Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Amikor nők versenyeznek a volán mögött

Autós ügyességi versenyen vett részt lapunk újságírója. Sikerélménye volt: nem törte össze a tesztautót. A többiek azonban nem elsősorban képességeik hiányával, inkább az idővel küzdöttek. És azért néhányan az akadályként kihelyezett bójákkal is.
Boszorkányok négy keréken. Ezzel a frappáns címmel rendezett női autós ügyességi versenyt a Magyar Autó Klub Dél-alföldi Regionális Szervezete szombat délután a Tesco parkolójában. Egy élet-szagú írás reményében én is beneveztem a megmérettetésre – rutintudásomat ismerve csupán a poén kedvéért.

A verseny meglehetősen családiasra sikerült: mindössze 15-en vállalkoztak arra, hogy a bójákkal és autógumikkal kirakott akadálypályán végigvezessék a kifejezetten nőbarát méretekkel rendelkező Suzukit. Volt ott minden: szlalom, körpálya és persze autóbeálló, ahová elölről is tolatva is be kellett pakolni a kis kék autót. Segítségként egy oktatóval mindenki végigmehetett egyszer az útvonalon.

Autós ügyességi gyakorlat a Tesco parkolójában - KÉPGALÉRIA

– Hány éve van jogosítványa? – kérdezte Giday Kálmán, miután végigvergődtem a pályán. Majd amikor elárultam, hogy tizenkettő, kedvesen megpróbálta menteni a menthetetlent. „És rendszeresen vezet?" Igen, ő már ott felismerte a mélyen – jó mélyen – elrejtett tehetséget.

A legtöbb nő és lány azonban alaposan megcáfolta a gyengébbik nemmel kapcsolatos sztereotípiákat. Bár néha elhangzott a tipikus utasítás - „Balra! Másik balra!" – a legtöbben gond nélkül terelgették az autót a megfelelő irányba. Csikorogtatták a gumit, pörgették a motort – csak úgy, mint a vagány férfiak. És persze nem is nők lettek volna, ha nem a lehető legkritikusabban szemlélik egymás teljesítményét. Ha eldőlt egy bója, abban a pillanatban jelezték, és persze árgus szemekkel figyelték a szintidőket. A csatározás pedig a szavak szintjén a pályán kívül is ment.

Boszorkányok az ügyességi pályán.

– Ez jó volt – gratulált versenytársának egy fiatal nő, miután a másik tíz másodpercet vert rá, leszorítva őt addigi első helyéről. Mosolygott, de azért nem teljesen őszintén. A büszke sofőrnek azonban nem volt elég az időfölénye, finoman még „belerúgott" a többiekbe. - Ez a cipő nem vezetésre való – mutatta magas sarkúját. A csinos lábbeliről azonban végül kiderült, hogy valóban nem volt jó választás erre az alkalomra, legalábbis többen ezt a következtetést vonták le, miután a verseny győztesének tornacipőjére néztek.

Autós ügyességi gyakorlat a Tesco parkolójában - KÉPGALÉRIA

Persze ezek a piszkálódások nem voltak komolyak: alapvetően egy jó hangulatú verseny volt ez, ahol a résztvevők, ha kellett, kiabálva bíztatták egymást – főleg az esélyteleneket. És az sem volt ciki – csak egy kicsit - ha valaki már a rajtot elrontotta, vagy behúzott kézifékkel indult neki a pályának. Ilyenkor ugyanis lehetett bájosan pislogni: „nő vagyok!"

A nyertes Pósa Enikő alig valamivel több mint 1 perc alatt száguldott végig az akadályok között, míg az utolsó helyezett Borsi Judit, aki teljesítményével kiérdemelte a főboszorkány címet, több mint négyszer ennyi ideig küzdött a volánnal. Igaz, neki a hátramenettel akadtak problémái: egyszerűen nem tudta a megfelelő állásba tenni a sebességváltót. Míg Enikő egy szép kupát, addig ő egy fekete szalaggal díszített seprűt kapott, melyet azonban úgy döntött, mégsem az elvárásoknak megfelelően hasznosít, így haza mégis csak autóval ment.

Olvasóink írták

 • 12. vári 2010. június 01. 21:15
  „Huba

  Van abban valami, hogy a nők határozatlanok, bátortalanok. Ennek az az oka, hogy gyakorlatlanok. Mivel félnek a vezetésből (nem kis részben a sztereotípia miatt), nem szereznek gyakorlatot. Mivel nem szereznek gyakorlatot, határozatlanok, bénáznak és ezzel tápot adnak a sztereotípiának. A kör bezárul.

  Valahol meg kellene törni.

