Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Botka: a büdzsé egyensúlyban lesz - galéria

A polgármester azt mondta, Szeged sokat veszíthet az iskolák elvételével, ezért a legvégsőkig harcol értük. A Közéleti Kávéház hagyományos évadnyitó rendezvényén beszélt erről.
Az uniós csatlakozás nyertese Szeged: fejlesztéseinél 100-ból 75–80 forint uniós forrásból származik. A vidéki városok közül Szeged kapta a legtöbb uniós forrást – felelte Botka László polgármester csütörtökön Kozó Attila műsorvezető kérdésére.

A Közéleti Kávéház hagyományos évadnyitó rendezvényét tizedszer tartották a városháza dísztermében – a kezdés előtt fél órával zsúfolásig megtelt.

Botka elmondta: a város tavalyi költségvetését a gazdasági szerkezete némileg védetté tette. Saját adóbevétele nem csökkent, működését hitel nélkül biztosították, a beruházásokhoz kellett államilag támogatott hitel. Az Állami Számvevőszék tavaly decemberi vizsgálata a megyei jogú városok közül Szegedét minősítette a legstabilabbnak, legtörvényesebbnek.

Közéleti Kávéház Botka Lászlóval. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Az idei év gazdálkodásáról elhangzott: nagy kérdés, hogy oldják meg az önkormányzati cégek alacsony jövedelmű dolgozóinak bérezését a minimálbér emelése és a bérkompenzáció miatt. Botka szerint a kormány előállította a hiányt, de támogatást nem ad, a víz-, a távhő- és a hulladékszállítási díjak megállapítását magához vonta. Egyetlen módon lehetne kigazdálkodni a pénzt: az önkormányzati cégek hatékonyabb működésével. – Ehhez képest a közgyűlés Fidesz–Jobbik többsége leváltotta a cégvezetőket, a cégek egymilliárddal több támogatást kértek a korábbinál – mondta a polgármester, aki úgy fogalmazott: február közepén egyensúlyban lévő költségvetést terjeszt be. Az új önkormányzati törvény miatt szerinte teljes a fejetlenség; a kormány leépíti az önkormányzati rendszert, államosítja az intézményeket.

Kifejtette: Szeged iskolaváros, az intézmények elvételével nagyon sokat veszíthet, ezért a legvégsőkig harcol értük. Felsorolta: idén év végéig elkészül a Dugonics és az Árpád tér rekonstrukciója, folytatódik a Vásárhelyi Pál utca négysávúsítása, nemsokára az új Swing Szeged villamosra is fel lehet szállni a 2-es vonalon.

Késik, de megvalósul a 13 új troli beszerzése, és őszre megépül a Csodák palotája. 2013–14-ben újjáépül a tiszai partfal. Megállás nélkül építkezik a város a következő három évben, ehhez megnyerte a támogatásokat. Botka László viszont az utána következő időszak miatt aggódik: az utóbbi másfél évben semmilyen fejlesztést nem nyert a város.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. Francois 2012. január 21. 19:03
  „T:44. NP1 2012.01.21. 13:40
  Minden nap kint vagyok:D Én nem korrupciónak hívom a román dolgokat, lobbinak, az ugye politikai szemszögből is elfogadható:D Kell jattolnod szó se róla , de ott egy embernek, itt meg soknak :D Na ez a különbség a két országközt!”
 • 46. bánki 2012. január 21. 14:27
  „Iszom szavait !

  Városi Tv 14 óra 26 !

