Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Tizenhat napra Magyarország nagyhatalom

Tizenhat napra Magyarország nagyhatalomHosszú Katinka úszó az elsők között érkezett meg Rióba a 160 fős magyar csapatból. Mellette férje és edzője, Shane Tusup. Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky
Helyi idő szerint pénteken, számunkra szombat hajnalban a megnyitóünnepséggel kezdődik el a 31. nyári olimpia Rióban. Magyarország az újkori ötkarikás játékok történetének nyolcadik legeredményesebb nemzete. A világ nagyhatalmai között vélhetően megszilárdítjuk a helyünket, hiszen bőven akadnak éremesélyeseink, köztük Csongrád megyeiek is.
Az újkori nyári olimpiai játékok összesített éremtáblázatán ebben a sorrendben ez a nyolc nemzet a legeredményesebb. Négyévente ilyen exkluzív társaságban érezhetjük magunkat, hiszen a világ vezető államai között emlegetnek minket. Sportnagyhatalom vagyunk, ez kétségtelen. Mindig is így volt, legutóbb, Londonban is a kilencedik helyen végeztünk 10 millió lakosú, a riválisok mellett eltörpülő országként. Az első ötkarikás játékokon mindössze 14 nemzet képviselte magát, mi már akkor is ott voltunk, Hajós Alfréd révén kétszeres bajnokként. A több mint egy évszázada tartó sikerszéria titkát lehetetlen megfejteni, és most egy a lényeg: a szombat hajnali riói megnyitó után 16 napon át ismét szurkolhatunk, hogy a magyar sportolókat újra az egész világ csodálja.
 

Hosszú nyerheti az elsőt  

160 magyar vág a brazil kalandba, ennyien kvalifikálták magukat a 31. nyári olimpiai játékokra. Ebből 159 sportoló a megszokottnál nyugodtabb készülődés miatt talán örül is, hogy egy világsztárunkat övezi leginkább a rivaldafény – nemcsak hazai, de nemzetközi médiaérdeklődés is. Ő nem más, mint Hosszú Katinka, aki öt egyéni és egy váltószámban indul. Az Iron Lady becenéven ismert úszó nemcsak a legeredményesebb sportolónk lehet az idei ötkarikás játékokon, hanem az első érmünk szerzője is, hiszen már az első napon túl lesz a 400 méter vegyesen, amelyben az előző két világbajnokságon nem talált legyőzőre. Ugyanez igaz a feleekkora távra, amelynek fináléja a harmadik napon lesz, így gyorsan eldőlhet pár igazán fontos kérdés.

Vízilabdázóinkat, kajakosainkat, kenusainkat és vívóinkat is mindig nagy éremesélyesként tartják számon – ez most sem lesz másként –, de ki kell emelni azt a sportágat, amelyik kicsit elvész a hajcihő közepette. A cselgáncsról van szó, amelyre nemcsak azért kell árgus szemekkel figyelni, mert már Londonban is egy ezüstöt és egy bronzot köszönhettünk hazánk legjobbjainak. Nyolcan képviselik a sportágban Magyarországot, mindannyian a világelit rutinos tagjai, jó sorsolással mindenki éremesélyes lehet.

Csongrád megyei esélyek


Tizenkét Csongrád megyei kötődésű sportoló lesz ott a riói ötkarikás játékokon. Az olimpiai számokat tekintve kiemelkedik a női 10 km-es nyílt vízi úszás, ugyanis itt mindkét magyar a megye szülötte. Sőt, a vásárhelyi–mártélyi kötődésű Risztov Éva a szám címvédője, Olasz Anna pedig szegediként jutott ki. Utóbbi klasszisunk ezt 21 nappal a döntő előtt tudta meg, az ő kálváriája igazán különleges történet. 25 km-en életében két versenyt úszott végig, ebből egy-egy világbajnoki- és Európa-bajnoki ezüst jött össze, de a 10 km-es olimpiai távon is rendre a legjobbak közé tartozik, tavaly a világkupa-sorozatban második lett összetettben. De mindez egy hete csak sovány vigasznak tűnt, hiszen a kvalifikációs versenyeken a londoni és a riói olimpiáról egyaránt három másodperccel maradt le, ráadásul az idei Eb is balul sült el számára az extrém hideg víz miatt. Aztán egyszer csak csörgött a telefonja: edzője, Gellért Gábor közölte vele, a kazanyi vb-n előtte végző orosz doppingügye miatt mégis indulhat az augusztus 15-ei viadalon.

