Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ilonka nénit Auschwitz kapujáig hurcolták

Szeged - A szegedi és Szeged környéki zsidóság deportálásának 69. évfordulójára koszorúzással emlékeztek vasárnap a téglagyári gettó helyén. Kleinné Müller Ilonka nénit is innen deportálták.
A szegedi és Szeged környéki zsidóság deportálásának 69. évfordulójára emlékeztek vasárnap a hajdani téglagyári gettó bejáratánál. A Cserzy Mihály utcában álló emlékoszlopnál a kormányhivatal, a térség, a város képviselői, politikusok, a hitközség, a Magyar–Izraeli Baráti Társaság, az ellenállók és antifasiszták szövetsége helyezte el koszorúját.

Sokan lerótták kegyeletüket vasárnap az emlékoszlopnál. Fotó: Karnok Csaba
Sokan lerótták kegyeletüket vasárnap az emlékoszlopnál.
Fotó: Karnok Csaba

Se felejteni, se megbocsátani

Hatvankilenc évvel ezelőtt 737 zsidó származású vásárhelyi lakost hurcoltak el, közülük 420 lett a holokauszt áldozata. Rájuk emlékeztek a hétvégén. Szombaton az egykori zsidó iskolások találkozóját rendezték meg, immár 22. alkalommal, a szeretet és a békesség jegyében. Bár Móczóné Kellner Katalin, a zsidó iskola egykori tanulója beszédében azt mondta, ő felejteni és megbocsátani sem tud. Erdélyi Miklós, a hitközség ügyvezető elnöke örömét fejezte ki, hogy újra találkoznak, és együtt idézik meg szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket. Vasárnap a Tuhutum utcai zsidótemetőben mártír megemlékezéssel folytatódott a rendezvénysorozat, de a zsidókat mentő igaz emberekről sem feledkeztek el. A közös, központi megemlékezésen Steiner Pál országgyűlési képviselő, Almási István polgármester és Erdélyi Miklós mondott beszédet. A rendezvénysorozatot mártír-istentisztelet zárta, amelyet Markovics Zsolt szegedi főrabbi és Raguczki Gábor kántor tartott a zsinagógában.

Lednitzky András, Izrael állam tiszteletbeli konzulja, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke felidézte: Szegedet a századfordulón még 8000, a holokauszt előtt 5500, a felszabadulás után már csak 1500 zsidó polgár gazdagította. Felhívta a figyelmet: még mindig Szeged díszpolgára Gömbös Gyula, a hajdani fajvédő párt elnöke. Kiemelte, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége napokban megválasztott vezetősége, együttműködve a kormánnyal, a negatív holokausztkampánnyal szemben pozitív megoldásra törekszik, valamint az alkotmány és a jogszabályok hatékonyabb betartását várja. B. Nagy László országgyűlési képviselő, kormánymegbízott emlékeztetett: az elhurcoltak mind magyar honfitársaink voltak, akiknek hazánk 1944. márciusi német megszállása után veszélybe került az életük. Szegedről a zsidónak minősített 9827 emberből 3095-öt szállítottak gyűjtőtáborba. A szegedi vasútállomáshoz közeli gettóban 8617 személyt koncentráltak, 1944 júliusában elindultak a vonatok Auschwitzba és Straßhofon keresztül különböző munkatáborokba. A deportáltak harmada tért csak vissza. Salamon István a népirtás idején 4 éves volt, családja elbeszélése alapján felidézte azokat a napokat.

