Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Magyar Dubai a makói árokban

Makó - Eddig csaknem 400 millió dollárt (több mint 75 milliárd forintot) fektettek be a makói gázmező kutatásába. Szabó György, a Falcon magyarországi leányvállalata, a TXM Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: 2012-től több ezer embernek tudnak majd munkát biztosítani.
- Látta a Vérző olaj című Oscar-díjas filmet?
- A cégen belül egy mozilátogatást szerveztünk, hogy megnézzük ezt a mozit, amely az amerikai olajbányászat hőskorszakában játszódik. Tetszett.

- A filmben szegény emberek és szegény városok gazdagodtak meg. Csongrád megyében is megtörténhet az, ami a moziban?
- Nincs okunk panaszra. Az a gázmennyiség, amelyet azonosítottunk bizony reménykedésre ad okot. Norvégia a világ egyik legszegényebb országa volt az 50-es évek közepén. A földgáznak és az olajbányászatnak köszönheti a felemelkedését.

- A Makó-árokban annyi olajat és gázt találtak, hogy Magyarországnak száz évre elegendő lenne. Eddig mennyi pénzt fektettek a kutatásokba?
- Eddig két Duna-híd árát, körülbelül 400 millió dollárt fektettünk be a Csongrád megyei kutatásokba. Jelenleg a fő feladatunk, hogy az USA-ban már bizonyított technológiát adaptáljuk, azaz az itteni rendszerhez és körülményekhez hozzáillesszük. Mindez nagyon időigényes munka, aminek a részleteiben lakozik az ördög.

- Ez miben különbözik például az Algyőn használt technológiától?
- A hagyományos szénhidrogén-kutatás a keletkezés helyétől elvándorolt, majd távolabb felhalmozódott szénhidrogének azonosítását és kitermelését végzi. Kutatásaink szerint megalapozottnak tűnik az a modell-elképzelés, hogy az algyői olaj is a Makó-árokból migrált, azaz vándorolt el. A Makó-árokban lévő olaj és földgáz lelőhelyet azonban nem hagyományos forrásnak hívjuk. Itt mi az anyakőzetet vagy ahogy az angol mondja: a Konyhát próbáljuk megcsapolni. Vagyis azt a közeget, ahol a szénhidrogén keletkezik.

Már két Duna-híd árát költötték a Csongrád megyei gázkutatásokra. Fotó: Segesvári Csaba
Már két Duna-híd árát költötték a Csongrád megyei gázkutatásokra.
Fotó: Segesvári Csaba

- Azt állítja, hogy ez egy kifogyhatatlan forrást jelent, ahol a szénhidrogén folyamatosan keletkezik? Az iskolában azt tanítják, hogy egyszer kiapadnak az olajkutak és elfogy a földgáz.
- Ha a napenergia, a szélenergia és a földhő megújuló energiaforrás, akkor az ezek hatására folyamatosan képződő szénhidrogén, miért nem az? A nehézség abban rejlik, hogy jelenleg a keletkezés üteménél gyorsabban fogyasztjuk. Az elmúlt években tudományosan bizonyított tények láttak napvilágot a nem-hagyományos kitermelés a témakörében. Annyira új fejlemény, hogy az egyetemeken még nem tanítják.

- Mikorra tervezik, hogy az ipari termelés megindul?
- A jelentős mennyiségű kitermelés felfutást 2012-től tervezzük. Az Egyesült Államokban 2005-ben kezdődött ez a fajta, azaz a nem hagyományos gáztermelés. Ma már ott a teljes belföldi termelés harmadát teszi ki.

- A kormányváltás befolyásolhatja a munkálatokat?
- Mi a napi politikától függetlenül kell, hogy dolgozzunk, hiszen befektetésünk évtizedeket vesz igénybe. Magyarország európai uniós és NATO-tagsága biztosít stabilitást egy ilyen méretű, kockázatos befektetésnek. Előfordult, hogy szélsőjobboldali megmozduláson egy 200 fős tömeg a térképről való lesöprésünket skandálta. Sőt volt, hogy egy alkalommal egy sámán tisztelt meg bennünket, és lefoglalta a mélyben rejlő földgázt. Az ilyen jellegű akciókat nem tudjuk értelmezni.

