Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Milliós költség a közvilágítás

Milliós költség évente az önkormányzatoknak a közvilágítás. A kötelezettségeiket törvény szabályozza. Van, akinek az áthaladó nemzetközi út miatt magas a számla, másnak azért, mert világít a zártkertekben is. A jövő egyébként a LED-é.
A villanyt otthon lekapcsoljuk, ha kimegyünk a szobából, az utcán azonban akkor is világítunk, ha csak kóbor kutyák lődörögnek rajta egész éjjel. A közvilágításért az önkormányzat fizet. Ha tud.

Az utcai lámpákat éjszaka le-fel kapcsolgatni értelmetlen lenne, de ki lehetne-e iktatni minden második oszlopot? Nem. A helyi önkormányzatokról szóló törvény a kötelező feladatok között sorolja fel a közvilágításról való gondoskodást. A magyar közvilágítási szabvány az unióshoz igazodik, meghatározza többek között azt is, hány méterre legyenek egymástól a lámpaoszlopok. A megvilágítás az út típusától függ, attól nem, hogy az mekkora településen található. Így például ugyanakkora fény jár egy főútnak Ruzsán, mint Kecskeméten.

Ferencszálláson és Klárafalván áthalad a 43-as nemzetközi út, amely kiemelt világítást igényel. Ferencszállás évente több mint 3 millió forintot költ utcai világításra, miközben településüzemeltetésre 1,5 milliót kap. Katasztrófa – ezt a jelzőt használta Domokos István polgármester. A falu eddig ki tudta fizetni a számlát, Klárafalva viszont az önkormányzati minisztériumhoz fordult segítségért. Egyelőre válaszra vár.

Csillagrezervátum

Magyarországon, a Zselicben található Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területe. Itt rendszeresen szerveznek csillagnéző túrákat csillagászok közreműködésével. 2009 egyébként a csillagászat nemzetközi éve.

Szatymazon tavaly 6,4 millió forintba került a közvilágítás, idén szeptemberig 5,4 millióba. Ők azért fizetnek ilyen sokat, mert sok a zártkert a falu közigazgatási területén, ahol szintén világítanak. A település költségvetése különben 600 millió forint.

Üllés polgármestere, Nagy Attila azt mondta, a közvilágítás költsége náluk is nagy összeg, de szerencsére nincsenek likviditási gondjaik. A kevesebb fényt egyébként ő nem tartaná jó ötletnek.

Csongrád megyében több helyen – például Algyőn és Hódmezővásárhelyen – kipróbálták a napelemes utcalámpát. Az általunk megkérdezett szakértő, Gyenes József szerint azonban Magyarországon nem ez a jövő, a rendszernek ugyanis van egy gyenge pontja: az akkumulátor, amit a fagy, az eső tönkretesz. Szerinte inkább az energiatakarékos LED-világítás terjed majd el 2–3 éven belül.

Olvasóink írták

 • 5. bo 2009. október 28. 09:17
  „Nálunk úgy működik a közvilágítás, hogy - a hibabejelentést követően- három napig működik éjjel-nappal, aztán a következő hibabejelentésig sötétség. A telefonszámlám 20%-át a démász hívogatása teszi ki, pedig ugye helyi hívásnak minősül. Az önkormányzat meg nagy ívben tesz ránk. :-(((”
 • 4. SP 2009. október 27. 18:30
  „A csillagos ég látványa a világörökség része.
  A városi ember a közutat látja a tejút helyett.
  A járgányok világítása sokat korszerűsödött, a LED világítások a kerékpárokon is megjelentek.
  Túlzónak tartom a kivilágítást, az égbolt fényszennyezését.
  A rendeleteket kellene ésszerűsíteni, ideje lenne már.”
 • 3. IVY 2009. október 27. 17:11
  „Így van!
  Égjenek csak újra fáklyák mindenhol, mint a középkorban!”
 • 2. kétely 2009. október 27. 14:50
  „Nekem sem tetszik, hogy sok helyen szinte pazarló a világítás. Például azt sem értem, hogy a Dómot -főleg turista szezonon kívül - minek kell egész éjjel díszvilágítással ellátni.”
 • 1. Zsoltee0716 2009. október 27. 10:40
  „"Az utcai lámpákat éjszaka le-fel kapcsolgatni értelmetlen lenne, de ki lehetne-e iktatni minden második oszlopot? Nem."
  Pedig igen ki lehet, biztosíték kivétele, maga az égő kiszedése, ill. le kell kötni a hálózatról. Illeve van egyre több helyen időkapcsolós lámpa(pl. 3 percet nem világít 10percet világit.
  Talán ahol lehetne még sporolni az az áruházak ki, meg világítása. Ha már bezárt akkor mi a fasznak megy ezerrel a világítás benne, meg kint is. Neon csöveket lehet úgy kötni, hogy minden második világítson!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzfal az adományvonalnak - Katona Klárival

Felavatták a Magyar Telekom 1788-as adományvonalának tűzfalát a Dugonics tér 12. szám alatt tegnap délután. Tovább olvasom