– Az én kálváriám korábban kezdődött, 19 éves koromban. 1941-ben, két nappal az esküvőnk előtt a vőlegényemet lelőtték a délvidéki pogromban. Utána édesapámat vitték el munkaszolgálatra, majd mikor hazakerült, 1944-ben elhurcolták Topolyára, majd Auschwitzba, soha nem jött haza – emlékezett vissza kérdésünkre a 90 éves Kleinné Müller Ilona. – A húgommal és édesanyámmal a téglagyári gettóba kerültünk, innen vittek el bennünket Auschwitz kapujáig. Be szerencsére nem jutottunk, mert még nem végeztek az előttünk lévő transzporttal. Úgy menekültünk meg, hogy láttam, az anyákat és lányokat elszakítják egymástól, a húgom már férjnél volt, ő az asszonynevét mondta, én pedig egy isteni sugallatra a vőlegényem nevét vettem fel, így maradhattunk együtt, különben engem is biztosan vittek volna a gázba. 1945. május 8-án Theresienstadtban ért a felszabadulás. Már bent álltunk a tusolóban, mert azt mondták, fürdés lesz és tornászás, holott nyilván gázt engedtek volna ránk. Akkor bedobták az angolok a bombát, és a gáz felrobbant, mi meg ott álltunk anyaszült meztelenül.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. rezesfutrinka 2013. július 03. 07:32
  „52. papsajt 2013.07.02. 20:54
  A lényeget leírtad, mindenki gondolkodjon el a nagy bombázós mesén.”
 • 53. SP 2013. július 02. 22:06
  „Ki állítja,
  hogy hiteles a 90 éves néni emlékei?”
 • 52. papsajt 2013. július 02. 20:54
  „Tiszelt 50. zero
  Theresienstadt még a hivatalos történetírás szerint is munkatábor volt, nem megsemmisítő láger.
  Nem volt gázkamrája. Ettől függetlenü, he egy gázzal telített helységet bomba találat ér,akkor ott más semki nem ácsorog.
  Kleinné Müller Ilona nevével kapcsolatban nem kellett sokáig kutatni, a keresőbe beütve:
  Kleinné Müller Ilona néhány évvel ezelőtt azt állította, hogy a második világháború idején ő is elhelyezett pénzt egy svájci bankszámlán.
  A svájci bankok horribilis összeget fizettek az úgynevezett alvó számlák után (erről az ügyről részletesen írt Norman G. Finkelstein nevezetes könyvében). Azok kaptak a pénzből, akik igazolni tudták, hogy valóban rendelkeztek bankszámlával. Kleinné Müller Ilona gondolt egy nagyot, s részesedést kért a zabrált összegből. A nyilvánosságra hozott számlatulajdonosok között ugyanis szerepelt egy I. Müller nevű, márpedig az I. csak Ilona lehet. Az illetékes szervezet azonban meghiúsította a pénzszerző akciót, mert a jelzett I. Müller férfi volt (tehát nem Ilona), s Németországban élt, nem pedig Magyarországon.”
 • 51. SP 2013. július 02. 11:51
  „Az kb. 1930 után születtek
  teljesen kizárható módon nem bűnösök. A többiek sem, szenvedő alanyok.

  Bármit
  követelni, számon kérni rajtuk, pénzt kicsalni bűncselekmény! (MÁV per)

  Ártatlan (magyar) embereket rendszeresen,
  folyamatosan bűnösnek nevezni, megalázni, zaklatni,
  bármilyen eszközzel bűntudatot ébreszteni bennük ok nélkül, pszichológiai terror. Egyértelmű bűncselekmény.”
 • 50. zero 2013. július 02. 09:13
  „Akkor bedobták az angolok a bombát, és a gáz felrobbant, mi meg ott álltunk anyaszült meztelenül.Hihető. 1945. május 8-án Theresienstadtban ért a felszabadulás. Theresienstadtot nem az angolok, hanem a szovjetek "szabadították fel.”
 • 49. rezesfutrinka 2013. július 02. 07:33
  „Érdemes megnézni, van igazságtartalma...
  http://www.youtube.com/watch?v=3dZ34oeZMGo”
 • 48. rezesfutrinka 2013. július 02. 07:27
  „39. Mil 2013.07.01. 18:09

  Igen Mil, ti a magyar gyűlöletben, és az önsajnálatban, valamint az állandó gyalázkodásban, meg a <moderálva> felvonulásokban mindig is és most is nagyon jók vagytok. Csak egyet tudnod kell, ez Magyarország, és nem izrael.(legalább is egyelőre...)”
 • 47. kritikuss 2013. július 02. 07:20
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy kicsit átírva meg lehetne-e rendezni egy ´Tetovált lány´ filmet Magyarországon.

