Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Megelégelte a nagy mennyiségű műanyagszemetet: visszaváltható poharakat ad vendégeinek a Nyugi

Visszaváltható poharakra cserélte a műanyagot a Nyugi Kert. Szeged népszerű egyetemista kocsmájában véget akarnak vetni a hatalmas mennyiségű műanyagszemét halmozásának.
– Egy évben körülbelül ezer üvegkorsót kapunk, de mindet elviszik a vendégek, ezért rendeltünk műanyag poharakat. Utóbbiból heti szinten körülbelül 800 darab fogy el, kerül kukába, ami óriási szemétmennyiség, és csak egy üzlet hulladékáról beszélünk – nyilatkozta lapunknak Kozma Zoltán, a Nyugi Kert tulajdonosa. – Az új repoharaink újrahasznosított műanyagból készülnek, magyar termékek, és eldobhatók. 200 forintba kerülnek a poharak, de az árát visszakapják a vendégek, ha visszaváltják. Egy hét alatt elvitték az összes poharat, nem váltottak vissza szinte egyet sem. Ez nyilván az újdonság varázsa: ha majd már fél éve használunk repoharakat, biztos többen fogják visszaváltani – fogalmazott. 
Visszaváltható poharakból ihatunk a Nyugi Kertben. Fotó: Imrényi Dániel
Visszaváltható poharakból ihatunk a Nyugi Kertben. Fotó: Imrényi Dániel
– Az idősebbek sokszor negatívan állnak hozzá a visszaváltható poharas megoldáshoz, a fiatal korosztály sokkal nyitottabb az ilyen újításokra. Országszerte egy-két helyen, Budapesten, Pécsen és Székesfehérváron is üzemelnek vendéglátóipari egységek, amelyek ezzel a módszerrel csökkentik a szemétmennyiséget. Versenyt hirdetünk a következő pohár megtervezésére: diákok jelentkezhetnek dizájnötletükkel, a győztes pedig italfogyasztást nyer. Következő projektünk a csészék lecserélése lesz eldobható papír kávéspoharakra. Egyrészt örülnék, ha más szegedi kocsma is repoharakat alkalmazna a környezettudatosság miatt, de kicsit azért szomorú lennék, hogy leutánoztak – mondta nevetve Kozma Zoltán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségdíjas lett a szegedi Facebook-oldal - Pócs Dávid és hallgatói másfél éve üzemeltetik a Cigiszünetet

Közönségdíjas lett a szegedi Facebook-oldal - Pócs Dávid és hallgatói másfél éve üzemeltetik a Cigiszünetet
Pócs Dávid alapította Magyarország első, fiataloknak szóló, a dohányzással és a leszokással foglalkozó Facebook-oldalát, amely innovátor kategóriában a szavazók szerint a legjobb kezdeményezésnek számít. Tovább olvasom