Péter.

Mágoriné szerint az általános iskolától nem lenne szabad milliókat elvenni, ellenkezőleg: inkább emelni kellene az oktatás színvonalát. A polgármester szerint csak úgy lehet pluszpénzt adni, ha tudják, mire fordítja azt az intézmény. Toldi János (Fidesz) azt javasolta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az újévi és az augusztus 20-i tűzijáték több százezer forintos árát szúnyoggyérítésre fordítsák. Buzás meggondolásra alkalmasnak ítélte a megfogalmazása szerint demagóg felvetést. Halmágyi Pál bejelentette: az ellenzék nem támogatja a költségvetést, mert azt teljesen alárendelte a városvezetés a fürdőfejlesztésnek.

A képviselő-testület végül 15 igen és 8 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a város idei költségvetését, amely 11 milliárd 870 millió forint bevétellel, 12 milliárd 160 millió forint kiadással és 290 millió forintos hiánnyal számol.

Makói attrakció

Nagy vita kerekedett arról, hogy pályázzon-e a város a Maros-parti lombkoronasétány megvalósítására. A tervek szerint 155 millió forint uniós és 8 millió forint városi pénzből attraktív sétaút épülne a földtől 5 méterre, közvetlenül a fák lombkoronájánál a Maros árterében. A több száz méteres fémszerkezet idegenforgalmi vonzerő lenne a kormánypártiak szerint. Mágori Józsefné hülyeségnek, pénzkidobásnak nevezte a tervet, és nem értette, miért kellene neki a föld felett 5 méterre sétálnia. Halmágyi Pál Makóról üzente „a brüsszeli kartársaknak", hogy ne ilyen – megfogalmazása szerint – madárlesekre írjanak ki pályázatot és adjanak százezer eurókat, hanem értelmes célokra. A kormánytöbbség a terv megvalósítása mellett tette le a voksát.

Olvasóink írták

 • 15. Zorró 2009. február 14. 16:46
  „És a CSIPKESORRAL mi van???Bármelyik pillanatban agyon üthet valakit egy nagyobb vakolat darab.Olyan rossz állapotban van a homlokzat,hogy az már tiszta szégyen.Persze erre biztos nincs pénz fontosabb dolgok is vannak mint az "életveszélyes csipkesor" felújítása, és ez csak az eleje a hátulja ugyan ez vagy mág rosszabb. Ha valaki lemegy a pincébe bokáig gázol a talajvízben ahol a patkányok vízipólóznak.Az egész épület málik szét.Régen büszkék voltak a makóiak a csipkesorra de most....!?”
 • 14. Novatus 2009. február 14. 02:20
  „Pardon. Ki az a Varga Zoltán???? ------------- jó, ez egy költői kérdés volt....
  Mint választó kérdezem: mit tett ez a srác a felettébb nagy élettapasztalatával és kiváló rátermettségével a körzetéért? Indul az országgyűlési választáson 2010-ben? Mihez ért ez a kisgyerek még azon kívül, hogy egyetemre jár/járt és egy munkaórát nem dolgozott le? Mikor találkozik ő a választóival, valamint a VALÓS élettel? Az elszegényedő lakossággal?
  Jó, jó. Vannak született tehetségek.
  De mire?!

  Jelen hozzászólásom egy közszereplőt érintett, aki azért veszi fel a pénzét, hogy hasonló dolgokat lehessen róla szabadon írni. Jól esett.... :-)))))”
 • 13. zolcsi44 2009. február 13. 15:42
  „Hát kedves barátaim én megmondom a frankót..... ha majd Baranyi ur és Gazdag ur kézenfogva végigsétál a vasállványok erdejéből épitett erdei sétányon és Buzás ur édes barackpálinkával várja őket az ut végén akkor én külön nyalok mindháromnak. Nem ugy mint most, hogy mindenki Buzásnak nyal.
  Egyébként sajnos nincs miről beszélni. A korrupcio oly mértékü, hogy társadalmi rangra van emelve, magyarul szinte dicsőség. AKKOR MEG MIRŐL BESZÉLÜNK,????”
 • 12. Fót 2009. február 13. 15:30
  „Az igaz, hogy Mágoriné Andreának nagy a szája, de sokszor többet ért a dolgokhoz mint az egész testület össz-vissz!”
 • 11. mackósajt 2009. február 13. 14:22
  „Ha már Hunyadi utca! Elképesztő a járdák és az útburkolat állapota! A parkolóhelyek elégtelenségéről nem is beszélve! Marosvári Attila és Varga Zoltán felelős az utca áldatlan állapotáért!
  Apropó! Úgy hallottam, hogy Varga Zoltán alpolgármester indul majd Buzás helyett a parlamenti választásokon 2010-be! Lehet, hogy a végén még Mágorinénak lesz esélye? :)”
 • 10. picimako 2009. február 13. 14:08
  „Szerintem is először a megélhetést kéne javítani.
  A másik, hogy nem új látványosságokat kellene építeni, hanem amik régóta megvannak kisebb-nagyobb szobrok meg hasonló dolgok, azokat kellene felújítani és rendbe rakni. (Gondolok most pl a hunyadi utcán lévő baba szoborra, amiből régen folyt a víz. Remélem érthető, hogy mire gondolok.)”
 • 9. lacipapa68 2009. február 12. 19:35
  „De azért a 12 másik kisebbség nevét táncsak ki lehet ejteni?Azokét,akikkel semmi gond nincs...Nonszensz.”
 • 8. mackósajt 2009. február 12. 19:19
  „Milyen kisebbségnek? Magyarországon csak magyar állampolgárokat emlegethetünk, nem?!”
 • 7. sziszka1 2009. február 12. 15:00
  „mackósajt: erre nem is gondoltam :D