  Bár biztos vagyok benne, hogy az a filmrendező keresztet vethetne a karrierjére. Legalábbis belföldön.

  Annyira gáz ez az egész...”
 • 46. rezesfutrinka 2013. július 02. 07:16
  „28. macs 2013.07.01. 13:32

  Értem, és?”
 • 45. Narumon 2013. július 01. 23:56
  „39.Mil: Ha neked van ilyen bűnöd akkor hajrá nézz szembe velem, de kollektíven kérlek ne told rá másokra - nekem semmi holokauszthoz vagy háborúhoz kapcsolódó bűnöm nincs, csakúgy mint ahogy a magyarok nagy részének sem. Szóval elhagyhatod a magabiztos királyi többest.”
 • 44. Narumon 2013. július 01. 23:53
  „Jujj, miért is nem hiszek ennek a cikknek? Kicsit sok benne a "túlzás". Mondjuk aki utána sem olvas az gondolom kapásból benyeli a mesét.”
 • 43. tucat 2013. július 01. 20:33
  „35. SP
  Igen, Macs biztosan tud olyan, felnőtteknek való mesét is. Ön is, hiszen benne él, és attól tartok, már soha nem is lesz képes kiszakadni belőle. Persze, én is tévedhetek, de van úgy, hogy az optimizmus a hülyeséggel egyenlő. Ez ügyben is így látszik.
  Az egész, ördögadta, ostoba emberiség meséje erről szól valamiképp szakadatlanul, de az egyik rémséges fejezetét bizonyára Ön is ismeri valamennyire (nem túl mélyen, úgy látom). E fejezet így kezdődik: Deutchland, Deutchland, über Alles. Az azóta is tartó, jelenleg csendesebb felvonású folytatását, gondolom, ismeri valamelyest, hisz, mint mondtam, mélyen benne él, tehetetlenül; mondhatni, sorstalanul sodródó szereplője, sokadmagával. Még mindig túl sokadmagával.
  Ha ért ebből valamit is, azt onnan tudom meg, hogy elcsendesedik. Nem tartok ettől: ha Macs, nagyon is igaz (-i) embermeséjét nem érti, akkor ezt sem. Persze, én is tévedhetek, de van úgy, hogy az optimizmus a hülyeséggel egyenlő. Ez ügyben is így látszik. Ja, bocs, ezt már említettem.
  Mondja, miért oly nehéz ilyet mondani: ´Mélyen együtt érzünk, noha a fájdalmukat nem tudjuk, mert nem is lehet felfogni! Mindent megteszünk, hogy ehhez hasonló borzalmakat soha senki ne akarjon és ne is tudjon elkövetni senki ellen! Mindent, és még annál is többet, ha kell!´ Szóval, miért oly nehéz? Az együttérzés nem megy? Vagy az über alles státusz feladása jelentene presztízsveszteséget?
  Mindegy, költői volt, nem kell válaszolnia. Azt hiszem, jobb is, ha nem teszi. Mindkettőnknek. Mindenkinek. Önnek is - bár ezt nyilván nem érti most. Talán egyszer majd mégis. Mert tévedhetek. Van, hogy örülök a tévedésemnek. Nem kicsit, nagyon.

  Jó éjt!”
 • 42. papsajt 2013. július 01. 20:26
  „nem kifejezetten volt zártkörű az eheti megemlékezés, a névsor alapján .”
 • 41. SP 2013. július 01. 20:08
  „""....mi magyarok nem néztünk szembe ezzel a bűnünkkel...""

  A háború után születettek
  nem bűnösek semmilyen verzió szerint.