  A Fidesszel is ez a bajom! Utólag Q-ra okosak ! Most Botka osztja az észt !”
 • 45. macs 2012. január 21. 13:57
  „43. Monthechristo,
  igazad van, minden eladtak. Én csak egy dolgot nem értek, ha ezek az üzemek nyereséges, vagyis jól működő cégek voltak, miért mentek tönkre? Talán az volt a baj, hogy manapság senki sem akar panelből házakat építeni, talán, mert a termékeiket nem tudják eladni, Ruhagyár, Cípőgyár, talán, mert a mai magyar mezőgazdaság nem képes megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal ellátni egy konzervgyárat, talán, mert nem talált piacot a termékeinek, mert a konkurrencia jóval olcsóbban termel. Fogalmam sincs, de valami oka biztosan volt annak, hogy ezek a cégek tönkrementek. És ennek az EU-hoz semmi köze sincs, hiszen jórészt még 90-es években lehúzták a rólót.
  Azért arra a kérdésre is válaszolhatnál, hogy miért rohantuk Ausztriába Gorenjéért, amikor volt Lehel, miért volt trendi az olasz póló, amikor volt Hódiköt, miért vettük a spanyol és olasz cipőket, amikor itt volt a Cipőgyár, miért vettünk a szabadkai piacon farmert, amikor volt Trapper farmer, miért varrtunk a Burdából ruhát magunknak, amikor itt volt a Ruhagyár?
  Azt kérdezed, miért nem szegediek dolgoznak az építkezéseken? Ezt ne tőlem kérdezd, ezt a szegedi vállalkozóktól kérdezd, miért nem pályáznak?
  Egyébként én csak akkor hoznék létre cipőpertlit gyártó céget, ha tudnám, hogy van rá kereslet, és ha tudnám, hogy legalább 5 évig nem változnak meg a "játékszabályok". Az önkormányzat legfeljebb a helyi adót mérsékelhetné, vagy mondjuk az építményadót engedhetné el. A társasági adót, a munkaerőt terhelő járulékokat az állam határozza meg.
  Arról mi a véleményed, hogy a városban mennyire elszaporodtak a kiskunfélegyházi kenyérboltok? Hol vannak a szegedi pékek? Miért éri meg, Félegyházáról idehozni a kenyeret?”
 • 44. NP1 2012. január 21. 13:40
  „Francois 2012.01.20. 17:48
  " Arad nissan müszerfalgyár stb..... bizony , bizony a korrupció végett nem jönnek... " - ja! Mikor voltál utoljára Romániában? Mikor tudtál BÁRMIT is elintézni kint jatt nélkül? A magyar korrupció hatalmas, de lényegesen kisebb a kintinél.”
 • 43. Monthechristo 2012. január 21. 07:46
  „Macs ::))Ha megmondanám a "receptet"akkor a városvezetésben volna a helyem és nem a számítógép előtt!!Szerinted teljesen rendben van az hogy fél Szeged a Bocskay utcai speckós hivatalban áll sorba..mert nehogy már a polgármester "kilincseljen"a vállalkozóknál??::))Amit eladtak,tönkrevertek,Kábelgyár Déléptelep,Defag,Bútorgyárak(SZEBISZ-Tiszabútor::)Kendergyár és még sorolhatnám,az addig a pontig mind termelői és nyereséges cégek voltak,és ezreknek adott munkahelyet,nem az lenne a természetes hogy miután az embereket sz...ban hagyták munkahelyeket létesíteni a megszűntek helyébe???Sajnos az EU-hoz való csatlakozás miatt,túlkínálat van azokból a termékekből amit gyártanának ezek a cégek,amik sokszor silányabbak a hitvány kategóriánál,és még az sem jelent megoldást a munkanélküliség enyhítésére hogy Szeged épül-szépül,mert nem szegediek az építő munkások hanem valahonnan Zalából,Hajdú biharból jönnek hozzánk dolgozni,mi meg mehetünk amerre látunk,mindezt azért hogy ne az önkormányzatot terhelje a vállalkozók idecsalogatása,mond már meg nekem hogy te milyen stratégiára építenéd mondjuk a cipőpertli gyáradat,ha az önkormányzat nem biztosítana öt esztendeig adómentességet,mint mondjuk a külföldi "befektetőknek"de ha akarod mondok erre cég nevet is::)))”
 • 42. szentmiki 2012. január 20. 19:21
  „"az utóbbi másfél évben semmilyen fejlesztést nem nyert a város": azért politikus, azért veszi fel a segélyt, hogy a szegediekért dolgozzon. Vagy kettős-ügynök, és titokban spórol az államnak...?!!”
 • 41. szentmiki 2012. január 20. 19:12
  „macs, igazad lehet...”
 • 40. qrumpli 2012. január 20. 17:55
  „Ennye de szép embör!!
  Ráadásul mindönki boldog (mán aki ide bejutott)
  De jó világban élünk ,de jó hogy adhatunk(ha nem akkor elveszik)
  Éljen az éljen! abból nem lehet baj.”
 • 39. Francois 2012. január 20. 17:48
  „T: 35. gondolom
  Csak tájékoztatlak, az általam említett gyárak 4-5 éve üzemelnek:D Arad nissan müszerfalgyár stb..... bizony , bizony a korrupció végett nem jönnek... hol volt akkor még a bizonytalanság:D Vagy is volt bizonytalanok voltak mennyi horribilis kenőpénzt akartak tőlük kérni :D Itt jegyezném meg, egyik vidéki szocialista polgármester vezette városban, egy szerb akart kukorica feldolgozót létesíteni, ugye a termelők is jól jártak volna meg sok mindenki. Szegény pogimester nem tudott időt szakítani a szerbre mert az istenért se akart jattolni :D Ennyit erről...... :D”
 • 38. Miracala 2012. január 20. 17:35
  „35.: Ha el is jön az az idő, félek akkor sem ezt a várost választják. 2006 óta (mióta megépült az M5-ös) lett volna rá lehetőségük, de...”
 • 37. macs 2012. január 20. 16:56
  „34. szentmiki,
  rosszul vagy informálva! Gipsz jakab volt!”
 • 36. Zsenike 2012. január 20. 16:37
  „ez miniszterelnöki beszéd volt a szolnoki colostól.”
 • 35. gondolom 2012. január 20. 16:17
  „Nekem is vannak Romániában vállalkozó ismerőseim,de nem azért nem jönnek mert korrupciót vélnek,hanem mert félnek ,hogy a regnáló kormány a bankokhoz hasonlóan plusz adót vetnek ki rájuk.Mondták is ilyen bizonytalan országba nem fektetnek be,kivárnak egy nyugodtabb időre ,ahol tisztességesebb politika lesz.”
 • 34. szentmiki 2012. január 20. 16:15
  „macs, igazad van elvtárs, a bicegős Maris néni volt...”
 • 33. macs 2012. január 20. 16:02
  „32. DobóI,
  úgy őszintén, szerinted Botka építette le a Cipőgyárat, a textil üzemeket, a Konzervgyárat, Ruhagyárat? Ezt Te se gondolod komolyan! :-)”
 • 32. DobóI 2012. január 20. 15:34
  „28. bánki 2012.01.20. 14:07