  Egy autósoktató mondta nekem, hogy ő mindig is jobban örült a női tanítványoknak, mert a férfiak mindig mindent jobban tudtak (szerintük).”
 • 11. Huba 2010. június 01. 10:18
  „Csak annyit erröl, hogy a nőknek is meg van a véleményük egymásról.
  A feleségemmel ketten mentünk autóval, ő vezetett, és elöttünk bénázott valaki. A feleségem alapból úgy indított, hogy "ez is nő a javából"! Jelzem én meg se szólaltam!
  A lényeg ebböl az, ha egy nő bénázást lát az úton kapásból ő is női vezetőre gondol!”
 • 10. odysseus 2010. május 24. 09:14
  „a közutak nem versenypálya, hanem egy lehetőség A-ból B-be jutni. Ezt a nők sokkal jobban belátják és ez a lényeg alapvetően. A hozzávaló alap technikai tudás elsajátítása pedig nem ügy. A lényeg, hogy a közutakon ne legyen anyagi- és személyi kár. És ennek a szabálynak a nők jobban megfelelnek. A többi álmacsó dumát meg hagyjuk.”
 • 9. nyálasbeszéd 2010. május 24. 00:48
  „vári 2010.05.23. 21:43

  "...Megjegyzem, a _halálos_ közúti balesetek többségét férfiak okozzák..."

  Ez nagyon megtévesztő és félrevezető megállapítás,mert csak abszolút összefüggésben vizsgálod.
  Teljes és átfogó képet csak akkor kaphatnánk,ha figyelembe vennénk, a vezetők összetételét, a nemek arányában, a megtett km-t és az okozott balesetek számát,szintén a nemek vonatkozásában.
  Egészen más képet kapnál.
  Ennek ellenére azt gondolom(férfi létemre), a nők sokkal okosabb és óvatosabb vezetők.
  Véleményem szerint,mert:
  - félnek a közlekedéseben, ezért óvatosak
  - nem látják át a közlekedést és ezért mereven ragaszkodnak a szabályokhoz (ami jó).Pl:nagyon ritkán látni,hogy nő, a forgalom zavartalanabb lefolyása érdekében, önként lemond az elsőbbségről,mert nem látja át a helyzetet.
  - sokkal jobban tisztelik és becsülik az életet
  Hát ezért okossabbak.

  Viszont kedves és tisztelt férfitársaim agyát, gyakran elönti a férfi hormon,ami esztelen száguldozásban, szabályok be nem tartásában ölt formát.
  Sajnos, gyakran balesettel végződnek ezek a hormontúltengések.”
 • 8. vári 2010. május 23. 21:45
  „megszüntetni helyett: ellensúlyozni.”
 • 7. vári 2010. május 23. 21:43
  „Ferrer

  "a nők bizonyos képességekben rosszabbak, amik kapcsolódnak a vezetéshez is. "

  A nők térlátása valamivel gyengébb.
  De a periférikus látásuk jobb, ami nem hátrány autóvezetésnél. Mégsem mondjuk, hogy a férfiak alkalmatlanok az autóvezetésre a rosszabb periférikus látásuk okán, nemde?
  Egyik sem akkora különbség ugyanis, hogy kellő gyakorlással ne lehetne megszüntetni.
  Megjegyzem, a _halálos_ közúti balesetek többségét férfiak okozzák.

  "Az én személyes véleményem pedig az, hogy a nő csak maradjon a konyhában, ne akarjon mobilizálódni.."

  Cserébe el is tartod, ugye?”
 • 6. Ferrer 2010. május 23. 21:00
  „5. hozzászólás odysseus
  Megvan a tudományos bizonyítása annak, hogy a nők bizonyos képességekben rosszabbak, amik kapcsolódnak a vezetéshez is. Most nem jut eszembe, de asszem a látással kapcsolatos. Az én személyes véleményem pedig az, hogy a nő csak maradjon a konyhában, ne akarjon mobilizálódni..”
 • 5. odysseus 2010. május 23. 18:18
  „"a nők rossz autóvezetők"-klisének már régen vége. Az jó, aki gyakorlott és odafigyel. Ennek a feltételnek a nők is megfelelhetnek.”
 • 4. Tóthimi 2010. május 23. 18:15
  „Enikő a legjobb!!!”
 • 3. Ferrer 2010. május 23. 17:11
  „2. hozzászólás smalltown
  Mi az a "toled"?”
 • 2. smalltown 2010. május 23. 15:51
  „1
  meg toled”
 • 1. Ferrer 2010. május 23. 10:31
  „Női sofőröktől és S. Andrástól mentsen meg a Jóisten!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők fogtak a sínek mentén

Két határsértőre bukkantak a szegedi határrendészek tegnap este és ma kora reggel Röszke… Tovább olvasom