- A többség azonban azt várja, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. Hány embert tudnak foglalkoztatni a régióban?
- Tavaly, közevetlenül, vagy közvetett módon mintegy 600 embert foglalkoztattunk. Ha 2012-ben megindul a kitermelés akkor alkalmazásban és alvállalkozói konstrukcióban több ezer embernek tudunk majd munkát biztosítani.

Szabó György: Befektetésünk évtizedeket vesz igénybe. Fotó: Segesvári Csaba
Szabó György: Befektetésünk évtizedeket vesz igénybe.
Fotó: Segesvári Csaba

- Szerkesztőségünket rendszeresen hívják a tengerentúlról, hogy információkat próbáljanak megszerezni az önök munkájáról. A második agresszív hívás után elkezdtünk gondolkodni, hogy másról lehet szó.
- Vannak jószándékú érdeklődők, de ismeretes az információszerzésben rejlő lehetőségek hasznosítása, az ipari kémkedés. Egy-két éve Szegeden lakott egy holland állampolgárságú kém, aki kanadai megbízónak dolgozott. Valószínűleg jól megfizették, mert saját autóval, sofőrrel járt dolgozni, és hosszú ideig a Novotelben lakott. Fotókat készített a fúrásokról és különböző információkat próbált megszerezni. Lebukott.

- Nemzetbiztonságilag milyen következményei lehetnek az olaj és gáztermelésének? Gondolok a sokak által hangoztatott orosz függőségi viszonyra.
- A napi politika miatt időnként fellángol a Déli Áramlat kontra Nabucco vita. Legutóbb télen, amikor az orosz-ukrán nézeteltérés miatt elzárták a gázvezetékeket. Több ország került nehéz helyzetbe, Magyarország viszont jól állta a próbát, hiszen Szerbiának is exportáltunk gázt. Megkockáztatom, hogy az orosz függőséget sokan túldimenzionálják. Abban az esetben, ha a lakossági és kommunális készlet több mint fele rendelkezésünkre áll az országon belül gáztárolókban, nem indokolt drámai függőségi viszonyról beszélni. Természetesen szükség lesz alternatív gázcsatornára , de az ilyen irányú fejlesztések, így a Déli-, és Fehér áramlatok , a Nabucco vezeték, a horvát gázkikötő előrehaladott beruházásai optimizmust sugallnak.

Névjegy

Szabó György 1940-ben született Szegeden. Testvére Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora. A Miskolci Egyetemen szerzett olajbányász diplomát 1963-ban, később ugyanitt doktorált, majd Líbiában volt évekig egyetemi tanár. 1991-ben Kuvaitban vezetője volt egy magyar csapatnak, amelynek feladata volt az égő olajkutaknál a tűz elfojtása. 2006 óta a Falcon igazgatója. Fia és két lánya külföldön él. Összesen kilenc unokája van, akikkel otthon szigorúan csak magyarul beszélnek.

Számok

A Makó-árokban ami a Makó-Hódmezővásárhely-Szentes tengelyen húzódik a szénhidrogén kitermelése 2012-től indul meg, évi 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel. A kitermelést nehezíti, hogy forró a talaj, a feltörő gáz hőmérséklete megközelítheti a 200 fokot. A cégnek csaknem egymilliárd forintjába került, hogy a térségben több mint 6000 méter mélyre fúrt le. Hazánkban a rekord eddig 4000 méter volt. Sajtóértesülések szerint a Molt és az Exxon Mobilt 40-40 százalékban, míg a Falcont 20 százalékban illeti a kitermelt energiahordozó. A haszon után a magyar állam 12 százalék bányajáradékot kap, valamint a helyi, és jövedelmi adóból származó bevételt.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. tektonik 2009. augusztus 24. 00:26
  „Józan ésszel ez a beruházás nem érné meg,egyszerűen technológiai okok miatt.DE! Nem hiszem,hogy véletlen ez a sürgés-forgás Makóval kapcsolatban.Nemrég tartott nyilt napot az Exxon. Gyakorlatilag kinyalták a s.eggünk, hogy makó így,makó úgy. Voltak itt komoly vezetök. Nagy pénzekkel vannak benne,és ha egy pillanatra is kétségesenek látnák a helyzetet,akkor nem eröltetnék. Erre mondták a suliban, hogy " még idén az olaj a menő,jövöre már a geotermika." Ez nem vicc. Nem véletlen eröltetik.
  Norvégok akik,vezetök a repedezett tárolók kutatásában (igaz nem 6km-en), magyarokat pénzelik nem kevéssel a vizsgálatok folytatására: ez is mutatja, hogy nagyon is komoly eredmények vannak ezekkel kapcsolatban, szerte az egész Alföld aljzatában.
  A Mol hallgat,mint a sír, nem igazán akarnak róla beszélni.
  Nem vagyok híve az elméleteknek,de itt kell lennie valaminek. Hagyományos technológiák itt járhatatlanok,ezt az MTA is megállapította,valami más tech kell ide,de az viszont megütheti a tutit,nagyon nagy a csönd!
  És ez ténylég tetű nagy tároló lehet,aki benne van a geologiában,az tudhatja. Az más kérdés,hogy mi ebböl valószínű,hogy egy lyukas garast sem látunk majd (lásd még pl.: Gádoros).”
 • 68. Szamár 2009. augusztus 10. 18:39
  „Mielött számoljátok a progresszive bányajáradékot, ajánlom az olvasást tovább...

