Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Pityu, a világ legkisebb embere

Szeged - Egy tükörtojással jóllakik, és alig nagyobb autója kerekénél a világ legkisebb embere, a 65 centiméter magas Pityu. Bejárta az Egyesült Államokat és Európát, a héten pedig Szegedet kápráztatja el jégcirkuszával.
Állva könyököl autója vonóhorgára, miközben beszélgetünk. Piros Audijának kerekénél alig valamivel magasabb a 45 éves Pityu, aki a Guinness-rekordok könyve szerint a világ legkisebb embere. A 65 centiméter magas, 22 kilogrammos férfi a saját maga által gründolt jégcirkusszal járja az országot, a héten a szegedieket kápráztatva el produkcióival a Szeged Plazánál.

Egy Széchenyi téri padra ülünk le – pontosabban ő karjaival tolja fel magát, hiszen az ülőalkalmatosság majdnem a mellkasáig ér. Ahogy felhuppan, és elhelyezkedik, láthatjuk: lába nem lóg le a padról.

– Édesapám és nagyapám kis növésű, feleségeik azonban – ahogyan az én kedvesem is – normál termetű, akárcsak a húszéves, üzleti főiskolára járó nagylányunk – mutatja be családfáját Pityu, aki teljes nevét nem árulja el.

Azt azonban igen, hogy cipője 27-es – a lábán lévő példányt Izraelben vette –, szokatlan méretű ruháit pedig szabói készítik, hiszen a gyermekméret nem jó rá, artistaként ugyanis szélesek a vállai. Ha étteremben étkezik, elég neki a zónaadag is, otthon beéri egyetlen tükörtojással. Ha pedig valahová be szeretne jutni, mindig akad valaki, aki kinyitja neki az ajtókat.

Pityu cirkuszával bejárta a világot. Fotó: Schmidt Andrea (Képgaléria)

– Családunk életét négy generáció óta a cirkusz határozza meg: már hároméves koromban kézen álltam. Mindig ott jártam iskolába, ahol éppen felléptünk. Reggel bementem, volt egy naplóm, amelybe az igazgató bepecsételte, hogy részt vettem a tanításon, év végén pedig osztályozóvizsgát kellett tennem – mesél a kezdetekről. Aztán bejárta az Egyesült Államokat Kaliforniától Floridáig a „földkerekség legnagyobb show-jával", szerepelt Angliában, Írországban, Portugáliában, Olaszországban is – 10 éve nem is lépett fel itthoni produkcióban.
Pedig nem akármire képes: artistaként három, szájjal lefelé álló üvegen áll fejen. Hengerre rakott deszkán egyensúlyoz, ráadásul fekve. Késekkel körüldobálta már Fábry Sándort is.

Cirkusz, szárazon és jégen

Mi az a jégcirkusz? A nagyérdemű először jégtáncosok produkcióját láthatja – őket folyamatosan toborozza az igazgató –, majd egy speciális anyaggal pillanatok alatt letakarják a színpadot, hogy hagyományos produkciókkal, artistákkal, állatokkal folytatódjon a műsor.

Más nevezetes cselekedetekkel is büszkélkedhet: Skóciában például abszolválta a Highland Games, azaz a híres hegyvidéki játékok feladatait, jó kétméteres, 130 kilós emberek között versenyzett. Teljesítette a kalapácsvetést, sőt egy öt és fél méter hosszú, 70 kilós, felállított facölöpöt dobott a háta mögé. Övé a hosszú távú vezetés világrekordja is: a kiskunlacházi repülőtéren 34 órán keresztül autózott, mindössze 8 óránként tartva negyedórás szüneteket. A jégcirkusz létrehozásával pedig kétségtelenül a világ legkisebb cirkuszigazgatója lett.

Kicsi ember, nagy csónakban

Bár Pityu elfér egy nagyobb teherautó-kerekében, maga is vezet. Mégpedig egy speciálisan, saját kezűleg átalakított Audit. „Kicsi ember egy nagy csónakban" – kommentálja a helyzetet beszálláskor. Előbb fellép a küszöbre, ami majdnem a derekáig ér, utána megtámaszkodik az ülésen, belekapaszkodik a kormányba, felhúzza magát, fellép az ülés lapjára, így telepszik le a háttámlás, magasított helyre. A váltót meghosszabbították, a pedálokhoz pedig odaerősített karokat szereltek – így éri el ezeket lábával.

Olvasóink írták

 • 4. kátya 2008. június 10. 19:26
  „valaki segitsen mennyibe kerül egy jegy?”
 • 3. frwej 2008. június 10. 19:02
  „2 centi híján 3x akkora vagyok :P”
 • 2. :) 2008. június 10. 18:29
  „Pityu sokkal aranyosabb, mint a másik törpe a bepózolós képen :) ...”
 • 1. öcsipók 2008. június 10. 07:35
  „És most bemutatom nektek Pityut, a szexszuális zaklatás pandát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvőszervezővel mindig könnyebb

Szeged - Bár a tengerentúlon régóta jól jövedelmező szakma, Magyarországon csak most kezd beindulni… Tovább olvasom