Drámai történet volt Kárász Annáé is, hiszen az új kajakkirálynőnek is kikiáltott világ- és Európa-bajnok csak tartalékként lehet ott Rióban. – Háttérlobbit érzek emögött – fogalmazott Kárász a szakmailag érthetetlen döntésről, amely nem csak Szegeden okozott döbbenetet, hiszen az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzője minden válogatási elvnek kiválóan megfelelt. Tartalék kajakos lesz Birkás Balázs is, az algyői Kopasz Bálintviszont nem: a mindössze 19 esztendős, a köztudatba csak néhány hete berobbanó tehetség K1 1000 méteren képviseli hazánkat, szintén augusztus 15-én.
 
Hazai pálya. A MOL-Pick Szeged brazil kézilabdása, Thiagus Petrus az olimpiai lánggal is futhatott a játékok előtt. Fotó: twitter
Hazai pálya. A MOL-Pick Szeged brazil kézilabdása, Thiagus Petrus az olimpiai lánggal is futhatott a játékok előtt. Fotó: twitter

Petrus és a láng

Márton Anita miatt az atlétikai versenyeket is izgatottan várjuk, hiszen papírforma szerint jövő szombat hajnalban a női súlylökés döntőjében szerepel, ahol pontszerző helyen szeretne végezni egy óriási országos rekordot jelentő, 20 méterhez közeli teljesítménnyel. A szintén Szegedet képviselő Nagy Péter súlyemelőként lesz újra olimpikon, ő augusztus 16-án bizonyíthat.

A női és férfi vízilabda-válogatottunkban is lesz szegedi kötődésű játékos, hiszen a város klubjaiban szereplő Bujka Barbara és Manhercz Krisztián is fontos tagja a keretnek. Az exszentesi Bujka rutinos, Európa-bajnok centerként, Manhercz pedig hazánk legnagyobb tehetségeként, mindössze 19 évesen szeretne érmet nyerni – fiatalabban lesz olimpikon, mint szövetségi kapitánya, Benedek Tibor.

A felsorolt magyarok mellett három légiósra érdemes még figyelni. A MOL-Pick Szeged keretéből az olimpiai lánggal is futó Thiagus Petrus a házigazda Brazília, az új igazolás, Matej Gaber pedig Szlovénia színeiben játszik az olimpia kézilabdatornáján. Ott lesz még Rióban Makszim Inics is, aki a Hód Úszó SE mellett a montenegrói úszóválogatottat erősíti.
 

Tíz érdekesség a riói olimpiáról

12 millió ember otthona

Az augusztus 5. és 21. között sorra kerülő nyári olimpiának otthont adó Rio de Janeiro Brazília második legnagyobb városa. A metropolisznak körülbelül 6,5 millió lakosa van, az elővárosokkal együtt 12,2 millió ember él itt. Látványosságai közé tartozik a 396 méter magas Cukorsüveg-hegy, valamint a Corcovado-hegyen található Megváltó Krisztus szobra, amely 30 méter magas. Rio a 19. század óta a szamba fővárosa, a karnevál évente százezreket vonz a városba. Strandjai közül a leghíresebb a Copacabana városrészben található. Rio az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendezhet.

Tányérok – kukoricából és cukornádból

Már hivatalosan is megnyílt a Rio de Janeiró-i olimpiai falu, ahol körülbelül 10 ezer 500 sportoló és 7000 fős személyzet tartózkodik majd. A 31 épületből álló komplexumban tenisz- és futballpályák, medencék, szökőkutak is vannak, továbbá rengeteg zöld terület. Az étkezőhelyiség akkora, hogy három labdarúgópálya is elférne benne, itt a tervek szerint naponta 70 ezer adag ételt szolgálnak fel. A rengeteg piszkos tányér közül egyet sem kell majd elmosogatni, ugyanis kukoricából és cukornádból készültek, vagyis lebomlanak.