  d) a 2007. július 1-jét megelőzően működésbe állított föld alatti gáztárolás kényszerű párnagáz lecseréléséből származó földgáz, a nem hagyományos eredetű és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogén, valamint a szén-dioxid gáz esetében 12%-a;

  Nem hagyományos .....ugymint a Makói gáz

  http://www.mbfh.hu/hu/ugyintezes/banyajaradek/”
 • 67. gallows-pole 2009. augusztus 10. 16:46
  „Achilleus! Engedd meg, hogy kiegészítselek. A magánnyugdíj-pénztárakból kb. 600 milliárd tűnt el, a költségvetésből évente 100 milliárd, a bankok finanszírozásában lévő, kb. 350 milliárd EU-s támogatások történetéről a pénzintézetek még a PFÁSZ-nak sem hajlandók beszámolni. Mindezt azért írtam le, hogy világos legyen: bőven lett volna pénz a makói mező kitermelésére. DE MÁSOK A PRIORITÁSOK! A dolog enyhe pikantériája az, hogy nemcsak az ukránok fognak betartani, hanem a törökök is fel fogják használni a gázfegyvert. Ez annál is kézenfekvő, mert a nyár elején hevesen tiltakoztak, hogy ilyen szándékuk lenne. A nemzeti vagyont eladták 1 tál lencséért!”
 • 66. TUTI 2009. augusztus 10. 06:19
  „Néhány délamerikai országban vagy Kinában nem lenne kérdés, hogy mi történjen.
  De mi magyarok vagyunk. Európaiak és úgy is fogunk viselkedni!
  En titokban azt remélem, Szabó Györgyék is jól járnak, az újságirók is és ...a magyar emberek is!
  Happy end??? HAJRA MAGYAROK!”
 • 65. jozicsenko 2009. augusztus 09. 21:46
  „62. hozzászólás Mignon 2009.08.09. 18:48 Az a székely himnusz nem hivatalos himnusz, a 20as évek elején írták - persze egy igazi székelyt kellene erről megkérdezni, nem az itthoni hőzöngőket

  64. hozzászólás antikos 2009.08.09. 21:18 mint Rákosinál, akinél inkább tettek a gyár élére hithű komancsokat, akiknek max 8 általános volt? fasza lesz, ha fontosabb a párthűség mint a szaktudás (bőven elég lesz hidd el az a pénzt, ami itt bányajáradékként és adóként az államba kerül, de igazából ismerve a libeális hazaárulókat, azt is hamar kiprivatizálnák occsóért

  (ahgoy az is biztos, hogy a mol a saját nyeresége érdekében a világpiaci ár + árrés szintén adja majd el nekünk, pedig lehetne sokkal olcsóbban is :-((( )”
 • 64. antikos 2009. augusztus 09. 21:18
  „Államosítani és kész!!!”
 • 63. flexsnake 2009. augusztus 09. 20:15
  „moderálva”
 • 62. Mignon 2009. augusztus 09. 18:48
  „moderálva off”
 • 61. Mignon 2009. augusztus 09. 18:25
  „Bocs elirtam:
  kormanyvalsag = kormanyvaltas!

  Vagy, mindegy lenne megis..........??
  :)”
 • 60. Mignon 2009. augusztus 09. 18:22
  „Az egesz interjuban Szabo György ur következö szavai a döntök:
  a kerdesre, hogy egy kormanyvalsag hogyan befolyasolja a kivitelezest, Szabo ur mondja:

  "...Magy.o. EU-s es NATO tagsaga biztosit stabilitast."

