Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Elúszott a makói vállalkozó hitele

Vállalkozásfejlesztésre vett volna fel hitelt egy makói üzletember, fedezetéül egyedi kialakítású, 180 négyzetméteres alapterületű házát ajánlotta, ami 22 millió forintba került. A hitelt nem kapta meg: az értékbecslő szerint a ház a belekerülési költség felét sem éri. Az eset nem egyedi: a fedezet értékének becslésekor sokféle szempontot vesznek figyelembe.
Herédi Mihály egyedi külsejű háza több mint huszonkétmillió forintba került két éve. Fotó: Illyés Szabolcs
Sajátos színfolt Makón a Kelemen László utca 35. szám alatti, szépségszalonnal egybeépített családi ház. Külsejét egyedi burkolat borítja, ami a tulajdonos, Herédi Mihály saját keze munkája: betonból és néhol olvasztott hungarocellből terméskő mintájúra formázott vakolat. Az otthon bent is rejt több, nem hétköznapi látnivalót: a mindössze két évvel ezelőtt felhúzott falakon mindenütt kézműves festés, egyedi, vízmelegítéses kandalló, luxusberendezésű fürdőszoba – nem is beszélve a legmodernebb uniós követelményeknek is megfelelő, szoláriummal, műkörömstúdióval felszerelt szépségszalonról.

Az egyik szegedi értékbecslő cég szerint mindez nem ér sokkal többet tizenegymilliónál.
– Nem hittem a szememnek, amikor megkaptam az értékbecslés eredményét: tizenegymillió volt a végösszeg, ami egyszerűen irreális, azok után, hogy több tízezer forintot kifizettetett velem a bank a bírálatért. A ház puszta költségvetése huszonkétmillió forint – magyarázza még mindig hitetlenkedve Herédi Mihály, aki mindenekelőtt elmondta: vállalkozásfejlesztésre szeretett volna egy ötmilliós hitelt felvenni, ennek fedezetéül kínálta otthonát, családi cégük telephelyét. A házat ezen felül még kilencmilliós hitel terhelte, ám a hitelintézet – az egyik bank – előzetesen átvállalta a már meglévő tartozást, így a hitelösszeg tizennégymillióra rúgott volna. A fedezet értékének ezt meg kell haladnia – a tulajdonos nem is aggódott efelől.

– Az utca túlfelén álló, az enyémmel csaknem egy időben épült házat nemrég 25 millió forintért adták el, pedig az alapterülete kisebb mint az én otthonomé, ami 180 négyzetméteres. Közel 30 milliós értékre számítottam, ráadásul a birtokomban van egy hivatalos értékbecslés, ami 25 milliós nettó értéket mutat, ezért úgy gondoltam, minden rendben lesz. Nem így történt – foglalta össze a vállalkozó, aki szerette volna felülvizsgáltatni a döntést, vagy legalább egy hivatalos számlabizonylatot kívánt látni a döntésről. Ám a hitelintézet ezt a kérést elutasította.

– Elég gyakori, hogy még az ingatlan bekerülési költségénél is kevesebbre értékeli cégünk a családi házakat, hiszen jelenleg pang a piac, és nekünk az ingatlanba épített anyagok árán túl a valós piaci helyzetet is mérlegelnünk kell a végső összeg meghatározásánál – mondta el lapunknak a bank által megbízott hitelintézet képviselője, aki nem akarta, hogy leírjuk a nevét. – Szakmai szempontok alapján Herédi úr házát reálisan közel 11 millió forintra értékeltük, ami nyilván azért is ilyen alacsony összeg, mert banki fedezetként a valós árnál alacsonyabb összeget kell megjelölnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mondjanak le a tiszteletdíjról!

A makói önkormányzati képviselők közül volt, aki továbbgondolhatónak, más demagógnak nevezte az a… Tovább olvasom