Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A ˝nagy testvér˝ adta az ötletet: 6 éve a diákok is az Őszi Tárlaton állítanak ki

Hódmezővásárhely - A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat előtt, pénteken nyílt meg a Diákok 16. Őszi Tárlata a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában, ahol két hétig tekinthető meg a kiállítás. A kis testvér az ötvenedik tárlat apropóján jött létre Árva László igazgató ötlete nyomán.
A legjobbak

A Diákok Őszi Tárlatának legjobbjai, 1. díj: Dobos Olivér és Bereczky Zoltán (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged, felkészítő: Fiedler Judit), 2. díj: Bori Izabella (Galli János Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája, Csongrád, felkészítő: Barkó Nagy Ágnes), 3. díj: Kruska Roland (Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szeged, felkészítő: Taibl Ágnes). Városi különdíj: Hammido Művészeti Iskola, Szeged.
– Az 50. Vásárhelyi Őszi Tárlat apropóján, a jubileumhoz csatlakozva jött létre a Diákok Őszi Tárlata – mondta az ötletgazda, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója, Árva László. A megvalósításban az önkormányzat akkori kulturális és művészeti referense, Hegedűsné Dékány Magdolna volt a segítségére. – Már akkor bíztunk benne, nem az lesz az első és egyetlen rendezvény, az idő igazolta várakozásainkat – tette hozzá az intézményvezető.

Az évek múltával folyamatosan nőtt a rendezvény presztízse, mára már a megye több településéről – például Mindszentről, Csongrádról, Apátfalváról, Szegedről pedig több iskolából is – érkeznek rajzok, festmények, pályaművek. Idén a zsűri közel 30 díjat, dicséretet, különdíjat osztott ki, a téma az állatábrázolás a képzőművészetben volt.

– A tekintélyt az is növelte, hogy a tárlatot megnyitók között neves művészettörténészek, festők, szobrászok, Vásárhelyről elszármazott hírességek voltak – közölte Árva László. A „nagy testvérhez" az is kapcsolatot jelent, hogy rendszeres vendégük Pogány Gábor, a Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátora. Híresség még nem került ki a diáktárlat pályázói, résztvevői közül, viszont többen is művészeti vonalon tanultak tovább.
A dicséretben részesült Solti Lili  rajzai előtt, a Németh László Gimnázium aulájában. Fotó: Imre Péter
A dicséretben részesült Solti Lili rajzai előtt, a Németh László Gimnázium aulájában. Fotó: Imre Péter
A folytatásról beszélgetve szóba került – még csak ötlet szintjén –, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlathoz úgy is kötődhetne a kiállítás, hogy a legjobb fiatalok egy-egy képe, rajza helyet kapna az Alföldi Galériában, vagy a Tornyai János Múzeumban a kapcsolódó, tavalyi díjazottakhoz köthető kiállítás termeiben. Nagy ösztönző lenne az utánpótlásnak. Az is felmerült, a korábban szereplők felnőttként is visszatérhetnének a Diákok Őszi Tárlatára egy-két művel.

– Ötödikes korom óta pályázok a tárlatra – közölte a 16 éves, kilencedikes Solti Lili, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulója. 

– Idén három rajzot készítettem, abból kettő, a bölényes és a madaras dicséretet kapott a zsűritől. Korábban díjazott is voltam – sorolta eredményeit Lili. Azzal folytatta: neki ez csak hobbi, de nagyon komolyan veszi, és biztos, hogy jövőre is pályázik alkotásokkal, mert minden évben jó a megadott téma.

– A rajz ugyan csak hobbi, de kikapcsol és levezeti a felgyülemlett feszültséget – árulta el Lili, aki nem a művészi, inkább az orvosi pálya felé kacsingat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Engedjék el a bérleti díjakat az egyesületek számára - Javaslat a vásárhelyi sport megmentésére

A sportegyesületek által fizetendő bérleti díj elengedését javasolja a vásárhelyi Fidesz, hogy ne… Tovább olvasom