Nem örülnek a brazilok

A brazilok többsége szerint több a kára, mint a haszna az olimpiának. Az Ibope ügynökség adatai szerint 60 százalék úgy véli, több veszteséget okoz az országnak az olimpia, mint amennyi nyereséget hoz. 32 százalék azok hányada, akik szerint Brazíliának inkább segít az olimpia, a fennmaradó 8 százalék pedig úgy véli, hogy nagyjából egyenlő lesz a haszon és a veszteség. A brazilok az olimpiát tekintve borúlátóbbak, mint két éve a labdarúgó-vb-t illetően, amelynek szintén hazájuk adott otthont.

Stagnál a létszám

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság igyekszik tartani magát ahhoz, hogy a kezelhetőség érdekében nem engedi tovább növekedni a világ legnagyobb sporteseményét. A versenyszámok köre Sydney óta alig bővült, és a részt vevő országok, illetve az indulók száma is minimálisan változott. Ezt a célt szolgálja a selejtezők rendszere, az, hogy csak kvótával rendelkezők, illetve meghatározott szintet teljesítők nevezhetők. A legtöbb sportágban fix létszámok vannak, a mezőnyökbe bekerülni sok esetben nehezebb, mint jó eredményt elérni.

Zenészekre emlékeznek a kabalákkal

2014. november 23-án mutatták be a riói olimpia és a paralimpia kabalaállatait. Az olimpia kabalája egy macskaféle alak. A két figura nevéről szavazás döntött. A lehetséges névváltozatok: Oba és Eba; Tiba Tuque és Esquindim, valamint Vinicius és Tom voltak. A kabalákat a Birdo Producoes animációs cég tervezte. A voksoláson Vinicius és Tom győzött. A neveket Vinicius de Moraes és Tom Jobim brazil zenészek emlékére adták.

Kezdés a megnyitó előtt

Az olimpia megnyitóünnepsége pénteken lesz, de a versenyek, pontosabban a labdarúgótorna mérkőzései már két nappal korábban elkezdődnek. A szerdai programban magyar idő szerint 18 órától hajnal ötig női csoportmeccsek szerepelnek, csütörtökön ugyanebben az időben a férfiak lépnek pályára, míg pénteken, de még a megnyitó előtt, az íjászoknál kerül  sor  az egyéni rangsorolóra.
A Carioca Arena csarnokai. A 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia tekvandó- és vívóversenyeinek, illetve a paralimpia cselgáncsversenyeinek színhelye
A Carioca Arena csarnokai. A 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia tekvandó- és vívóversenyeinek, illetve a paralimpia cselgáncsversenyeinek színhelye.

A 169. aranyra hajtunk

A magyar sportolók eddig 168 aranyat gyűjtöttek az ötkarikás játékokon. A legjobban 1952- ben, Helsinkiben szerepeltünk, akkor 16 arannyal tértek haza. Szöulban (1988) és Barcelonában (1992) 11-11, Berlinben (1936), Londonban (1948), Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) 10-10 diadal után szólt a Himnusz. Legutóbb, Londonban (2012) 8 aranyat szereztünk. Rióban a 169. aranyat kell minél hamarabb megnyerni.

Százhatvan magyar indul

A jelenlegi állás szerint 160 magyar sportoló indulhat a játékokon. A Magyar Olimpiai Bizottság korábban 158 sportoló nevezését küldte el a szervezőknek, de kiderült, hogy bővült a küldöttség, mivel az úszó Horváth Dávid szabadkártyát kapott, majd a szegedi nyílt vízi úszó, Olasz Anna is részvételi joghoz jutott. Az indulói lista alapján 18 sportágban 94 férfi és 66 női sportoló képviseli a magyar színeket. Négy éve 157 fős csapat utazott Londonba. A sportszakemberekkel együtt ez a szám a háromszázat is meghaladja.

Tizennyolc sportágban vagyunk érdekeltek

Az olimpián 306 aranyérmet osztanak ki 28 sportág 42 szakágában. A magyarok 18 sportágban, asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, evezésben, kajak-kenuban, kerékpárban, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tollaslabdában, tornában, triatlonban, vitorlázásban, vívásban és a vizes sportokban érdekeltek. Utóbbihoz tartozik a nemzetközi besorolás szerint a műugrás, az úszás, a vízilabda és a műúszás, előbbi háromban lesz magyar induló. Kimarad számunkra a golf, a gyeplabda, az íjászat, a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás, a lovaglás, a rögbi, a röplabda és a tekvandó.