  Tehat, magyarul: nekünk mindegy ki, melyik part kormanyoz!!

  Ez a LENYEG !!!

  :)”
 • 59. cibuka 2009. augusztus 09. 17:26
  „moderálva off”
 • 58. achilleus 2009. augusztus 09. 17:01
  „"A haszon után a magyar állam 12 százalék bányajáradékot kap, "
  Azaz a HASZON után. Igen, gondoltam. Van, aki ellenőrzi, hogy valóban 400 millió dollárt fektettek be /eddig/, vagy csak bemondásra megy. Mert akkor itt sose lesz HASZON! (Pl. mert e "befektetett" tőke kamatozik, amit persze levonnak a "haszonból".) Sajnos a Logaritmusfélékkel bármi megetethető, úgy asszisztálnak - tudatlanságukban? - az átveretésünkhöz, mintha ez lenne a megbízatásuk. Az állami részesedést pedig a kitermelt "anyag" piaci értéke után kellett volna megállapítani, ha már nem volt annyi erre szánható tőke, amellyel beszállva értelmes feltételek mellett lehetett volna szerződéseket kötni. Emlékeztetőül: az eddig emlegetett 70 milliárddal szemben, a 4-es metró 700 milliárdba fog (legalább) kerülni. Megtérülési ideje végtelen.”
 • 57. nagyonnagy 2009. augusztus 09. 15:32
  „moderálva”
 • 56. nagyonnagy 2009. augusztus 09. 15:30
  „moderálva off”
 • 55. flexsnake 2009. augusztus 09. 15:30
  „40. meg gyémántot is bányásztok ugye? :D
  Hagyd már ezt a húdekuvasok a természeti kincsünk dolgot. Jó ha tudod, ha nem lenne külkereskedelem már éhen haltunk volna. Mert olyan marhára tele vagyunk ... ja ......”
 • 54. flexsnake 2009. augusztus 09. 15:27
  „moderálva off”
 • 53. barkzso 2009. augusztus 09. 14:43
  „Lopjátok csak a nemzeti vagyont...”
 • 52. TUTI 2009. augusztus 09. 14:30
  „Akkor én a 3.hid epiteton ornas-ommal egész szerény legény vagyok! :D:D:D”
 • 51. besenyo 2009. augusztus 09. 13:29
  „Javasolom a Tisztelt Olvasóknak és a cikk szerzőjének, hogy nézzen utánna a következőknek:
  1. Az elbukott I. Világháború után (TRIANON) milyen fejlesztések történtek Magyarországon?
  2. A szintén elbukott II. világháború után (a koalíciós időkre gondolok) hány évre sikerült majdnem teljesen újjáépíteni az országot. (akkor még nem voltak államosítások)
  3. Milyen nemzeti értékeket adtak el az előbb említett időszakokban?

  Úgy tudom 1989 és 1990-ben nem volt háború.
  Eltelt 20 év. Mit sikerült ennek az országnak a saját erejéből elérni?
  Milyen nemzeti értékeket adtak el 1990 óta illetve kótyavetyéltek el?

  Szerintem meg találnánk azt az összeget, ami a makói földgáz- és kőolajkincs kiaknázásához kellene.
  Valószínűnek tartom, hogy még másra is jutna az így "előkerült" pénzekből.

  Nem igaz, hogy két elbukott háború után (a 150 éves török uralomról nem is beszélve) talpra tudott állni ez az ország és most egy fegyvertelen, forradalom nélküli rendszerváltás után 20 évre Európa koldúsává váltunk.
  Itt valami nagyon el van rontva!”
 • 50. nagyonnagy 2009. augusztus 09. 11:40
  „49.
  Nem érted, nekünk nem az adóbevétel kell hanem a gáz. Morzsa nekünk nem kell.!
  Az viszont igaz, hogy most te és a hasonló gondolkodásúak vannak hatalmon. ezért minden úgy van ahogy akarjátok, én csak ugatok a vakvilágba. De ha fordul a kocka, rátok is ez a sors vár, és el kell fogadnotok minent ami történik, ha tetszik, ha nem.
  És tuti hogy nem fog tetszeni neked.
  Én kivárom.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keményen spórol a makói kórház

Makó - Bár a finanszírozási rendszer április 1-jei kedvezőtlen változására reagálva a makói kórház… Tovább olvasom