  A háborúban résztvevők közül
  igen csak kevesen élnek, akik inkább szenvedők, minthogy résztvevők lettek volna.
  <moderálva> pénzkicsaló teóriák nem aktuálisak.”
 • 40. Nyenyere 2013. július 01. 20:00
  „Nincsen semmi gond a megemlekezessel. Ezt igenylik. Joguk van emlekezni. Az viszont nem szep, hogy toljak ra masokra is az egeszet. Kedves myckie. A visszavonulo magyar bakakra az amugy kegyetlen partizanok sok esetben nem lottek, hagytak oket bekeben vonulni mert nemetekre vadasztak. Ezt tobb konyvben is olvastam. A magyar baka sokkal tisztessegesebb volt. Ne mocskoljuk oket, nem maguktol mentek. Ezt latta a nemet es magyar egyenruhakat loptak. Innentol fordult a kocka mert ezt meg a partizanok tudtak meg. Ez meg pech. Kedves Mil. Mar mindennel szembenezett a magyar, csak ez egyeseknek nem elegendo. Ideje lenne azoknak is szembe neznie akik letrehoztak Hitlert. Azok az allamok meg kepviseltettek magukat Trianonban.”
 • 39. Mil 2013. július 01. 18:09
  „A baj az, hogy sajnos mi magyarok nem néztünk szembe ezzel a bűnünkkel. Szeretjük a németekre kenni az egészet, és mi csak a jó fiúk voltunk a buliban, akik vissza akarták szerezni az elvesztett területeket, és keresztesként küzdöttek a bolsevizmus ellen. De sajnos nem így van. A magyar államgépezet, hivatalok, közigazgatás vastagon benne volt a Holocaustban, olyannyira, hogy lelkes közreműködésük nélkül nem is sikerült volna többszázezer magyart deportálni, és megölni. Ezt még Eichmann is megjegyezte a trágyalásán. Ezeket sajna nem nagyon tanították a történelemórákon, létszik is itt e hozzászólások közt is. Sok a tudatlan és buta ember, ezért lépünk bele újra és újra ugyanabba a <moderálva>ba: Orbán szocializmust épít, a Jobbik pedig nácizmust szeretne..
  A németek szembenéztek vele, mi nem..
  Ami pedig a malenkij robotot illeti: az a német lakosság ellen irányult, német nevű embereket szedegettek össze, így aztán sok zsidót is elvittek megintcsak, mivel azok ugye általában németes nevűek voltak. Meg persze németes vezetéknevű magyarokat.
  Szerencsére az akkori "politikai elitünket" azért fellógatták a népbíróságok.. Ebben legalább jók voltunk.”
 • 38. SP 2013. július 01. 16:05
  „Amerikai tanárnő,
  azaz bevándorló, a rasszizmusról és nem az indiánokról akart mesélni, de belebukott.

  Ugyanis példának
  a kaméleont hozta, aki a környezetéhez igazította a színét, mert az volt az érdeke.

  Lásd Gyurcsányt.
  Sokszínű, a táblát cserélgeti a nyakában.

  Van olyan is,
  aki a saját fajtáját is bedaráltatja, csak hogy megszerezze a pénzt és a hatalmat.
  pl. II. világháború”
 • 37. vélemény 2013. július 01. 15:54
  „5.
  Jánostól a vérei ezt várják el. Ezért kapott fontos pozíciót
  Viktor mellett.”
 • 36. kritikuss 2013. július 01. 15:39
  „Mi most a kék vagy a barna szeműek vagyunk? Mert mintha már 68 éve a kékek lennénk...
  Légyszíves világosítsd fel a "barnaszeműeket", hogy semmi közöm a régi dolgokhoz és semmi anti nem vagyok, nem vagyok bűnös semmiért és az apám se és az Ő apja se. Pedig katona volt mint ahogy szinte mindenki.

  Próbálj már meg I*raelben egy magyar háborús emlékművet emelni.

  Elég bajos lenne nekem bármit is megszervezni, mert nem Szegeden élek mostanában és még <moderálva> sem vagyok fent.”
 • 35. SP 2013. július 01. 15:13
  „33. macs
  A felnőtteknek is tudsz valamit?”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boszorkányreptetés és aratás Zsombón

Vízhordó lányokkal és táncoló munkásokkal mutatták be idén is Zsombón, hogyan aratták kombájnok nélkül őseink a gabonát. Tovább olvasom