Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Még idén eldől, város lehet-e Csanádpalota

Csanádpalota - Elkészült Csanádpalota pályázata, amellyel szeretné elérni, hogy nyilvánítsák várossá. A több mint százoldalas anyagot a napokban postázzák a regionális államigazgatási hivatalnak, amely még ebben a hónapban továbbítja az önkormányzati minisztériumnak. A polgármester, Kovács Sándor minimum ötven százalék esélyt ad a sikerre – a pályázat költségvetése hárommillió forint.
A helyi képviselő-testület december 16-i döntése után mostanra elkészült az a több mint százoldalas pályázati anyag, amitől azt reméli Csanádpalota önkormányzata, hogy nagyközségük várossá válhat. Mint elsőként tavaly ősszel megírtuk, a 3300-as lélekszámú falu polgármestere, Kovács Sándor mindenekelőtt azért állt elő az elképzeléssel, mert nagyon sok központi pályázatot eleve úgy írnak ki, hogy azokon csak városok indulhatnak. Abban is hisz, hogy a városi rang vonzóvá tenné a települést az épülő M43-as révén karnyújtásnyira kerülő befektetők előtt. Meggyőződése szerint komoly érvek szólnak amellett, hogy Csanádpalota megkapja a címet – például a hagyományos térségközponti szerep, az elmúlt évek beruházásai, fejlődése, vagy az, hogy az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott.

Ennek jegyében készült el a pályázat, amelyet a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem szakértői fogalmaztak meg Trócsányi András vezetésével. Az anyag részletesen bemutatja a falu múltját egészen az 1421-es alapítástól napjainkig, megrajzolja fejlődését, bemutatja demográfiai és gazdasági helyzetét, sőt kitér arra is, hogy Csanádpalotának milyen intézményrendszere és infrastruktúrája van, illetve lesz a közeljövő beruházásainak köszönhetően. Az anyagot január 15-éig kell postázniuk a területileg illetékes államigazgatási hivatalnak, amely még ebben a hónapban köteles továbbítani azt az önkormányzati tárcának.

Városként több pályázaton idulhatna Csanádpalota. Fotó: Segesvári Csaba
Városként több pályázaton idulhatna Csanádpalota.
Fotó: Segesvári Csaba

A minisztérium három dolgot tehet: vagy elutasítja, vagy támogatásra érdemesnek ítéli ugyan, de most nem fogadja el, vagy felterjeszti a köztársasági elnöknek.

Ez utóbbi esetben Sólyom László még idén, várhatóan a nyár végén jóváhagyhatja Csanádpalota városi rangra emelését.

Ha mégsem kapnának városi rangot, az anyagot frissítve jövőre újra próbálkoznak. Kovács Sándor úgy gondolja, a falunak idén több mint ötven százalék esélye van a sikerre.

Hárommillióba kerül

Kovács Sándor a pályázat kiadásairól elmondta: mindennel együtt hárommillió forintba kerül, amit a falu saját költségvetéséből fedez. Hozzátette, hogy a pályázat Csanádpalotát bemutató része tulajdonképpen egy rendkívül alapos és értékes monográfia is egyben. Gondolkoznak azon, hogy kötetben is megjelentetik.

Olvasóink írták

 • 5. Vadócka 2009. január 21. 15:44
  „Powernek igaza van ,ha sok képviselő van akkor az viszi a pénzt rendesen, azt mind belehetne forgatni fejlesztésre!
  Novatus szerinted be lehet nyomni faluba vagy nagyközségbe pénzt, hogy város legyen? Szerintem nem!”
 • 4. AN 2009. január 12. 14:20
  „Novatus, milyen pénzt nyomnak bele, hogy várossá váljon???”
 • 3. Power 2009. január 11. 12:32
  „Túl sok képviselője van a falunak!
  New Yorkban többen élnek mint Magyarországon, ennek ellenére csak 51 képviselő dolgozik.
  Kevesebb képviselő, kevesebb hülyeség...”
 • 2. Novatus 2009. január 11. 02:48
  „Felettébb ambiciózus elképzelések. Álmodni tudni kell.... Mindenesetre tiszteletreméltó, ha valakinek vannak céljai.... de ekkorák?
  1. Legutóbb még attól volt tele az országos (!) sajtó, hogy Csanádpalota fizetésképtelen, ha ki kell fizetnie az általa megrendelt fertőtlenítést - mely, csöndesen jegyzem meg teljesítve lett a megbízott részéről.
  2. Azután az borzolta a kedélyeket, hogy Csongrád megyében talán a legolcsóbb ingatlanárakkal Csanádpalotán találkozhatunk Pitvaros és Királyhegyes után... Mely olcsóságot természetesen a hihetetlenül sok lakatlan ház indukálja. Költöznek ugyanis el az emberek Cspalotáról...

  Kérdés: biztos, hogy az adófizetők pénzéből kell megmentenünk egy községet az elnéptelenedéstől?!
  Csak azért nyomjuk bele a várossá avatott nagyfaluba a pénzt, hogy nyerjenek pályázatot?
  Biztos jó lehet a csendben és a nyugalomban élni, ámbátor ez az esetek többségében nem jár együtt a kiemelt normatívával, b..... meg.
  A fenti véleménnyel értek egyet.
  Tisztelettel : N.”
 • 1. Lenke 2009. január 10. 16:44
  „Nevetséges az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén Kulka Jánosé lesz a Páger-gyűrű

Makó - Az 50 éves Kulka János, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze kapja idén a makói színészdíjat, a Páger-emlékgyűrűt. Tovább olvasom