  Sőt tudok jobbat is: felmásznak a fémszerkezetre, fátvágnak, majd szétdarabolják a fémet, és a maradék fát is elhordják. de ez lehet túl bonyolult a kisebbségnek.”
 • 6. mackósajt 2009. február 12. 14:45
  „Ez a lombkorona sétány hatalmas ötlet! Legalább a honvédba lakó magyar állampolgároknak ad egy kis munkát a Maros-parton! Most már nem kell majd az un almas favágást csinálni, hanem már szépen fellehet szeletelni a vasakat is!”
 • 5. narakata 2009. február 12. 13:42
  „Miről beszélünk emberek??Unió??Közintézményeket nem lehet megközelíteni(óvoda,iskola,SZTK)NINCS kijelölt gyalogátkelőhely!!!!!A postára nemlehet babakocsival bejutni!Gyógyszertárba szintén nem.De sétáljunk a MAROSPARTON???Ez az UNIÓ???”
 • 4. vbn 2009. február 12. 13:41
  „"Toldi János pedig azt javasolta, hogy a tűzijátékok árát szúnyoggyérítésre fordítsák"

  Pontosabban:

  Toldi János azt javasolta, h. az Újévi tűzijáték árát fordítsák szúnyoggyérítésre. Vagyis az aug.20-it nem javasolta megszüntetni!”
 • 3. sziszka1 2009. február 12. 13:06
  „Endes azt se tudja MI VAN. Csak beszél, bocs jár a szája és senki sem tudja miről beszél. Mágorinét meg hagyjuk, 8 évig volt a lakókörzetemben képviselő, de semmi sem történt. Az önkormányzati fenntartású intézmények pedig nem csak az iskolák. De hát akit Orbán pénzén választanak helyi naracs elnöknek, ne is várjunk sokat.”
 • 2. greencat 2009. február 12. 11:34
  „"Nagy vita kerekedett arról, hogy pályázzon-e a város a Maros-parti lombkoronasétány megvalósítására. A tervek szerint 155 millió forint uniós és 8 millió forint városi pénzből attraktív sétaút épülne a földtől 5 méterre, közvetlenül a fák lombkoronájánál a Maros árterében. A több száz méteres fémszerkezet idegenforgalmi vonzerő lenne a kormánypártiak szerint. Mágori Józsefné hülyeségnek, pénzkidobásnak nevezte a tervet, és nem értette, miért kellene neki a föld felett 5 méterre sétálnia."

  Igen, a Képviselő testület mindig is a fellegekben járt és járni is fog!:(
  Csak ami igazán fontos az emberek számára, a megélhetés!!!! na erről egyáltalán nincs szó!!”
 • 1. lacipapa68 2009. február 12. 01:21
  „"Panem et circes".Ha pontatlan vagyok,valaki szóljon.Ami itt folyik,az bohóckodás.Mágoriné meg évek óta először kérdezett értelmeset.Ez a város így soha nem éri el az EU-s színvonalat.De még az országosat sem.Kidobálják a pénzt a semmire.Értelmes döntés:megint nuku.Szóra sem méltóak a képviselők a polgármesterrel az élen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra kötelezik a lakókat

Makó - Mégsem marad életveszélyes az a Szegedi utcai háztömb Makón, amelynek tönkrement erkélyeit az… Tovább olvasom