Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Az LMP is indít polgármesterjelöltet Szegeden

Csongrád megye - Várhatóan önálló polgármesterjelöltet indít Szegeden a Lehet Más a Politika. Nevet július közepére ígérnek. A párttagság az önkormányzati választásokig biztosan nem nő. Csongrád megyében 21 tagjuk van, de sok a segítő.
Alkotmányellenes az a gyakorlat, hogy az önkormányzatok a piaci ár alatti bérleti díjért bocsátanak irodákat a pártok rendelkezésére, mert ez sérti az általános jogegyenlőségi elvet és veszélyezteti a többpártrendszeri demokrácia megújulását. Ezért az LMP nem él ezzel a lehetőséggel. A szegedi szervezetnek jelenleg nincs irodája. Júliustól lesz, amelyet piaci feltételekkel bérel – tájékoztatott Málovics György, a megyei választmány tagja, akit azért kerestünk meg, mert a párt a múlt szombati kongresszusán elfogadta az önkormányzati választásokra vonatkozóan a jelöltállítással kapcsolatos szabályzatát. Az irodakérdés a helyhatósági választásra való felkészülés kapcsán merült fel.

A jelöltállításban a helyi szervezeteknek nagy a szabadsága, de a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek esetében az országos választmány kontrollt gyakorol. Szegeden várhatóan önálló polgármesterjelöltet is indít az LMP, várhatóan július közepén mondják meg, hogy kit. A Csongrád megyei választmány egyébként 8 tagú, konszenzusos döntésekkel irányítják a felkészülést a helyhatósági választásra. – Kevés az esély arra, hogy Szegeden mi adjuk a polgármestert, de a jelöltállítás lehetőség arra, hogy a személyén keresztül jobban megismerjék a pártot a választók – fogalmazott Málovics.

Az LMP-nek Csongrád megyében 21 tagja van, és ezzel nem számít kicsinek a területi szervezetek között. Málovics György azt mondta: szeretnék, ha „mindenki találna hozzájuk tapadási felületet", de nemcsak értékek, hanem „önös érdekek" is vonzanak embereket, ezért országosan a tagság feltételévé tették a 3 hónapos hivatalos segítői státuszt, amit egy hónapos felvételi eljárás követ – azaz az önkormányzati választásokig már nem bővül a létszám. A pártnak egyébként – tette hozzá Málovics – sok segítője van, tehát a 21 tag nem azt jelenti, hogy 21-en vannak.

Szegeden biztos, és valószínűleg Deszken, illetve talán Szentesen is indítanak önkormányzatiképviselő-jelöltet. Málovics György hangsúlyozta: a képviselő-testületbe bejutni nem cél, hanem eszköz a hazai demokrácia megújítására.

Olvasóink írták

 • 10. malovics 2010. június 27. 23:55
  „Kedves varadipal,

  ha végignézzük a hazai pártok többségének elmúlt 20 évét, akkor sajnos látni kell: azok a pártok, amelyek engednek a hatalom rövidtávú csábításának, könnyen korrumpálódnak. Ráadásul egy párt beágyazottságát nem önmagában a tagok száma jelenti, hanem aktivitásuk, szimpatizánsi körük nagysága stb. Ebből a szempontból egyáltalán nem állunk rosszul, sőt. Ugyanakkor ténylegesen nem vagyunk eléggé beágyazottak ahhoz, hogy pl. csak minden nagyobb megyei városban elinduljunk. Mi a szerves fejlődésben hiszünk, nem pedig az erőltetett növekedésben, jelenlegi tagfelvételi rendszerünk is az előbbit szolgálja. Ráadásul nem kell tagnak lenni ahhoz, hogy valaki csatlakozzon akcióinkhoz, ügyeinkhez.

  Kedves Szilléri,

  nem akarunk ingyen irodát, ez viszonylag egyértelműen kiderül a cikkből.

  Málovics György

  U.i.: Az pedig kifejezetten vicces, hogy egy fórumon belül vagyunk nyomuló fidesz-klónok és új SZDSZ. Ez nagyjából jól rámutat e vádak komolyságára.”
 • 9. iguana 2010. június 27. 23:14
  „2. hozzászólás szilléri 2010.06.26. 11:15

  Javaslom, kedves diszlexiás hozzászóló, hogy kérdezd meg olvasni tudó ismerősödet, hogy mit jelent az, hogy nem akarják igénybe venni az önkormányzattól olcsón bérelhető irodát, hanem helyette piaci feltételekkel bérelnek.”
 • 8. valoperes_zugugyved 2010. június 27. 09:31
  „UGYE EZ CSAK VICC...?”
 • 7. Tapasztalt 2010. június 27. 00:39
  „nyomuló fidesz-klónok, föleg málévics....”
 • 6. horvathi 2010. június 26. 15:46
  „Soha többé SZDSZ-t!”
 • 5. Agyalapi 2010. június 26. 13:44
  „Lehetne más a politika, de nem lesz....”
 • 4. deszkás 2010. június 26. 13:13
  „21? Ez csak kártyába nyerő.”
 • 3. dodó 2010. június 26. 11:21
  „Csongrád megye: 427 000 lakos... Mit mondjak... jól beágyazódtak mind a huszonegyen!”
 • 2. szilléri 2010. június 26. 11:15
  „Csongrád megyében 21 tag és ingyen iroda kéne ?
  Itt az ideje, hogy pártot, alapítványt, civilszervezetet, egyesületet vagy egyházat alapítsak.

  Csak az önfenntartó gittegyleteknek van létjogosultsága ! Ez a pártokra is vonatkozik.
  A két háború között például a Szociáldemokrata Pártnak volt vagyona, amely a tagdíjakból jött létre.”
 • 1. varadipal 2010. június 26. 10:41
  „Ezzel a tagfelvételi korlátozással a maradék esélyüket rontják.A tagság szűrésének egyszerűbb módját is feltalálták már. Tényleg más a politikájuk. A többi párt a tagsága bővítésén fáradozik. A polgármester jelöltjüknek annyi esélye van a nyerésre, mint a bolhák magasugróversenyén a lapostetűnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális sport - valódi edzés

Repülőt vezethet, vízisíelhet, íjászkodhat vagy „síugorhat" is hétfőtől bárki Szegeden. Tovább olvasom