Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A szegedi diákok beszélnek a legszebben

Szeged - Négy diák indult Szegedről a Szép Magyar beszéd Verseny országos döntőjében, és mind a négy elnyerte a legrangosabb díjat, a Kazinczy-érmet.
Minden eddigi rekordot megdöntöttek a szegedi és Csongrád megyei diákok a Szép Magyar Beszéd Versenyen, amelynek a döntőjét a napokban tartották Győrben. A Kazinczy Ferenc íróról, nyelvújítóról elnevezett vetélkedőt 1966 óta rendezik meg minden évben a Rába-parti városban. Az idei országos döntőn 150 diák indult.

Szegedről négyen vettek részt az eseményen: Peres Kíra, a Vedres István szakképző iskola 10. osztályos diákja (felkészítő tanára: Tóth Zoltán), Rudisch Ferenc, a Radnóti Miklós gimnázium 11. osztályos tanulója (fk.: Gortva Tamás), valamint Varjas Bíborka, a Tömörkény István gimnázium végzőse (fk.: Horváth Szabolcs) és Fődi Tamás, a Gábor Dénes szakközépiskola végzőse (fk.: Némethné dr. Balázs Katalin).

 – Régebben csak az mehetett bemondónak a televízióba vagy a rádióba, akinek volt Kazinczy-érme – mondta Tóth Zoltán, akinek a tanítványa színész vagy bemondó szeretne lenni.

Fődi Tamás, Varjas Bíborka, Peres Kíra, Rudisch Ferenc az elismerésekkel. Fotó: Schmidt Andrea
Fődi Tamás, Varjas Bíborka, Peres Kíra, Rudisch Ferenc az elismerésekkel. Fotó: Schmidt Andrea

Peres Kíra elmondta, tavaly is indult, de akkor nem kapott érmet. – Most minden szabadidejét rám áldozta a tanár úr, és meglett az eredménye – magyarázta a Vedresbe járó tizedikes diáklány, aki a versenykiírás szerint már nem indulhat többször a vetélkedőn, mert megszerezte az érmet. Megtudtuk, a többiek is a médiában szeretnének dolgozni.

 Egy szentesi és egy vásárhelyi tanuló is nyert

Csongrád megyéből a négy szegedi diákon kívül még négy tanuló vett részt az országos döntőn. A szegedieken kívül Kazinczy-érmet nyert még Sikó Koppány Sebestyén, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákja (fk.: Szurmik Zoltán) és Rakonczai Kitti, a vásárhelyi Németh László gimnázium diákja (fk.: Lázárné Megyeri Zita).

– Csongrád megyében nagyon szeretik a diákok ezt a vetélkedőt, már a megyei döntőn ötvenen voltunk – hangsúlyozta Némethné dr. Balázs Katalin. Elmondta, évek óta jár a tanítványaival Győrbe, ahol minden verseny előtt megsimogatják kabalából az Eötvös téren felállított Petőfi-szobor lábát. – Ez most hihetetlen nagy szerencsét hozott, hiszen a gyerekek csúcsot állítottak fel az eredményükkel – mondta a Gábor Dénes iskola tanára.

A diákoknak szabadon választott és kötelező, helyben megismert esszé felolvasása mellett nyelvi feladatokat kellett megoldaniuk. – Sánta Ferenc Móricz Zsigmondról szóló esszéjét kellett felolvasni. A szöveg megismerésére 15 percet kaptunk – mondta Fődi Tamás. A szabadon választott szövegek közül Rudisch Ferencé volt a legérdekesebb, aki Geszti Péter Nemecsek Ernőnek szóló levelét olvasta fel. A diákok csak azt sajnálják, hogy a Kazinczy-éremért nem jár többletpont a felvételinél. Bezzeg ha valaki csocsóbajnok, azért pluszpont jár – jegyezték meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopik, reped, csúnyul a színház nézőtere

Kivilágítva ma is gyönyörű a Szegedi Nemzeti Színház nézőtere – mert nem látszanak a közeli részletek. Tovább olvasom