Túra a Tiszán és a Maroson

Az eddigi olimpiákon tíz esetben fordult elő, hogy magyar versenyző világcsúccsal szerzett aranyérmet – összesen 168 első helynél járunk. A négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás 1988-ban, Szöulban mindkét számát világrekorddal nyerte. Az első ilyen teljesítmény Takács Károlyé volt 1948-ban sportlövészetben, aki az ötalakos gyorspisztolyban 580 kört teljesített, míg legutóbb Gyurta Dánielnek sikerült ez a különleges bravúr Londonban, ő 2:07.28 perces idővel nyert 200 méteres mellúszásban.

Vajda megmondta, kiktől vár érmeket

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila ugyan nem lesz ott sorrendben a negyedik olimpiáján, és a riói esemény első hete után elutazik, ám a magyar csapatot jól ismeri, és az esélyeket felmérve 15 érmet vár.

Egymás után három olimpián szerepelt az EDF DÉMÁSZ-Szeged kenusa, Vajda Attila (33): C1 1000 méteren 2004-ben Athénban harmadik, 2008-ban Pekingben első, 2012-ben Londonban hatodik lett. Hosszú idő után azonban nem lesz ott az ötkarikás játékokon, mert Vasbányai Henrik (KSI) legyőzte, ám azért követi az eseményeket.

– A riói olimpia első hetét még látom, ám augusztus 12-én elutazom nyaralni, és csak a játékok vége után érek haza – mondta Vajda. – Nem is biztos, hogy lesz internet-elérhetőségem, de azért amire kíváncsi leszek, annak meg tudom szerezni az eredményét. A barátaimnak különösen szurkolok majd, így például az úszó Gyurta Dánielnek, valamint a szegedi Nagy Péternek is. Örülök, hogy a szintén szegedi Olasz Anna mégiscsak úszhat, sőt akár egy szép helyezést is elérhet.
 Vajda Attila ezúttal nézőként követi majd a játékokat. Fotó: Török János
Vajda Attila ezúttal nézőként követi majd a játékokat. Fotó: Török János

Az olimpiai bajnok kenus figyelemmel kísérte a más sportágak eseményeit is, így kellően felkészült volt az esélyeket illetően.

– Nézzük, ki miben lehet érmes! A sportlövő Péni István, az öttusázó Földházi Zsófi egyaránt érmes lehet, főleg, mert utóbbi negyedik helyen áll a világranglistán. Az úszók közül Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Cseh László szintén esélyes a dobogóra, sőt akár több számban is, és az elsőségre is. A férfi és a női vízilabdázók ugyancsak ott lehetnek a négy között, ahogy Risztov Éva is, itt csak az dönt, ki milyen napot fog ki. Cselgáncsban Ungvári Miklós és Csernoviczky Éva a favoritom, ahogy a tornász Hídvégi Vid is – sorolta Vajda.

A kiváló kenus a legvégére a saját sportágát hagyta.

– A női kajakosok mindegyik számban bízhatnak az éremben, talán a 200 méteres egyes a legrizikósabb – mondta Vajda. – Azt gondolom, az algyői fiatal, Kopasz Bálint ott lesz a dobogón K1 1000 méteren. Látom és hiszem, hogy benne van ez az eredmény, ebben szinte biztos vagyok. És ha fogadni kellene, hogy dobogón végez, egy nagyobb összeget tennék rá. A többi férfi kajakos számban nincs ilyen lehetőségünk. Végül a kenu: Vasbányai egyesben nem szerez érmet, ám a párosuk érmes lehet, bár nem tudni, milyen állapotban vannak. Összegezve én 15 érmet várok a magyar küldöttségtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvényben maradt az orosz súlyemelők eltiltása

Érvényben maradt az orosz súlyemelők eltiltása
A CAS szerint "indokolt és arányos" volt a budapesti székhelyű világszövetség (IWF) múlt pénteki… Tovább olvasom