  De a ,,cucualizmusban" a munkaképes korúak 100 % -a dolgozott. Leszámítva a KMK-t.

  Most csak dolgozna, de Botka leépítette a munkahelyeket, az egyetemmel henceg ahol 10 éve előtti szánalmas, alamizsna bérek vannak, de ő meg párttársai tudták mi dukál neki..”
 • 31. Francois 2012. január 20. 15:31
  „Gyerekek, én elég sok Aradi , Nagyváradi, hasonló befektetőkkel beszéltem, sok közülük a barátom is . Egyszerű oknál fogva nem fektetnek be itt . A hihetetlen korrupció végett! Itt annyi kenőpénzt kellene leadni amiből kint 4 gyárat építenek :D Igaz az is nem tagadják a magyar munkaerőnél nincs jobb! Másik történet aminek személyes tanúja voltam XY városban( NEM SZEGEDEN) egy romániai magyar vállalkozó 300 milliót akart befektetni, itt azért nem jött össze a történet mert a tárgyalás elején a polgármester tudatta hogy csak is a rokonai, barátai lehetnek a vezetők. Itt az ürge fordult egyet és hazament! Uraim, lenne itt befektető csak először a fél politikai elittett rabosítani kellene! :D”
 • 30. DobóI 2012. január 20. 15:30
  „Botka öntömjén show, a kép közepén a jó lakott napközisként vigyorog, szélén a nyugdíjas hódolók..”
 • 29. macs 2012. január 20. 14:14
  „27. Monthechristo,
  tényleg elbeszélünk egymás mellett :-))
  Kifejtenéd bővebben mire gondolsz, mert nem értelek. A polgármester csak annyit tehet, hogy a várost vonzóvá teszi a befektetők előtt. Azt megteheti, hogy végig kilincseli a potenciális befektetőket, jöjjenek már Szegedre, de ez még nem jelenti, hogy idejönnek. Amennyiben én külföldi befektető lennék kétszer is meggondolnám ide jöjjek-e, hiszen ami ma törvényes, az holnap lehet, hogy törvénytelen lesz. :-)
  És miből gondolod, hogy a polgármesternek kell kitalálni, hogy mit csináljon egy vállalkozó, és a vállalkozásokat terhelő adókat sem a polgármester határozza meg”
 • 28. bánki 2012. január 20. 14:07
  „19. mango1 2012.01.20. 10:56

  Tökéletesen igazad van !

  De a ,,cucualizmusban" a munkaképes korúak 100 % -a dolgozott. Leszámítva a KMK-t.

  Ma a munkaképes korúak 56 % -a dolgozik ( romák esetében 26 %9 , no ezért kell neked 12 órát ,,gályáznod".

  ( nekem is ha van éppen meló - most nincs)”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélinger: kivégzés történt Etiópiában

A németeket támadták meg először, onnan mentek a magyarokhoz, akiket fölébresztettek, sorba… Tovább olvasom